"Gülen Cemaati ABD ordusuna da sızıyor" bu ifadeler ABD'de Gülen cemaati ile ilgili çalışmaları bulunan The Hill yazarı Robert Amsterdam'a ait. Türkiye'deki darbe girişiminden üç ay önce bir yazı kaleme alan Robert Amsterdam, ABD'de devlet denetiminin olmadığı 'charter school' aracılığıyla Gülen cemaatinin orduya sızdığını iddia etti.
The Hill'deki yazısında Robert R. Amsterdam, "Bu fikir size saçma ya da komplo teorisi gibi gelebilir ama gerçekler bu ve mevcut durumda bu gerçekleşiyor." ifadelerini kullandı. Cemaatin sızma tehlikesinin en büyüğünün ABD'nin Batı şehirlerinden biri olan Nevada'da olduğunu vurgulayan Amsterdam, "Las Vegas Coral Bilim Akademisi (CASLV)'nin Nellis Hava Kuvvetleri Üssü'nde okul açmak için uzun süredir ABD Hava Kuvvetleri ile müzakereler yürütüyor" dedi.
Fethullah Gülen'i gönüllü sürgünden sonra Pensilvanya'da yaşayan bir imam olarak tanıtan yazara göre, Las Vegas Coral Bilim Akademisi (CASLV)'nin çok büyük oranda bu cemaatle yakın temaası var ve bu durum dünya çapındaki organizasyonun bir parçası.
ABD'de cemaate ait 140 okulunun bulunduğunu anlatan Robert R. Amsterdam, kendilerine ait hukuk bürosunun cemaat okullarının mahiyeti ve jeopolitik etkisini incelemek için mücadeleye başladığını ancak bunun engellendiğini de öne sürdü.
Yazar, Gülen cemaatinin ABD'deki kolejlerini dünyadaki siyasi gücünü arttırmak ve para aklamak için kullandığını da iddia etti. Hukukçu Amsterdam Gülen cemaati için "Kimliğini ve dini motiflerini gizleyerek ABD'de gün geçtikçe büyüyen bir örgüt haline geliyor. Kolejlerdeki yetkililerin çoğu Gülen'le bağlantısını reddediyor ama bu okulların Türkiye'den gelen ve geneli erkek olan kişiler tarafından yönetildiği biliniyor" ifadelerini kullanıyor.
ABD'de uzun süredir tartışılan ve son dönemlerde reform yapılması planlanan Charter Okulları, özelleştirme ile bağlantılı bir konu. Charter Schools kavramı ise ülkede ruhsatlı okullara verilen genel bir isim öne çıkıyor.
Özel işletmelerce açılan ama halka açık, yani parasız birimlere Charter adı veriliyor. Uzmanlara göre bu okullar başarı odaklılar çünkü başarısız çocuklar yetiştirmeleri halinde kapanabilirler. Öte yandan ABD'deki bu okullarda ayrıcalıklı öğrencilerin gördüğü standartta eğitim verilmeye çalışılıyor. Örneğin, Charter okullar halk bağışı kabul ettiklerinden dolayı tamamen parasız eğitim veriyorlar. Devlet bu okulları maddi anlamda destekliyor ve bir çok yatırımcı Charter okullarına yatırım yaparak para kazanıyor. Bu yüzden okullar kendilerine has kurallar koymakta serbest kalıyor. Kurallar serbest olduğu için ABD sistemi tarafından sık sık denetleniyorlar. Amerika'daki en büyük Charter okullar zinciri ise Yahudilere ve Yunanlılara ait olduğu belirtiliyor.