|

İntifada korkusu

Koalisyon hükümetini kurtarmak için çabalayan İsrail Başbakanı Netanyahu’yu intifada korkusu sardı. “1999’da neler olduğunu hatırlıyoruz, ‘İntifada’ felaketini yaşadk” ifadelerini kullanan Netanyahu, erken seçim için de “gereksiz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 19/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:37 - 19/11/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu

İsrail’de Savunma Bakanı Liberman’ın istifası sonrası başlayan siyasi kriz derinleşirken, koalisyon hükümetini kurtarma derdine düşen Başbakan Benjamin Netanyahu’yu intifada korkusu sardı.

Koalisyonu kurtarmak için son kozlarını kullanan Başbakan Netanyahu, erken seçimin de “gereksiz ve yanlış” olduğunu söyledi. Filistinlilerin, dönemin İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un Mescid-i Aksa’yı basarak “Burası hep bir İsrail bölgesi kalacak” sözlerine karşı başlattığı İkinci İntifada’yı felaket olarak nitelendiren İsrail Başbakanı, “Hepimiz 1992’de ve 1999’da neler olduğunu hatırlıyoruz. ‘Oslo ve İntifada’ felaketlerini yaşadık. Aynı hataların tekrarlanmaması için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” dedi.


Netanyahu ayrıca, “Güvenliğimiz için hassas bir dönemde seçime gitmek gereksiz ve yanlış” ifadelerini kullandı. Filistin ve İsrail resmi rakamlarına göre, 2005 yılına kadar süren İkinci İntifada’da 4 bin 412 Filistinli ölmüş, 48 binden fazla kişi de yaralanmıştı.

SANDALYE SAYISI KRİTİK

Netanyahu’nun liderliğini yaptığı koalisyonda, Savunma Bakanı Avigdor Liberman’ın istifasının ardından yaşanan çatlaklar nedeniyle ülkede erken seçim gündemdeki yerini koruyor.

Başbakan Netanyahu ise koalisyon üyelerini bir arada tutarak, sağcı hükümetin seçimlerin normal süresi olan Kasım 2019’a kadar ayakta kalması için çabalıyor. Netanyahu liderliğindeki 6 partili koalisyon hükümeti 120 sandalyeli İsrail meclisinde 66 milletvekiliyle temsil ediliyordu. Liberman’ın istifası ile koalisyon hükümetinin sandalye sayısı güven oyu için gereken kritik sayı olan 61’e düşmüştü.

  • Trump’a Golan teşekkürü
  • Öte yandan, İsrail Başbakanı Netanyahu, Washington’un önceki senelerde çekimser kaldığı İsrail’in Golan Tepeleri’ni işgalini kınayan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kararına bu yıl ilk kez karşı çıkması nedeniyle ABD Başkan Donald Trump’a teşekkür etti. “İsrail her zaman Golan Tepeleri’nde kalmaya devam edecek ve Golan Tepeleri her zaman bizim elimizde olacak” diyen Netanyahu, ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman’ın ülkesinin tasarıya karşı oy kullanacağını kendisine oylamadan önce bildirdiğini söyledi.
#İsrail
#Benyamin Netanyahu
#ABD
5 yıl önce