ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye’de BM liderliğinde siyasi bir çözüm olmasını istediklerini söyledi. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Gülnur Aybet ise Batı ülkelerinin Suriye konusunda net bir duruş sergilemediğini belirterek, “Bu irade olmadığı için sonuca ulaşılamıyor” dedi.
Suriye’nin İdlib kentinde Esed Rejimi ve Rusya’nın saldırılarını arttırması ve Türkiye’nin başlattığı Bahar Kalkanı Harekatı sonrası Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından “Uluslararası İdlip Konferansı” düzenlendi. Moderatörlüğünü SETA Washington DC Araştırma Direktörü Kılıç Buğra Kanat’ın yaptığı “İdlib Sorunun Çözümü Üzerine Uluslararası Camia ve Örgütler Ne Yapmalı” başlıklı oturumda konuşan ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, özellikle Suriye ve İdlib halkıyla dayanışma içinde olduklarını vurgulamak istediğini söyledi. Jeffrey, Rusya ve İran’ın attığı adımların İdlib’de kritik bir noktaya geldiğini, İdlib’in artık Suriye ihtilafının merkezi haline dönüştüğünü kaydetti.
Suriye sınırında komşu ülke konumunda olan Türkiye’nin, güvenlik konularında birtakım sorumlulukları olduğunu ifade eden Jeffrey, “Türkiye’nin diğer komşularının da benzer sorumlulukları var. Aynı zamanda ABD’nin, Arap dünyasının, Avrupa Birliği’nin ve NATO’nun da sorumlulukları var. Biz bütün bu ülkelerin sorumluluklarına dahil olmasını istiyoruz. BM liderliğinde siyasi bir çözüm olmasını istiyoruz. Bir askeri çözüm kabul etmiyoruz” diye konuştu.
Konferansta konuşan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Gülnur Aybet, Batı’nın Rusya ile ilgili politikalarının değişken olduğunu ve Batı-Rusya ilişkilerinin diyalog açısından pek iyi gitmediğini belirterek, Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlendirdi. Bazı Batılı müttefiklerin, “Türkiye neden Rusya’ya yaklaşıyor, neden Rusya ile konuşuyor” düşüncesi taşıdığını aktaran Aybet, “Sadece coğrafyaya baksanız bile anlarsınız. Bizim Rusya ile ilişkimizin olmaması söz konusu değil, böyle bir seçeneğimiz yok. Sırf coğrafya bile bunu size söylüyor” ifadesini kullandı.
- Batı ülkelerinin Suriye konusunda tutarsız davrandığını ifade eden Aybet, “Kırmızı hat, çizgiler bazen var, bazen yok. Yeteri kadar destek bazen var, bazen yok. Siyasi irade olmadığında, kafa karışıklığı olduğunda, çifte standartlar olduğunda öyle ya da böyle her ne kadar BM arkanızda olsa da bu irade olmadığı için istediğiniz sonuca ulaşamıyorsunuz. Bu tür tutarsız politikalar var. Mesela; bir terörist grup öbürüyle savaşsın diye onu silahlandırmak, NATO müttefiklerinin Türkiye’nin güvenlik endişelerini yok saymak ve mülteci sorunu yokmuş gibi davranmak, sanki bunu Türkiye’de tutmak mümkünmüş gibi davranmak” değerlendirmesinde bulundu.