EDISYON:

Hafter 5 günde dağıldı: 7 şehir işgalden kurtarıldı, 3 bin 500 kilometrekare kontrol altında

Hamza Hıdır
01:0019/04/2020, Pazar
G: 19/04/2020, Pazar
Yeni Şafak
Malita gaz sahası hükümetin kontrolüne geçti.
Malita gaz sahası hükümetin kontrolüne geçti.

Libya’da hükümet Türkiye’nin desteğiyle darbeci Hafter’i 5 günde dağılma aşamasına getirdi. Hafter’in yüksek rütbeli subayları ile çok sayıda paralı askeri teslim alındı. Operasyon sözcüsü Mustafa El Meje-i, Yeni Şafak’a batı kıyısındaki 7 şehri işgalden kurtardıklarını, kontrol altına alınan alanın 3 bin 500 kilometrekare olduğunu aktardı. Hafter, Avrupa’ya şantaj olarak kullandığı Malita gaz sahasından da çıkarıldı.

Libya’da, Türkiye’nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri, terörist Hafter’e ardı ardına darbeler indiriyor. Hafta başında birçok yeri kontrol altına alan UMH güçleri, bu kez de başkent Trablus’un güneydoğusundaki Terhune kentini geri almak için operasyon başlattı. UMH’ye yakın kaynaklara göre birden fazla cephede başlayan operasyonda bazı bölgeler kontrol altına alındı. Başkent Trablus’un batısındaki Hafter güçlerinin kontrolünde bulunan Vatiyye üssüne hava operasyonu düzenlendi. SİHA ve savaş uçakları Hafter’in hedeflerini yerlebir etti. Operasyonlarda 20’ye yakın terörist sağ yakalandı.


7 ŞEHİRDE KONTROL SAĞLANDI

13 Nisan’da başlatılan operasyonlar, son zamanlarda Hafter’e vurulan en ağır darbe oldu. Hava savunma sistemleri, toplanma alanları, mevzileri ve cephaneleri SİHA’lar tarafından vurulan Hafter güçleri dağılmanın eşiğine geldi. Birden fazla cephede yürütülen harekatla ilgili Yeni Şafak’a konuşan Öfke Yanardağı Operasyonu Odası Sözcüsü Mustafa El Meje-i, 13 Nisan’dan bu yana Libya’nın batı kıyısından 7 şehri Hafter işgalinden kurtardıklarını söyledi. Kontrol altına alınan alanın toplam 3 bin 500 kilometrekare olduğunu aktaran El Meje-i, “Sayıların dilini konuşursak kontrol altına alınan alan Bahreyn’den 5 kat büyük. Hafter’in Batı’daki son kalesi olan Tarhuna ve Al Vatiyye’ye yöneldik. Kaçan Hafter güçlerinin kalıntılarını takip ediyoruz” dedi.

MALİTA GAZ SAHASI UMH’NİN

  • Meje-i şunları kaydetti: “Kontrol altına alınan bu bölgeleri diğer yerlerden ayıran şey Malita gaz sahasının varlığı. Bu alan Avrupa ve İtalya’ya doğalgaz sağlayan alandır. Hafter ne zaman dara düşse Avrupa’yı gazı kesmekle tehdit etti. Hafter artık Avrupa’yı tehdit edemeyecek. Hafter’in yenilgisinden sonra Trablus’tan Tunus’a kadar bütün yollar açıldı. Hafter artık batı kıyısından uzakta ve geriye kalan tek tedarik hattı Mısır sınırları. Bu şehirlerde halk operasyonda UMH güçlerini destekledi. Bu da Hafter’in bu alanlarda herhangi bir popüler tabanı olmadığını gösterdi. Türkiye de imzalanan güvenlik anlaşması kapsamında destek verdi. Hafter artık bu bölgede bizi tehdit edemiyor. Ayrıca Hafter’in yüksek rütbeli subayları ile çok sayıda paralı askeri de sağ olarak gele geçirildi.”
#Libya
#Hafter
#BAE
#UMH

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.