Çavuşoğlu Kerry ile Musul'u konuştu

Yeni Şafak
16:4117/10/2016, Pazartesi
G: 17/10/2016, Pazartesi
Yeni Şafak

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu telefonda görüştü. İki bakan Musul'da yaşanan son gelişmeleri ele aldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Musul operasyonun ele alındığı açıklandı. Kerry ile Çavuşoğlu Musul'daki son durumu ele aldı. Görüşme talebi ABD Dışişleri Bakanı Kerry'den geldi.



Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ABD tarafının talep ettiği görüşmede Suriye'de ateşkes temin edilmesine yönelik çalışmalar, Suriye'de DEAŞ ile mücadele başta olmak üzere bu ülkedeki güncel durum değerlendirildi.



  1. En son geçen Cumartesi Lozan'da gerçekleşen Suriye krizinin çözümü ile ilgili zirvede bir araya gelen iki bakan, Suriye'de yaşanan krizi ele almıştı. Türkiye dahil 9 ülkenin katıldığı Lozan'daki zirvede Suriye'de yaşanan savaşın sonlandırılması ele alınmıştı.
  2. Şafak vakti başlayan Musul operasyonu ile tüm gözler Musul'a çevrildi. Terör örgütü DAEŞ'in kontrolünde bulunan Musul'un kurtarılması için başlayan operasyon üç cephede yürütülürken, ABD ise topçu desteği sağlıyor. ABD'nin yanı sıra koalisyon ülkelerinin de hava desteği sağladığı operasyonda, Türkiye'nin eğitim verdiği Ninova Muhafızları ve peşmerge güçleri de yer alıyor. Türkiye, 331 km uzunluğunda sınırı bulunduğu Irak'ta yaşanan gelişmeleri yakından takip ederken, Musul'un başta demografik yapısı olmak üzere mezhep dinamiklerinin çatışmalara evrilmesine karşı hasassiyetlerini tüm taraflara bildirmiş durumda. Musul'da yaşanacak bir Sünni-Şii çatışmasının bölgedeki gerilimi daha da derinleştireceğini belirten Türkiye muhataplarına bu konudaki hassasiyetini hem yüz yüze hem de telefonla gerçekleşen görüşmelerde iletti.




#Kerry
#Çavuşoğlu
#Musul
#Irak