Karanlık yüz

Haber Merkezi
04:0021/10/2018, Pazar
G: 21/10/2018, Pazar
Yeni Şafak
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürüldüğü 2 Ekim’de İstanbul’a gelen ve aynı gün şehri terk eden 15 kişilik şüpheli Suudi ajanlar arasında olduğu belirlenen Mahir Abdülaziz Mutreb’in casus yazılım teknolojisi alanında eğitim aldığı ortaya çıktı.

BBC’ye konuşan Avrupalı bir gözetim uzmanı, Mutreb’in kendisiyle birlikte 2011 yılında iki haftalık eğitim aldığını ve Suudi hükümetinin kendi vatandaşlarının telefonlarını ve bilgisayarlarını hedef alacak saldırılar düzenleyebilmesini sağlayacak teknolojiyi nasıl kullanacağını öğrendiğini aktardı. Eğitimcilerin sürekli mutsuz göründüğü için Mutreb’i ‘karanlık yüz’ olarak adlandırdığını söyleyen uzman, “Eğitim, istihbarata yarar sağlayabilecek potansiyel hedeflerin bilgisayarlarını ele geçirmeyi ve bilgileri çalmayı içeriyordu” ifadelerini kullandı.


KRALİYET SARAYINDA ALBAY

Adı açıklanmayan uzman, Mutreb’in, üzerine eğitim aldığı araçların, Citizenlab ve Uluslararası Af Örgütü’ne göre son zamanlarda Kaşıkçı’nın bazı arkadaşları üzerinde kullanılan diğer araçlara benzediğini söyledi. Suudi muhaliflerden Ömer Abdülaziz Washington Post’a yaptığı açıklamalarda, Cemal Kaşıkçı’yla ilgili konuşma ve mesajlarının spyware yoluyla Suud istihbaratı tarafından ele geçirildiğini açıklamıştı. Öte yandan Amerikan CNN televizyonu da, Londra’dan Mutreb’i tanıyan bir kaynağın onu Suudi istihbaratında albay olarak teşhis ettiğini aktardı. Telefonla arayanların kimliğini bildiren, Arap dünyasında yaygın bir ugulama olan MenoM3ay’da da Mutreb “kraliyet sarayında albay rütbesiyle görevli” olarak görünüyor.

  • İTALYA’DA EĞİTİM ALDI
  • Dünya çapında hükümetlere ait sızıntı belgeleri paylaşması ile adından söz ettiren Wikileaks, 12 Ekim’de Kaşıkçı Dosyası’nı paylaştı. Wikileaks’in paylaşımında, Mutreb’in ve 2011’de İtalya’da Hackleme Timi adlı bir şirket tarafından düzenlenen bir eğitime katıldığı zannedilen 5 kişinin isminin olduğu e-postalar bulunuyordu. E-postalar ayrıca, Hackleme Timi’nin görüştüğü, ekibi aktivistlere ve gazetecilere casusluk yapmak için kullanan istihbarat ajanslarıyla olduğu iddia edilen konuşmaları da içeriyor.
#Suudi Arabistan
#Prens Selman