Türkiye'de 16 Nisan'da gerçekleştirilen anayasa değişikliği halk oylamasında yüzde 51.4 ile sandıktan çıkan 'Evet'i kabullenemeyen İngiliz basını, Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçiminde Macron'un aldığı yüzde 23'lük oya 'zafer' dedi.
Fransa’daki seçim sonuçları ülkede Le Pen karşıtı gösterilere ve Fransa siyasetinde büyük bir korkuya yol açmış durumda. İlk tur sonuçlarının açıklanmasından sonra aralarında hükümet yetkililerinin de bulunduğu birçok siyasetçi ve siyasi parti lideri Fransız halkına Macron’a destek çağrısı yaptı. Fransa’daki seçim sonuçları ülkede olduğu kadar Avrupa basınında da geniş yankı uyandırdı. İngiliz Guardian gazetesi seçim sonuçları ile ilgili yayınladığı haberinde Macron’un yüzde 23’lük oy oranını ‘devrim’ olarak nitelendirdi. Fransa’da aşırı sağın ikinci çıktığı ve bir sonraki turda seçilerek Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturma olasılığının çıktığı seçimleri değerlendiren Guardian, “Macron devrimi tamamlamalı ifadelerini kullandı.
Fransa’da seçmenin dört aday arasında bölündüğü ve Macron’un yüzde 23,7 destek alabildiği seçim sonuçlarını ‘devrim’ diye niteleyen gazetenin Türkiye’deki referandum sonuçları ile ilgili yayınladığı haberlerde ise ‘Türkiye bölündü’ algısı yapması Batı basının gerçeklik anlayışını ortaya koyuyor. Gazete Türkiye’deki referandum sonrası yayınladığı haberlerinde “Sonuçlar Türkiye’nin artan bir şekilde otokrasiye geçmesinin bir göstergesi” ifadelerini kullanarak Türkiye’deki sonuçları hazmedemediğini göstermişti. Türkiye’deki referandumdan önce ‘Hayır’ çıkması için propaganda yapan gazetenin Fransa’daki aşırı sağın yükselişi ve Avrupa için ortaya çıkardığı tehdidin net bir şekilde ortaya çıktığı ilk tur sonuçlarını ‘Macron ve umutlar için bir zafer’ başlığı ile verdi.
Macron’un rakiplerine oranla elde ettiği başarı onu ikinci tura taşısa da aşırı sağ tehdidi henüz geçmiş değil. Gazete de aşırı sağın yükselişine ve oluşturduğu tehdide dikkati çekiyor. Ancak Fransa’daki aşırı sağın yükselişinin en net göstergesi olan ve ikinci turda seçilemezse bile Fransız halkının yüzde 40’nın desteğini alabileceği değerlendirilen Le Pen’in durdurulduğunu iddia ediyor. Gazete, “Birçok kesimin Le Pen'in elde ettiği sonuçlara bakıp 'Avrupa'nın liberal değerleri ırkçılığa dur dedi” dediğini savunuyor. Ancak ikinci turda Macron seçilse bile Le Pen’in yüzde 40 destek alması Fransa’daki radikal ve ırkçı kesimin beklenenin üzerinde güçlendiğini de gösterecek.
Türkiye’nin otokrasiye kaydığı propagandası yapan gazetenin Avrupa’da yükselen aşırı sağ tehdidinin vardığı boyutları görmezden gelmesi ise büyük tartışmaya yol açtı. Gazete Macron’un sol ve sağ partilerin yaşadığı krizi bir fırsat bilerek öne çıkmayı başarmasını ve ikinci turun en güçlü ismi olmasını ise "Fransız seçmeni cesur bir hareketle geçmişe sünger çekti. Şimdi devrimi tamamlamaları gerek” ifadeleri ile değerlendiriyor.