Kudüs için Güvenlik Konseyi’nde atılan adımı bir, BM Genel Kurulu’ndaki oylamayı da ikinci adım olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu işin peşinin bırakılması mümkün değil. İkinci adım başarıyla atıldı. Şimdi bunu üçüncü, belki dördüncü adımlar takip edecek” dedi.
Sudan’a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs için Güvenlik Konseyi’nde atılan adımı bir, BM Genel Kurulu’ndaki oylamayı da ikinci adım olarak niteledi. Erdoğan, "Şimdi tabii bunu üçüncü adım, belki dördüncü adımlar da takip edecek. " dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere, Sudan’a gitti. Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir tarafından resmi törenle karşılanan Erdoğan hareket öncesi Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. BM Genel Kurulu'nda alınan Kudüs kararı sonrasında Türkiye’nin atacağı adımların sorulması üzerine Erdoğan, bu konuda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başta olmak üzere, Filistin ile görüşmelerin gerçekleştirildiğini ve neler yapılabileceği konusunda çalışıldığını bildirdi. Erdoğan, bu işin peşinin bırakılmasının mümkün olmadığına dikkat çekerek, “Bu, BM Güvenlik Konseyi'nde atılan adımdan sonraki ikinci adımdı ve bu ikinci adım başarıyla aşıldı. Şimdi tabii bunu üçüncü adım, belki dördüncü adımlar da takip edecek” diye konuştu.
Bunların da duygusallığa kapılmadan, gayet akıllı şekilde uluslararası diplomasi içinde yapılması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Bütün uluslararası güçleri, Avrupa Birliği gibi, Arap Ligi gibi bunun yanında İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanlığının bize verdiği yükle, bunun yanında Bağlantısızlar gibi bütün dünyadaki tüm uluslararası kuruluşları da yanımıza almak suretiyle, BM Genel Kurulu içerisinde çok farklı bir güç, farklı bir dinamizmi ortaya çıkarmak ve adımı atmak durumundayız. Bunun çalışmasını da Dışişleri Bakanlığımız yürütüyor” dedi.
“Önümüzdeki süreçte Trump ile telefonda görüşeceğinizi açıklamıştınız. Bir temas olacak mı?” şeklindeki soru üzerine Erdoğan, Amerika’ya çağrının aslında yapıldığını ve yapılmaya da devam edeceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu görüşlere yer verdi: “Sayın Trump ile görüşme olmaması için hiçbir sebep yok. Temenni ederim ki Sayın Trump da tabii bizi arasın. Çünkü, bu konuda aranması gereken ülkelerin başında Türkiye geliyor. Kendisini öyle veya böyle yine de tabii ki arayabiliriz ama şu anda verilmiş kararım yok.”
- Tekbirlerlekarşılandı
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan Meclisi’ne de seslendi. Meclis’e girişinde tekbirlerle karşılanan Erdoğan konuşmasının önemli bir bölümünü Kudüs konusuna ayırarak ABD Başkanı Trump’a sert tepki gösterdi. Erdoğan şunları kaydetti: “Down sendromlu 28-29 yaşındaki Muhammed’i, İsrail’in askerleri ne yapıyor? Tartaklıyor. Bu down sendromlu bir genç. Ya utanmaz mısınız siz, sıkılmaz mısınız? Bunu nasıl yaparsınız? 15 yaşındaki bir gencin gözlerini bağlamak suretiyle silah dipçikleriyle onu tartaklayıp döverek 20 tane asker, polis, hep birlikte böyle bir genci sürüklüyorlar. Sayın Trump, sen bunları görmedin mi ya? Ben Tayyip Erdoğan olarak gördüm. Senin imkanların daha fazla. Sen rahatlıkla bunları görmüşsündür. Sabır... Yolumuza da aynı kararlılıkla devam edeceğiz.”
FETÖ ile mücadele konusuna değinen Erdoğan şunları söyledi: “Bu örgütün birçok Afrika ülkesinde emperyalistlerin uşaklığını, gönüllü taşeronluğunu yaptığını gayet iyi biliyoruz. Hayır, eğitim, diyalog.. diyerek milleti kandıran Feto’cu alçaklar, Afrikalı kardeşlerimizin ihtiyaçları üzerinden de sömürü çarklarını özellikle döndürüyorlar. 15 Temmuz gecesi yaşananlar tüm dünyada bu örgütün gerçek yüzünü ifşa etti. Birçok Afrika ülkesi darbe teşebbüsünün hemen ardından hem FETÖ’cüleri sınır dışı etti hem örgüte ait okulları Maarif Vakfı'mıza devretti. Daha artacağına inancım tamdır. Bu katil sürülerini Afrika kıtasında da barındırmamakta kararlıyız.” Sudan'da da konuşan Erdoğan, "Sudan gibi diğer dost ülkeler FETÖ'ye karşı gerekli tedbirleri almaya başlamıştır. Örgütün tüm Afrika kıtasında kökünün kazınacağına inanıyorum."
Erdoğan, dün yayımlanan KHK’de yer alan “tek tip” düzenlemesini hatırlatarak, “Burada zannediyorum şöyle bir şey anlaşılıyor: ‘Cezaevine girdiği andan itibaren tek tip elbise.’ Böyle bir şey yok. Bu sadece duruşmalara gelirken bu insanlar, bu tek tip elbiseleriyle, belirlendiği şekilde gelecek. Yani öyle kravatlı, öyle çok havalı şekilde duruşmalara gelmeyecekler, tek tip elbiseyi giyecek, o şekilde gelecek” dedi. Erdoğan, “Bu aslında mağdurların, mazlumların bir talebidir de; bu sese bir kulak vermedir; bu sese kulak vermenin bir adımıdır bu” diye konuştu.
Erdoğan, mevkidaşı Ömer el Beşir ile ortak açıklamasında, “128 ülkenin verdiği destek ve ABD'nin 9'da kalması düşünüldüğünde ortaya bir gerçek çıkıyor: Ne kadar güçlü olursanız olun en güçlü olan haktır. Hak burada da galip gelmiştir. Biz gerek Filistinli kardeşlerimizin yanında olmak suretiyle gerekse yanlışların karşısında durmak suretiyle BM'nin bu işin takibini yakın planda ele almasını isteyeceğiz. Sayın Papa'nın Kudüs'le ilgili tavrını takdirle karşıladım. Bu süreci onların da takip edecek olması bir dayanışmayı ortaya koymuştur. İşgal altında kalan Kudüs'ün Türkiye'nin büyükelçiliğinin Kudüs'te olduğunu ifade etmek istiyorum. İşgal kalktığı zaman gereği yapılacaktır."
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile El Beşir arasındaki görüşmenin ardından 13 anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a devlet nişanı takdim eden El Beşir, son hilafet Sudan halkıın, son hilafet ülkesi olmasından dolayı Türkiye’yi çok sevdiğini söyledi. El-Beşir “Sayın Erdoğan, İslam ümmetini ilgilendiren konularda çaba harcıyor.” dedi.