|

Babalar gününde buruk bayram

Suriye’deki iç savaşta babalarını kaybeden çocuklar Ramazan Bayramı’nda sevinç, hüzün ve özlemi bir arada yaşıyor. Arkadaşları neşe içinde oynamasına rağmen bir köşeye çekilerek onları seyreden çocuklar, “Keşke şu an babamız bizimle olsaydı. En çok babamızı özlüyoruz” diyorlar.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/06/2018 Pazar
Güncelleme: 00:36 - 17/06/2018 Pazar
Yeni Şafak
İdlip ve Kilis’te açtığı merkezlerde himaye eden Türkiye merkezli Selam Derneği’nin bayram özel etkinliklerini gözlemledi.
İdlip ve Kilis’te açtığı merkezlerde himaye eden Türkiye merkezli Selam Derneği’nin bayram özel etkinliklerini gözlemledi.

Suriyeli yetimler Ramazan Bayramı’nı buruk geçiriyor. Yeni Şafak, babaları Suriye’de şehit düşen 220 çocuğu İdlip ve Kilis’te açtığı merkezlerde himaye eden Türkiye merkezli Selam Derneği’nin bayram özel etkinliklerini gözlemledi.

Selam Derneği Sorumlu Müdürü Mahmut Sirac, “Himaye altına aldığımız çocukların bir yanları hep eksik. Bayram günlerinde bir nebze de olsun onların acılarını unutturmak istiyoruz. Ancak babasını özleyen, gizli gizli ağlayan çocuklar var” diyor. Yetimler, dernek tarafından tutulan binalarda anneleri ile birlikte yaşıyor. Çocukların eğitim, gıda, giysi ihtiyaçları da yine Selam Derneği tarafından karşılanıyor. Dernek merkezinde okul dışında, spor, müzik, Kur’an, bilgisayar ve dil eğitimleri de veriliyor.

AİLEDE 5 ŞEHİT VAR

Suriye’nin farklı bölgelerinden yetimlerin katıldığı etkinlikte konuştuğumuz çocuklar, “Şu an keşke babamız bizimle olsaydı, Ya da en azından biz gidip onların mezarını ziyaret edebilseydik. Babamızı çok özlüyoruz” diyorlar. Şehit Türkmen komutanlardan Abdulkadir Salih ile birlikte savaşan babası Halep Şeyh Maksud bölgesinde rejim keskin nişancısı tarafından şehit edilen 14 yaşındaki Rama Abdurrahman da “En çok kimi özlüyorsun” sorumuza, diğer çocuklar gibi “Babamı” diye bağırarak cevap veriyor. Nur el Huda da 6 kardeşi ile birlikte yaşam savaşı veren Suriyeli yetimlerden. Babası ile birlikte 2 dayısı ve 2 amcasının Suriye savaşında şehit düştüğünü anlatan Nur Huda, “Hem Halep’te hem de Halep’e bağlı Anedan köyünde bulunan evlerimiz defalarca bombalandı” diyor.


SUÇU MUHALİF OLMAK

İdlipli Sara Ebu Zeyd de Esed’in yağmacı milisleri olan Şebbihalar tarafından 4 yıl önce şehit edilen babası için ‘onlar ölümsüz’ ve biz şehit çocukları olduğumuz için şanslıyız’ diyor. Gusun Arec ise babası işkence altında vahşice şehit edilen çocuklardan biri. Areç, “Babamın Esed muhalifi olmaktan öte bir suçu yoktu” diye konuşuyor.

Babası şehit annesi felç

Farklı eğlence araçları eşliğinde devam etkinlikte bir köşede ağlayan çocuk hemen dikkatimizi çekiyor. İsminin İbrahim olduğunu öğrendiğimiz 12 yaşındaki çocuğun da babası 4 yıl önce misket bombası ile şehit edilmiş. Halepli İbrahim’in dramı sadece babasının katledilmesinden ibaret değil. Babasından iki gün sonra evlerini vuran Esed füzeleri 13 yaşındaki ablasını da şehit etmiş. Aynı saldırıda belinden isabet alan annesi İman Hacı da felç olmuş. İbrahim’in en büyük isteği Halep’e gidip, babası ve ablasının kabri başında dua etmek. Halep’in kuşatıldığı dönem annesi İman Hacı ve 4 yaşındaki kardeşi Mahmut ile Bustan el Kasr’da zorlu günler yaşayan İbrahim ailesinden geride kalanlarla hayata tutunmaya çalışıyor.

  • Her şeye rağmen
    onlar bir çocuk
  • Suriye’deki iç savaşta ailerinini kaybeden çocukların Ramazan Bayramı’nı neşe içinde geçirebilmeleri için gönüllüler seferber oldu. Molham Gönüllülük Ekibi de Suriye’nin İdlib kentindeki bir bahçede bayram kutlaması düzenledi. Panayır havasında geçen etkinlikte çocuklar çeşitli oyunlar oynadı. Etkinlikte palyaço kılığına giren büyükler, miniklerin yüzlerini boyadı. Gönüllüler, etkinlik sayesinde çocuklara acılarını bir nebze de olsa unutturmayı başardı.

#Gusun Arec
#Suriye
#Kilis
#İdlib
6 yıl önce