|

Ateşle oynama

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD’nin Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmak için Kürtleri kullandığını söyleyerek Washington’a bir kez daha ‘ateşle oynama’ çağrısı yaptı. ABD’nin, Suriye’de El Tanf’taki güçlerini de derhal çekmesini isteyen Lavrov, İngiliz ve Fransız özel güçlerinin gizlice Suriye’ye geçerek savaştığını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/02/2018 الثلاثاء
Güncelleme: 08:04 - 20/02/2018 الثلاثاء
Yeni Şafak
​Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov
​Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın ABD’nin Suriye’yi bölmeye yönelik eylemlerinden endişe duyduğunu belirterek Washington’a “Ateşle oynama” çağrısı yaptı. Valday Tartışma Kulübü’nde konuşan Lavrov, ABD’nin Suriye’deki eylemlerinin ülkeyi bölmeye yönelik olduğunu ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmak için Kürtleri kullandığını söyledi. ABD’nin Suriye’de Şam’la hiçbir alakası olmayan yönetimler kurduğunu belirten Lavrov, “Bu durum Suriye’nin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını korumaya yönelik gerekenleri karşılama konusunda çok ciddi bir sorun olabilir” dedi.


DEAŞ’LA SAVAŞ TİYATROSU

Lavrov açıklamalarına şöyle devam etti: “Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik adımları endişeyle takip ediyoruz. Bunun nedeni ABD’nin sahada, özellikle de Fırat’ın doğusu ile Suriye’nin Irak- Türkiye sınırı arasındaki bölgede uyguladığı planları. Bana kalırsa ABD’li ortaklarımız, Suriye’deki amaçlarının yalnızca DEAŞ ile mücadele etmek ve ülkenin bütünlüğünü korumak olduğuna yönelik ifadeleri doğrulanmaya muhtaç. ABD’yi bir kez daha ateşle oynamamaya ve günlük politikaların ani ihtiyaçlar doğrultusunda değil Kürtler de dahil, tüm Suriye, Irak ve diğer bölge ülkelerinin halklarının uzun vadeli çıkarlarına dayalı adımlar atmaya çağırıyorum.”

TANF’TAN DERHAL ÇEKİL

Rusya Dışişleri Bakanı, ABD’nin, Suriye’nin Ürdün sınırı yakınında koruması altına alıp etki alanına çevirdiği Tanf bölgesinde, bir mülteci kampının yer aldığını belirttti. Lavrov, Rusya’nın, bu kampın militanların yeni savaşçıları yanlarına çekebilmeleri için zemin hazırladığına inandığını kaydetti. ABD’nin güçlerini bu bölgeden derhal geri çekmesi gerektiğini söyleyen Lavrov, “Bu alan (etki alanı) derhal kapatılmalı. Ayrıca mülteci kampına insani yardımların ulaştırılmasına izin verilmeli” dedi.

  • NÜFUSU PİYON YAPMAYIN
  • Suriye’nin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının uluslararası hukuk ile BM kararları çerçevesinde korunması gerektiğini kaydeden Lavrov, Kürtlerle ilgili durumun siyasi amaçlar için kullanılmaması ve Kürt faktörü üzerinden spekülasyon yapılmaması gerektiğini vurguladı. Lavrov, bölgedeki Kürt nüfusun, Kürtlerin ve bölgesel güvenliğin çıkarıyla hiçbir ilgisi olmayan kendi jeopolitik oyunları içinde kullanılmasını doğru bulmadıklarını kaydetti.
Zeytin Dalı’nı tetikledi

ABD’nin Suriye’de provokatif adımlar attığını vurgulayan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya çalışıp PYD’yi de bu doğrultuda hareket edecek şekilde etkilediler, bu da Türkiye ile ilişkilerin daha da gerilmesine neden oldu. Afrin’de olanları biliyorsunuz” ifadelerini kullandı.


İngiliz-Fransız güçleri Suriye’de

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’deki bir hava saldırısında Rus paralı askerlerin öldüğü haberlerine ilişkin olarak, bu iddialar hakkındaki soruşturmanın devam ettiğini belirtti. Lavrov, Suriye’de hiç kimse davet etmemiş olmasına karşın Fransız ve İngiliz özel güçlerinin bulunduğuna da dikkat çekti. Rus Dışişleri Bakanı şöyle devam etti: “(Suriye’de bir dizi Rus vatandaşının öldüğüne ilişkin iddialar hakkındaki) soruşturma devam ediyor. Orada (Suriye’de) Fransa ya da İngiltere vatandaşlarının ne işi var? Orada dünyanın dört bir yanından, hiç kimse tarafından davet edilmemiş olan, kendiliklerinden orada beliren paralı askerler ve özel güçler savaşıyor.”

#Rusya
#ABd
#PKK
#Lavrov
٪d سنوات قبل