|

Kerkük’te Türkmen isyanı

Irak’ta genel seçimlere hile karıştığı iddiasıyla başlatılan oyların elle sayım işleminin durdurulması Kerkük’te protesto edildi. Elle sayımda Türkmen oylarının KYB oylarıyla eşitlendiğini belirten Türkmenler, demokrasi mücadelesinden vazgeçmeyeceklerinin sinyalini vererek, “Mavi Bayrak Direnişi”ni tekrar başlattı.

Yeni Şafak
04:00 - 9/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:44 - 9/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Oy pusulalarının elle sayım işleminin aniden durdurulması Kerkük kentinde Türkmenler tarafından protesto edildi.
Oy pusulalarının elle sayım işleminin aniden durdurulması Kerkük kentinde Türkmenler tarafından protesto edildi.

Irak’ta yapılan genel seçimlere hile ve şaibe karıştığı iddiasıyla beş gün önce başlatılan oy pusulalarının elle sayım işleminin aniden durdurulması Kerkük kentinde Türkmenler tarafından protesto edildi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi’nin çağrısı üzerine “Mavi Bayrak Direnişi” için Kerkük kent merkezinde bir araya gelen Türkmenler, “Kerkük’te oyların elle sayım işleminin durdurulmasını kabul etmiyoruz”, “Kerkük’teki tüm sandıkların açılmasını istiyoruz” ve “Tüm sandıkların elle sayılmasını istiyoruz” yazılı pankartlar açtı. Kerkük’te Türkmenler, oylarının Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi’ne (KYB) kaydırıldığını savunuyor. Kerkük’te yeniden sayım sonucunda Türkmenlerin oy oranı KYB ile eşitlenmişti.

“DEMOKRASİ AYIBI”

ITC Kerkük İl Başkanı Kasım Kazancı, Kerkük’te hile ve şaibenin karıştığı bin 500’den fazla sandığın sadece bir kısmının açılmasının seçmenin iradesini hiçe saymak olduğunu ifade etti. Kazancı, şaibeli sandıkların sadece yüzde 25’nin açılmasından sonra elle sayım işleminin durdurulmasının “demokrasi ayıbı” olduğunu söyledi. Türkmen Sivil Toplum Örgütleri Başkanı İstibrak Yazaroğlu da, bu hile ve şaibelerle Türkmenlerin iradelerini çalmak ve seslerinin kısılmak istendiğini vurguladı. Tüm engellere ve terör saldırısı ihtimallerine rağmen Türkmenlerin, gecenin geç saatlerinde hakkını talep etmek için gösteri düzenlediğine dikkat çeken Yazaroğlu, Türkmen milletinin demokrasiden asla vazgeçmeyeceğinin altını çizdi.

6 İLDE SAYIM

Kerkük’teki sandıkların elle sayımı durdurulurken, Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü Lueys Cabir, Basra, Misan, Zikar, Musenna, Kadisiyye ve Vast illerinde kullanılan oyların elle sayım işleminin bugün Bağdat’ta başlayacağını ifade etti. Süleymaniye’deki oy pusulalarının ise salı günü yine bu ilde yeniden elle sayılması bekleniyor.

  • Basra’da
    kan aktı
  • Irak’ın güneyindeki Basra kentinde, “işsizlik ve elektrik kesintilerini” protesto etmek için gösteri düzenleyen kalabalığa güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu 1 kişinin öldüğü, 3 kişinin yaralandığı belirtildi. Basra başta olmak üzere Irak’ın güneyindeki Zikar ve Misan vilayetlerine elektrik veren İran, geçen perşembe günü herhangi bir gerçekçe göstermeksizin bin megavatlık elektriği kesmişti.
#​Irak
#Kerkük
#Türkmenler
6 yıl önce