Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın, İsviçre'nin Cenevre kentindeki Suriye konulu görüşmelerde Beşşar Esed rejimi ile muhalefet heyetlerine sunduğu belgede, “yönetim konuları", "anayasal süreç konuları", "seçim konuları" ve ek olarak "terörle mücadele, güvenlik yönetimi ve güven inşa edici önlemler" olmak üzere 4 başlıkta yürütülmesi planlanıyor.
Yönetim konuları başlığı altında, "güvenilir, kapsayıcı, mezhepsel olmayan, kamu kurumları ve hizmetlerinin devamlılığını sağlayan, insan haklarını korumaya tahsis edilmiş" bir yönetim kurulması öngörülüyor.
İkinci başlık altında, anayasanın uzmanlar komitesi, atanan yöneticiler, seçilmiş yöneticiler ve sekretarya tarafından hazırlanacağına işaret ediliyor.
Ayrıca anayasanın kapsayıcı, yetkili, şeffaf ve katılımcı olarak tasarlanacağı bilgisi yer alan belgede, referanduma sunmadan önce, taslağın "halka danışılacağı" ve görüşlerin değerlendirileceği belirtiliyor.
Üçüncü başlık altında, "yapılacak ilk oylamanın anayasa referandumu olup olmayacağının" tartışmaya açılacağı ifade ediliyor.
Diğer ülkelere göç eden ve ülke içinde yerinden edilmiş Suriyelilerin de seçime katılmasının sağlanacağına değiniliyor.
Öte yandan, "düzenli ve düzensiz silahlı birliklerin birleştirilmesi" ve "yabancı savaşçıların durumu" konularının ayrıca tartışılacağına dikkat çekiliyor.
Bu gece saatlerinde BM'den bir teknik ekibin muhalefet heyetinin konakladığı Royal Hotel'e gelerek, söz konusu belgeyle ilgili görüşmesi bekleniyor.
23 Mart'ta başlayan Cenevre 5 görüşmelerinin 1 Nisan'a kadar sürmesi planlanıyor.