|

Ateşkes masası kuruluyor

Suudi Arabistan’ın Cemal Kaşıkçı cinayetinde açığa çıkan rolü nedeniyle panikleyen ABD yönetimi Yemen konusunda Riyad’a baskı uyguluyor. Pentagon, Arap koalisyonuna ateşkes için 30 gün süre verdi. Herkesi barış masası etrafında görmek istediklerini ifade eden ABD Savunma Bakanı, Suud ve BAE’nin buna hazır olduğuna inandığını söyledi.

Haber Merkezi
04:00 - 1/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:07 - 1/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Donald Trump yönetimi, Yemen’de kontrol dışına çıkan krizi sonlandırmak için ateşkes masası kuruyor.
Donald Trump yönetimi, Yemen’de kontrol dışına çıkan krizi sonlandırmak için ateşkes masası kuruyor.

Suudi Arabistan’ın Cemal Kaşıkçı cinayetinde açığa çıkan rolü nedeniyle panikleyen Donald Trump yönetimi, Yemen’de kontrol dışına çıkan krizi sonlandırmak için ateşkes masası kuruyor. ABD Savunma Bakanı James Mattis, 30 gün içinde Yemen’de ateşkes sağlanması ve barış görüşmelerinin başlaması çağrısında bulundu. ABD Barış Enstitüsü’nde konuşan Mattis, “Uzun dönemli bir çözüm için 30 gün içinde herkesi, bir ateşkesin olduğu, sınırlardan çekilmenin sağlandığı ve hava saldırılarının durduğu bir barış masası etrafında görmek istiyoruz” dedi.

HEMEN ŞİMDİ

Mattis, “Bunu gelecekte yaparız diyemeyiz, 30 gün içerisinde yapmamız gerekir. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) buna hazır olduğuna inanıyorum. Husiler, (BM Yemen Özel Temsilcisi) Martin Griffith’in yüzüne kapıları kapatmamış olsaydı şu anda oraya doğru ilerliyor olurduk” diye konuştu. ABD yönetimin Yemen’de ateşkes ısrarının altında Riyad’ın Cemal Kaşıkçı cinayetindeki rolünün açığa çıkması yer alıyor. Cemal Kaşıkçı cinayetinde net tavır almamakla eleştirilen Trump yönetiminin, Yemen’deki savaşta Suudi Arabistan’a verdiği silah ve lojistik desteği Kongre’de ve basında sık sık eleştiri konusu oluyor.


HUSİLERE ÇAĞRI

Mattis’in ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Yemen’de ateşkes çağrısında bulundu. Bakan Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada, “ABD, tarafları, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’i Yemen’deki çatışmaya barışçıl bir çözüm bulması için desteklemeye çağırıyor. Husilerin kontrolündeki bölgelerden Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarının ve düşmanlıkların sona ermesinin zamanı geldi” ifadelerini kullandı.

VAKTİ GELDİ

Pompeo, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun da Yemen’deki tüm sivil bölgeleri bombalamayı durdurması gerektiğini belirtti. Pompeo, “Artık çatışmayı uzlaşma yoluyla sona erdirmenin, Yemen halkının barış ve yeniden yapılanma yoluyla iyileşmesinin zamanı geldi” ifadesine yer verdi.


BM’ye makyaj çeki

Suudi Arabistan'ın Mart'ta Birleşmiş Miletler'e Yemen için 930 milyon dolar yardımı, ''iyi reklam'' karşılığında yaptığı iddia edildi. İngiliz Guardian gazetesi, BM'nin iç yazışmalarına dayandırdığı haberinde, Riyad’ın 930 milyon dolar yardım karşılığında, BM'den, Yemen'de oynadığı insani rolü öne çıkarmalarını istediğini yazdı. Haberde, BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisinin, para karşılığında Suudi Arabistan ve BAE'nin kapsamlı ''iyi tanıtım'' şartlarını kabul etmeye zorlandığı belirtildi.

  • BAE terör örgütünü destekliyor
  • BAE yönetimi, son günlerde şiddetli çatışmaların yaşandığı ülkenin en büyük kentlerinden Taiz’de de uluslararası toplum tarafından terör örgütü olarak nitelenen Ebu Abbas örgütünü destekliyor. Bu örgüt, Taiz’de sivil yerleşim alanlarını bombalamakla birlikte gasp, yağma ve tecavüz gibi suçlara karıştı. BAE, buna rağmen Ebu Abbas örgütünü desteklemeyi sürdürüyor.
#Suudi Arabistan
#Cemal Kaşıkçı
#BAE
6 yıl önce