İngiliz askerin dilinden "Bosna katliamı"

12:214/12/2014, الخميس
G: 4/12/2014, الخميس
AA

Bosna savaşı sırasında, Ahmiçi Köyü'nde 116 Boşnak sivilin vahşice öldürüldüğü katliamın ardından köye ilk giren emekli İngiliz subay Bob Stewart, o günleri hala unutamıyor. Stewart: "Hayatımın her gününü Ahmiçi ile birlikte yaşıyorum. 23 Nisan 1993'te Bosna'ya geldiğimde, Ahmiçi köyü'nde gördüklerime inanamadım ve gördüklerimi asla unutamam" dedi.

Bosna savaşı sırasında, Vitez şehri yakınlarındaki bulunan Ahmiçi Köyü'nde Hırvat Savunma Konseyi (HVO) birliklerinin 116 Boşnak sivili vahşice öldürüldüğü katliama tanıklık eden emekli İngiliz subay Bob Stewart (65), "Dua ediyorum, Ahmiçi katliamı bir daha yaşanmasın" dedi. 


Stewart, Bosna'da 1992-1995 yılları arasındaki savaş döneminde Birleşmiş Milletler'in (BM) barış misyonu kapsamında İngiltere taburunun komutanlığını yapıyordu ve 23 Nisan 1993 yılında Ahmiçi'de yaşanan katliamın ardından köye giren ilk yabancı askerdi. 


BM'nin barış misyonundaki görevini tamamlayarak ülkesine dönen ve 28 yıllık askeri görevinden sonra siyasete atılan Stewart, İngiliz milletvekilleriyle Bosna Hersek'e gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, başkent Saraybosna'daki Srebrenitsa Anma Galerisi'ni ziyaret etti. 


Stewart, Ahmiçi katliamı sonrasında köye girişini ve karşılaştığı manzarayı asla unutmayacağını söyledi. 


Stewart, "Ahmiçi hayatımın her gününü benimle birlikte yaşıyor. 23 Nisan 1993'te o köye girdiğimde gözlerimin gördüklerine inanamadım. Toplama kamplarını buldum. Gelecek nesillerin böylesi katliamları yapmaması ve yaşamaması için onları unutmamalıyız. Dua ediyorum, Ahmiçi katliamı bir daha yaşanmasın" diye konuştu. 


Bugün Bosna Hersek'te yaşayan genç insanların 20 yıl önce neler yaşandığını bildiklerini ve onların savaşın bir daha yaşanmasına izin vermeyeceklerine inandığını dile getiren Stewart, "Tanrıya şükür öyle insanlar var bugün. Bende, benzer katliamlar bir daha yaşanmayacağına inanmaya devam ettiğim sürece, bu dünyadan mutlu gideceğim" şeklinde konuştu. 


Stewart ayrıca, Srebrenitsa Anma Galerisi'nin ziyaret etmek ve "Srebrenitsa Memorial" filmini izlemek kendisi için çok zor olduğunu belirterek, bugün savaş döneminde yaşadıklarını bir kez daha hatırladığını vurguladı.


 "BM ve Avrupa'nın Srebrenitsa'daki katliamlara izin vereceğine inanmiyordum"

Savaş sırasında BM'nin barış misyonunda komutan olarak görev yaptığını, ayrıca birliğiyle soykırımın yapıldığı Srebrenitsa kentinde de bulunduğunu aktaran Stewart, şöyle devam etti:


"Biz ilk önce Srebrenitsa'daydık, daha sonra yerimize Kanadalılar geldi, ardından da Hollandalılar. Bunun ardından Srebrenitsa'da çirkin ve insanlık dışı bir katliam yapıldı. Yaklaşık 8 bin insan öldürüldü. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra görmediğimiz bir katliam yapıldı"


Srebrenitsa'da yaşananlar sırasında Belçika'da olduğunu ve BM askerlerinin o katliamların yaşanmasına izin verdiğine inanamadığını belirten Stewart, bir insan olarak Srebrenitsa'daki katliamın nasıl yaşandığını anlamakta zorlandığını söyledi.


Stewart, "BM'nin ve Avrupa'nın böyle bir şey izin vereceğine inanmazdım. Bunun ötesinde, ben bunları Bosna Hersek'te yaşayan insanların, Sırp Cumhuriyeti askerlerinin bunu yapabileceğini inanmazdım" dedi.


Ahmiçi'de neler yaşandı


Hırvat Savunma Konseyi özel birlikleri, 16 Nisan 1993'te Vitez yakınlarındaki Ahmiçi Köyü'nü basıp, 32'si kadın ve 11'i çocuk olmak üzere toplam 116 sivili katletmişti. Kurbanların en genci üç aylık bir bebek, en yaşlısı ise 81 yaşında bir kadındı. 30 kişinin cesedine henüz ulaşılamadı. 


Lahey'de eski Yugoslavya'da işlenen suçlar için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosna Hersek'teki savaş sırasında, Ahmiçi kasabasında işlenen katliam için Hırvat Savunma Konseyi'nin komutanlarından Dario Kordiç'i, 'insanlığa karşı işlenmiş suç' hükmünü vererek 25 yıllık hapis cezasına çarptırdı. Kordiç, Avusturya'nın Graz kentinde cezasının 3'te 2'si olan 16 yılı hapiste geçirmesinin ardından, serbest bırakıldı.
#Ahmiçi katliamı
#Bosna Hersek
#Bob Stewart