Çin’de ortaya çıkan ancak ülke dışındaki vaka sayısının sınırlı olması nedeniyle yeni tip koronavirüs salgınına yönelik bir acil durum ilan edilmesine gerek olmadığını açıklayan Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) “Hata yaptık” itirafı geldi. AFP haber ajansına konuşan DSÖ yetkilileri, bir önceki raporda “hata” yaptıklarını ve söz konusu ölümcül salgının uluslararası alandaki aciliyetinin yüksek olduğunu belirtti.
DSÖ yetkilileri, bu “düzeltmenin” uluslararası kamu sağlığı açısından “acil durum ilanı” anlamına gelmeyeceğini de vurguladı. Öte yandan DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin’in başkenti Pekin’de Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüştü. Adhanom, Çinli yetkililerin Vuhan virüsü ile ilgili çalışmalarını onayladıklarını ve desteklediklerini belirtti. Adhanom, tüm dünyada yaşanan panik havasına karşın sağduyu çağrısında bulundu.
ABD’de devlet görevlileri, sağlık uzmanları ve iş insanlarından oluşan 15 kişilik bir grup, dünya çapında etkili olacak bir virüs ortaya çıktığında mücadele için neler yapılabileceğini simüle etmek için bir araya geldi. Johns Hopkins Sağlık Güvenlik Merkezi’nde, Dünya Ekonomik Forumu ve Melinda Gates Vakfı ortaklığında gerçekleştirilen simülasyonda, Brezilya’daki domuz çiftliklerinden yayıldığı varsayılan CAPS ismi verilen virüs, 6 ay gibi kısa bir sürede bütün dünyayı etkisi altına alıyordu. Karşısında verilen bütün mücadeleye rağmen CAPS, 18 ay içerisinde 65 milyon insanın ölümüne neden oldu ve küresel bir finansal krizini tetikledi. Simülasyon, koronavirüsün dünyaya yayılmasıyla benzerlikler gösterse de CAPS, çok daha hızlı yayılan ve etkileri çok daha hızlı görülen bir virüs olarak senaryolaştırıldı. Uzmanlar, virüse karşı 7 farklı eylem planı geliştirdi. Bu eylem senaryoları, CAPS gibi bütün dünyada insanları etkisi altına alabilecek virüs salgınlarına karşı mücadele için önemli yol haritaları olarak kullanılabilir.
Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve salgına dönüşen yeni tip koranavirüs (2019-nCoV) nedeniyle ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı 106’ya çıktı. Virüs bulaştığı kesinleşen kişi sayısı ise 976’sının durumu ağır olmak üzere 4 bin 515’i buldu. Bu arada koronavirüse yakalandıktan sonra tedaviye cevap vererek iyileşen 60 kişi taburcu edildi. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, salgınla mücadele kapsamında virüsün ilk çıktığı Hubey eyaletine 4 bin 130 sağlık personelinin gönderildiğini açıkladı. Çin Eğitim Bakanlığı da, salgına karşı alınan önlemler çerçevesinde tüm üniversite, lise, ortaokul, ilkokul ve kreşlerin yarıyıl tatilinin uzatıldığını belirtti. Virüsün kısa sürede diğer kent ve eyaletlere sıçraması nedeniyle 22 Ocak’tan bu yana başta Vuhan olmak üzere Hubey eyaletine bağlı irili ufaklı 17 kentte toplu ulaşım durdurulmuştu. Bu kentler, Çin basınında “mühürlenen şehirler” olarak ifade ediliyor. Buralarda yaşayan toplam nüfus 50 milyonu geçiyor.
Çin’in en büyük elektronik üreticilerinden Xiaomi, hızla yayılan yeni tip koronavirüs nedeniyle ülkedeki fiziksel mağazalarını birkaç gün boyunca kapalı tutacağını duyurdu. Xiaomi’nin ülke genelindeki fiziksel mağazaları 28 Ocak 2020’den 3 Şubat 2020’ye kadar kapalı olacak. Şirket, bu süre zarfında alışveriş yapmak isteyen müşterilerin online mağazayı veya Mall uygulamasını kullanabileceğini söyledi. Xiaomi, 2019’un sonunda ülke genelinde 100 yeni Mi Store açmıştı.
Dünya genelinde yeni vaka sayıları da giderek artıyor. Almanya ve Sri Lanka’da ilk defa yeni tip koronavirüs vakasına rastlandı. Almanya’nın Bavyera eyaletinde koronavirüs tespit edilen kişiye virüsü, Alman otomotiv tedarikçisi Webasto’dan eğitim almak için Şanghay’dan gelen bir Çin vatandaşının bulaştırdığı öğrenildi. Sri Lanka’da ise Hubey eyaletinden ülkeye gelen 40’lı yaşlarında Çinli bir kadında yeni tip koronavirüs tespit edildiği belirtildi. Japonya’da vaka sayısının 6’ya çıktığı, yeni vakalardan birinin Vuhan’a hiç gitmediği ancak Japonya’nın Nara eyaletinde Vuhan’dan gelen Çinli turistlere 2 kez şoförlük yaptığı kaydedildi. Tayland’da ise virüs tespit edilen kişi sayısı 14’e çıktı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de bugüne kadar korona virüsü olan hiç bir vakamız olmadığını söyledi. Türk vatandaşlarından Pekin Büyükelçiliğine 25 başvuru olduğunu kaydeden Koca, şöyle devam etti: “Bu sayı 30-35 kişi olacak gibi. Bir ambulans uçağıyla getirmekten yanayız. Şu dönemde hasta olan büyükelçiliğe başvuran hiç bir vatandaşımız olmadığını biliyoruz. Deneyimli bir ekiple, güvenlik ekipleriyle, tedbirlerle hastalarımızı vatandaşlarımızı getirmekten yanayız. Vatandaşımızın bir talebi olduğunda dışarıda bırakmak istemiyoruz”
Danimarka’da Vuhan virüsü salgınıyla ilgili Jyllands-Posten gazetesinde çıkan bir çizimde, Çin bayrağındaki 5 yıldız yerine virüs sembolleri kullanılmasına Pekin, tepki gösterdi. Çin’in Kopenhag Büyükelçiliği’nin internet sitesinde yapılan açıklamada, Çin’in “çok öfkeli olduğu” belirtildi. Açıklamada, “Jyllands-Posten’in ve (çizer) Niels Bo Bojesen’in hatalarını kabul ederek, kamunun önünde Çin halkından özür dilemesini talep ediyoruz” ifadesi kullanıldı. Gazetede daha önce, Hazreti Muhammed’e hakaret içeren karikatürler de yayınlanmıştı.
Mashable’da yer alan habere göre, oyuncuların tüm dünyayı etkisi altına alacak bir virüs geliştirmelerinin beklendiği strateji oyunu Plague Inc, Çin’de en çok indirilen uygulama oldu. Ndemic Creations tarafından geliştirilen ve 2012’de piyasaya sürülen oyunun indirilme sayısı 21 Ocak’tan bu yana artmaya devam ediyor. Plague Inc, aynı zamanda Avrupa ve ABD pazarında da indirilme sayılarını artırmış durumda. Pek çok kullanıcı oyunu salgın korkusunu yenmek için oynadığını belirtiyor.