Fotoğraf: Arşiv
İngiltere ordusu, 2030 vizyonunu da ortaya koyan savunma stratejisini yayımladı. Yeni strateji hazırlanırken İHA ve SİHA’larla askeri kabiliyetlerini artıran TSK’nın model alındığı görülüyor. Belgede, “düşük maliyetli yeteneklerin (SİHA), Libya ve Dağlık Karabağ’da yüksek yetenekli hava savunma sistemlerine ve ağır zırhlı kuvvetlere meydan okuduğuna” dikkat çekildi.
İngiltere’de hükümet “Rekabetçi Bir Çağda Savunma” başlığı altında İngiliz ordusunun 2030 vizyonunu da ortaya koyan yeni savunma stratejisini yayımladı.
İngiltere’nin yeni savunma strateji belgesinde,
İHA ve SİHA’larla son dönemde geliştirdiği yeni askeri kabiliyetlere doğrudan model seçtiği görüldü.
Strateji belgesinde Libya ve Dağlık Karabağ’da silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) yüksek yetenekli hava savunma sistemlerine ve ağır zırhlı kuvvetlere meydan okuduğu, asker sayısının azaltılmasının planlandığı İngiliz ordusunda SİHA ve yeni savaş teknolojilerine yoğunluk verileceği bildirildi.
YENİ SAVAŞ TEKNOLOJİLERİNE VURGU
YENİ SAVAŞ TEKNOLOJİLERİNE VURGU
- İngiliz ordusunda asker sayısının azaltılmasının öngörüldüğü belgede, robotlar, İHA ve SİHA’larla yeni savaş teknolojilerine yoğunluk verileceği vurgulandı.Belgede, Geleceğin Hava Muharebe Sistemlerine (FCAS) stratejik yatırımların yapılacağı, sürü droneleri ve enerji silahlarının da yer aldığı yeni nesil savunma yeteneklerine ve modern silah sistemlerine daha fazla bütçe ayrılacağı bilgisine yer verildi.
SİHA’LARIN ÜSTÜN YETENEĞİ
SİHA’LARIN ÜSTÜN YETENEĞİ
Belgede, bazı ülkelerin yeni teknolojilerin ve savunma yeteneklerinin geliştirilmesinde askeri-sivil yaklaşımı benimsediğine,
sivil yeniliklerden yararlanıldığına, bu yöntemle geliştirilen düşük maliyetli yeteneklerin (SİHA)
, Libya ve Dağlık Karabağ’da olduğu gibi yüksek yetenekli hava savunma sistemlerine ve ağır zırhlı kuvvetlere meydan okuduğuna dikkat çekildi.
TÜRKİYE ÖNEMLİ MÜTTEFİK
TÜRKİYE ÖNEMLİ MÜTTEFİK
- Türkiye’nin “terörizmle mücadele ve bölgesel konularda önemli rol oynayacak bir NATO müttefiki” olarak tanımlandığı belgede, İngiltere’nin Türkiye ile operasyonlar, yetenekler ve endüstriyel iş birliği konularında uzun dönemli ilişkileri sağlamlaştırmak için çalışacağı kaydedildi.Belgede, Yunanistan, Polonya, İspanya ve Türkiye’nin NATO’nun “kanatlarının” savunmasında önemli rollere sahip olduğu ve bu ülkelerin Birleşik Krallık’ın savunma sanayisi ortakları arasında yer aldığı ifade edildi.
SAVUNMA BAKANI ÖRNEK GÖSTERMİŞTİ
SAVUNMA BAKANI ÖRNEK GÖSTERMİŞTİ
İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, 12 Aralık 2020’de İngiliz düşünce kuruluşu Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsünde (RUSI) yaptığı bir konuşmada, Türkiye’nin insansız hava araçları (İHA), SİHA Bayraktar TB2 ve hava savunma sistemlerini Suriye, Libya ve diğer yerlerde kullanmasının sahada üstünlük sağladığını vurgulayarak Türkiye’nin yeni nesil silahlı insansız hava araçlarını (SİHA) örnek göstermişti.
Türkiye’nin yeni nesil askeri teknolojilerinin, Suriye ve Libya gibi çeşitli yerlerde etkin olarak kullanıldığına işaret eden Wallace, İHA ve SİHA’ların yüzlerce zırhlı aracı ve hava savunma sistemlerini imha ettiğini vurgulamıştı.
Wallace, Türkiye’nin dünyanın önde gelen yabancı askeri programlara erişiminin engellenmesinin ardından savunma sanayisinde yenilikler yaptığını belirtmişti.
#İngiliz ordusu
#Türk
#İHA
#SİHA
#Libya
#TSK
#Dağlık Karabağ