Dünya genelinde 200 milyondan fazla hamile kadın, yeni tip koronavirüs bulaşma riski altında.
Çok sayıda aile ve doktor bu zor soruyla karşı karşıya kalıyor. Mevcut ve yetersiz veriler, çelişkili önerilere yol açıyor.
Çin ve ABD de dahil olmak üzere bazı sağlık yetkilileri, yeni doğanların enfekte annelerinden izole edilmesini tavsiye ediyor ancak Dünya Sağlık Örgütü dahil olmak üzere bazı uzmanlar, emzirmenin gerekliliğini anneleri ve bebekleri bir arada tutmak için maske takan anne gibi önlemleri alınmasını şiddetle tavsiye ediyor.
Bu ikilem, hamile kadınların pandemi sırasında karşılaştığı sıkıntıdan sadece birisi. Virüsün personele veya diğer hastalara yayılmasını önlemek amacıyla birçok hastanede, hamile bir kadının eşi de dahil olmak üzere tüm ziyaretçilere yasaklanıyor.
Olumlu tarafı ise koronavirüsün şimdiye kadar sınırlı verilere dayanarak yenidoğan da dahil olmak üzere çocuklarda nadiren ciddi komplikasyonlara neden olması. Araştırmacılar, bu ay Pediatride bildirilen COVID-19 ve önemli semptomları olan 731 çocuktan sadece 21'inde ciddi veya kritik hastalık geliştiğini saptadı.
Sciencemag'da yer alan habere göre, yapılan yeni bir çalışmada salgının doğduğu Çin'in Wuhan şehrinde enfekte olmuş annelerden doğan 33 bebek izlendi. Doğumdan sonraki günlerde sadece üç bebekte virüs testi pozitif çıktı. JAMA Pediatri'den yapılan açıklamaya göre tam vaktinde dünyaya gelen iki bebek birkaç gün içinde iyileşti ve 6 günlük olduklarında virüsü temizledikleri ortaya çıktı.
Enfekte olan üç bebek sezaryen ile doğdu ve doğumda annelerinden ayrıldı, bu yüzden virüsü nasıl aldıkları net değil. Araştırmacılar şimdiye kadar göbek kordonunda ve amniyotik sıvı içinde virüs bulamadılar. Çoğu veri, bebeklerin doğumdan önce virüsle enfekte olmadıklarını gösteriyor.
Lozan Üniversite Hastanesi bulaşıcı hastalıklar ve hamilelik uzmanı David Baud ise güven verici ön veriler ortaya çıktıkça, kendisinin ve meslektaşlarının anne ve bebeğin tecrit edilmesini önermekten ziyade emzirmenin faydalı olabileceği ve DSÖ'nün aileye bırakılan tercihli yaklaşımının uygulanmasını tavsiye etti.
Annenin maske takmasını, beslenmeden önce ellerini ve göğüslerini yıkamasını ve virüsün bebeğine yayılmasını önlemek için başka önlemler almasını tavsiye edilirken, emzirmenin olmaması durumunda sağılarak bebeğe sütün verilmesinin önemine dikkati çekti. Çünkü anne sütünün, bebeklerin enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olduğu biliniyor buna bir annenin enfeksiyonlara karşı savaştığı antikorlarların aktarılması da dahil. Şimdiye kadar yapılan tahlillerde anne sütünde koronavirüse rastlanmadı.