EDISYON:

İsrail 7 bin konuta hazırlanıyor

Yeni Şafak
15:3721/11/2016, Pazartesi
G: 21/11/2016, Pazartesi
AA
İsrail, 1967 yılından bu yana Filistin topraklarında Yahudileri yerleştirerek, bölgenin yapısını değiştirmeyi amaçlıyor.
İsrail, 1967 yılından bu yana Filistin topraklarında Yahudileri yerleştirerek, bölgenin yapısını değiştirmeyi amaçlıyor.

İsrail, Filistin topraklarındaki işgal girişimlerini sürdürüyor. Her geçen gün yeni yerleşim alanları inşa eden İsrail, Filistinlilerin yaşadığı bölgeleri Yahudilere açıyor. Filistin Dışişleri, İsrail'in, Kudüs'te 7 bin yeni konut inşa etmeye hazırlandığını açıkladı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Kudüs'te 7 bin yeni konut inşa etmeye hazırlandığını belirtti.



Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in yeni planıyla Doğu Kudüs'ü Filistin çevresinden ayırmayı, Yahudi yerleşim birimlerini artırmayı ve daha fazla toprak ele geçirmeyi hedeflediği kaydedilerek, "İsrail hükümeti Kudüs'te 7 bin yeni konut inşa etmeye hazırlanıyor." denildi.



İsrail Savunma Bakalığı'nın Batı Şeria'da Filistinlilerle karşılaşmaları azaltmak için Yahudi yerleşim birimlerine özel yollar açma konusuna yoğunlaştığı aktarılan açıklamada, "Yerleşim birimleri yapmaya devam etmenin, siyasi çözüm kapılarını nihai olarak kapatmak olacağı" vurgulandı.



Filistinliler, İsrail'in kendi topraklarında Yahudi yerleşim birimleri inşa etmesine karşı çıkıyor.



İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in 1967 sınırlarına dönmeyi ve Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermeyi kabul etmemesi nedeniyle Nisan 2014'te durmuştu.



  • İşgal ettiği Batı Şeria'yı Yahuda ve Samarya şeklinde adlandırarak kendi toprağı olarak gören İsrail, 1967'den bu yana Filistinlilere ait tapulu arazilere el koyarak yerleşim birimleri inşa etmeye başladı. Uluslararası hukuka göre buralardaki Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul edilse de inşa faaliyetleri bugüne dek devam etti.
BM'den İsrail'e tepki


Birleşmiş Milletler (BM), İsrail meclisi Knesset'te Filistinlililerin özel mülkü olan arazilere, inşa amacıyla el konulmasına imkan tanıyan yasa tasarısının son hazırlık okumasının onaylanmasına, "Filistin topraklarının çalınmasına yeşil ışık yaktığı" gerekçesiyle tepki gösterdi.



BM'nin işgal altındaki Filistin topraklarındaki İnsan Hakları Özel Raportörü Michael Lynk, yaptığı yazılı açıklamada, 16 Kasım'da Knesset'te hazırlık okuması onaylanan yasa tasarısının, Batı Şeria'daki 100'den fazla yasadışı yerleşim birimini yasallaştırmasından derin endişe duyduğunu vurguladı.



Lynk, söz konusu yasa tasarısının iki devletli çözüme darbe vuracağının altını çizerek, "Teklif edilen İsrail yasası, Filistin topraklarının çalınmasına yeşil ışık yakıyor." ifadesini kullandı.











#Filistin
#Kudüs

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.