EDISYON:

Kalpleri Gazze’de kaldı

Resul Ekrem Şahan
04:0025/10/2023, Çarşamba
G: 25/10/2023, Çarşamba
Yeni Şafak
Nur Hassan, Mustafa Alnatsheh.
Nur Hassan, Mustafa Alnatsheh.

İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırıma varan katliam, Türkiye’de bulunan Filistinliler tarafından da endişeyle takip ediliyor. Ankara’da okuyan Filistinli Mustafa Alnatsheh ile Nur Hassan, Gazze’de durumun görünenden çok daha kötü olduğunu, aileleriyle ancak 3-4 günde bir haberleşebildiklerini söyledi.

Türkiye’de üniversite eğitimi gören Filistinli öğrenciler, İsrail’in saldırıları altında bölgede yaşam mücadelesi veren ailelerinden çok zor haber alıyor. Gazze’deki elektrik ve internet kesintileri nedeniyle Filistinli öğrenciler aileleriyle anlık iletişim kuramıyor. Ankara Hacettepe Üniversitesi’nde inşaat mühendisliği okuyan Nur Hassan ve Ankara Üniversitesi’nde gazetecilik okuyan Mustafa Alnatsheh İsrail’in saldırılarına ilişkin Yeni Şafak’a konuştu.

HALK OKULLARA SIĞINDI

İnşaat mühendisliğinde yüksek lisans yapan Nur Hassan, “Daha önce Gazze’de yaşıyordum. Eğitim için Türkiye’ye geldim. En son ise Gazze’ye 25 Eylül’de gittim. Ailem orada yaşıyor. Şu anda ailemin durumu iyi. Ama Gazze çok iyi değil. Durum görünenden çok daha kötü. Her yer bombalanmış, yıkılmış, bir harabeye dönmüş durumda. İsrail’in bombaları eşimin evine de isabet etti. Ama onlar o saate evde olmadıkları için hayattalar. Şu anda Gazze halkı okullara sığınmış durumda” dedi.

3-4 GÜNDE BİR İLETİŞİM

Gazze’de yaşayan ailesi ile 3-4 günde bir telefonda görüştüğünü ifade eden Hassan “Gazze’de internet, telefon yok. Görüşmek için çok uğraşmak gerekiyor. Şu ana kadar saldırılarda ailemden vefat eden olmadı. En son 2 gün önce ailemle konuştum. Benim ailem hiç sokağa çıkmıyor. Ekmek, elektrik, su yok. Günde sadece 1 saat internet geldiğini söylediler. O zaman da ailemle konuşabiliyorum” şeklinde konuştu. İsrail’in genellikle sivilleri hedef aldığına dikkat çeken Hassan, “3 arkadaşım sadece evlerinde otururken vefat ettiler. Hiçbir şey yapmıyorlardı. İsrail tarafından öldürüldü. Onlar sivil ve silahsız arkadaşlarım benim gibi mühendislerdi” ifadelerini kullandı.

KURTULUŞ İÇİN BAŞLANGIÇ

Mustafa Alnatsheh da, “2 yıldır Türkiye’de yaşıyorum. Tatillerde Filistin’e gidiyorum. El- Halil’de çatışmalar var. Gazze’deki durumlar gibi değil. Gazzeli arkadaşlarımızın bazıları ailelerinden hiç haber almadan hayatlarına devam ediyor. İsrail’in bugün Gazze’yi bombalaması yeni bir şey değil. 75 yıldır işgal altındayız. Bu sefer daha fazla oldu. Bizim toprağımız işgal altında olduğu için yapılan soykırıma da çok şaşırmıyoruz. Bu zulmü hiç kimse söylemiyor. Ona şaşırıyoruz. Bu savaş biraz sürecek. Bu savaş Filistin’in kurtulması için bir başlangıç gibi oldu” değerlendirmesinde bulundu.

İSRAİL, GENÇLERİ TUTUKLUYOR

Batı Şeria bölgesinde de zaman zaman çatışmaların olduğuna dikkat çeken Alnatsheh, “Benim yaşadığım El-Halil’de İsrail ile gerginlikler yaşanıyor. Batı Şeria’daki gençlerin hepsi büyük bir savaş çıkmasın diye İsrail tarafından tutuklanıyor. 7 Ekim’den bugüne kadar 3-4 bin genç tutuklamışlar” diye konuştu.



#Gazze
#Filistin
#İşgal

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.