Japonya’da koronavirüse karşı etkili bir ilaç bulundu. Çin’de virüs ortaya çıktığından beri çalışmalarını sürdüren Tokyo Üniversitesi Tıp Bilimleri Enstitüsü’nden Prof. Junichiro Inoue liderliğindeki bilim insanlarının emekleri karşılığını verdi. Prof. Inoue’nin ekibinin yaptığı çalışmalar sonucunda Nafamostat Mesylat’ın koronavirüsün insan hücrelerine girmesi ve daha sonra çoğalmasını engelleyebileceği keşfedildi.
Prof. Inoue’nin proje ekibinde uzun yıllar ilaç geliştirmek için çalışan Kumamoto Üniversitesi Eczacılık Fakülte’sinden Prof. Masami Otsuka ve Türk bilim insanı Dr. Halil İbrahim Çiftçi de konu hakkında açıklamalarda bulundu. Araştırmalar, Nafamostat Mesylat’ın koronavirüse oldukça benzer bir diğer virüs olan SARS-CoV-2 enfeksiyonunu çok etkili şekilde önleme potansiyeline sahip olduğunu gösterdi. Tokyo Üniversitesi Tıp Bilimleri Enstitüsü ilacın klinik testlerine nisan ayı başında başlanmasının planlandığını açıkladı.
Japonya merkezli Nichi-iko ilaç şirketinin Futhan markası altında ürettiği Nafamostat Mesylat, pankreatit ve diğer hastalıklar için halihazırda kullanımı onaylanmış bir ilaç olarak öne çıkıyor. Araştırma makalesine göre, ilaç virüsün ilk enfekte etme sürecinin başlangıcı olan, virüsle insan konak hücresinin birleşmesi sürecini engelleyerek enfekte oluş sürecini başlamadan durdurabiliyor. Hem SARS-CoV-2 hem de Kovid-19’un genomunun çok benzer olduğu ve S proteini ile insan hücresinin çeperinden girdiği belirtilen makalede iki virüsün benzerliği vurgulanarak “Nafamostat Mesylat, SARS-CoV-2’nin insan hücrelerine girmesini önleyecektir” denilerek koronavirüs için de aynı sonucun beklendiği vurgulandı.
Prof. Inoue ile birlikte birçok yayını bulunan Dr. Çiftçi, koronavirüs tedavisine umut verici ilaçların geliştirilmesi için çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. Japonya merkezli, Nafamostat Mesylat’ı üreten Nichi-iko ilaç şirketinin ayrıca Japon-Türkiye ilaç pazarının büyük üreticilerinden biri konumunda olan İlko İlaç ile ikili işbirliği bulunuyor.