İçişleri Bakanlığı, yabancı terörist savaşçıları (YTS) konu alan önemli bir rapor hazırladı. İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanlığınca hazırlanan ‘Geri Dönen Yabancı Terörist Savaşçılar (GYTS) ve Kaynak Ülkelerin Güvenlik Politikaları’ isimli raporda, Irak ve Suriye’deki yabancı teröristlerin gönderildikleri ülkelerde ‘örgütüne göre muamele gördüğüne’ dikkat çekildi. Rapora göre, DEAŞ üyelerini kabul etmekte zorluk çıkaran Avrupa ülkeleri, sözkonusu PKK/YPG’liler olunca onları hem ‘gönüllü savaşçılar’, ‘fedakar insanlar’ olarak tanımlıyor hem de yargı önüne çıkarmayarak adeta bağrına basıyor. Rapor aynı zamanda GYTS’lerin gittikleri yerde terör örgütlerine yeni eleman kazandırma faaliyeti içinde olabileceğini gözler önüne seriyor.
GYTS kaynaklı güvenlik problemlerini başlıklar altında inceleyen İçişleri Bakanlığı, ülkelerine gönderilenlerin hâlâ terör faaliyetleriyle meşgul olabileceğine şu cümlelerle dikkat çekti:
* (GYTS’ler) Terör örgütlerine yeni eleman temini için gayret sarf edebilir, özellikle gençlerin radikalleştirilmesi için çalışabilirler.
* Terör eylemlerinin etkisini artırmak, hedef olarak belirlenen ülkeleri sembolik değerleri üzerinden yıpratmak, terör örgütlerinin fikirlerini daha geniş kitlelere aşılamak gibi amaçlarla propaganda yapabilecekleri de düşünülmektedir.
Raporda PKK/PYD/YPG içerisindeki yabancı teröristlere ilişkin tespitler dikkat çekici. DEAŞ bünyesindeki YTS’ler ile PKK’ya katılanlar arasında büyük bir ayrım gözetildiği, birkaç örnek haricinde PKK’lıların yargı önüne bile çıkarılmadığı, çıkarılanların ise ya cezalandırılmadıkları ya da az miktarda sembolik cezalar aldıkları aktarıldı. PKK/YPG’ye katılmış çok sayıda yabancı teröristin bulunduğu kaydedilen raporda, “Bu kişiler, Batılı ülkelerde ‘gönüllü savaşçılar’, ‘lejyonerler’, ‘fedakar insanlar’ gibi isimlerle anılmışlardır” denildi. 50 civarında ülkenin YTS sorunuyla karşı karşıya olduğu vurgulanan raporda şu ifadeler kullanıldı:
“Uluslararası kamuoyu sadece dini görünümlü radikal terör örgütlerine katılan YTS’lere dikkatlerini yoğunlaştırırken, PKK terör örgütünün Suriye kolu PYD’ye katılan bireylerle ilgili olarak, idari ve hukuki alanlarda terörizmle mücadelede görünür bir adım atmamıştır. PKK/PYD’ye katılarak silah-patlayıcı madde kullanma eğitimi alan, silah ve patlayıcı madde kullanan şahıslar da tıpkı DEAŞ’a katılarak benzer tecrübeleri yaşayan GYTS’ler gibi güvenlik alanında potansiyel birer tehdit olma özelliği taşımaktadır.”