|

Artık son saatler

PKK işgalindeki Afrin’e harekat artık an meselesi. Diplomatik temaslar yoğunlaşırken, Mehmetçik kenti ablukaya aldı. Türk topçusu ve savaş uçaklarının gece saatlerindeki bombardımanında teröristlerin kullandığı bazı binalar nokta atışıyla imha edildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 06:09 - 17/01/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Mehmetçik, geçtiğimiz yıl Suriye'nin Bab kentinin de DEAŞ'tan temizledikten sonra Fırat Kalkanı Harekâtı'nı noktalamıştı. Afrin operasyonu, Fırat Kalkanı'nın devamı niteliğinde olacak.
Mehmetçik, geçtiğimiz yıl Suriye'nin Bab kentinin de DEAŞ'tan temizledikten sonra Fırat Kalkanı Harekâtı'nı noktalamıştı. Afrin operasyonu, Fırat Kalkanı'nın devamı niteliğinde olacak.

PKK işgalindeki Afrin’e harekât artık an meselesi. Hatay, İdlib, Halep, Azez, Kilis beşgeninin tam ortasındaki bölge, Türk Silahlı Kuvvetleri’nce her yandan abluka altına alındı. Irak sınırındaki Silopi’den Urfa’ya sevk edilen tank ve zırhlı araçlar Kilis’e yönlendiriliyor. Mehmetçiğin İdlib kuzeyine Reyhanlı’dan yaptığı sevkiyatla güneyden daha da sıkışan Afrin bir yandan da hudut hattındaki obüs ve toplarla yoğun ateş altında. Kent kırsalındaki birçok noktada siper kazan PKK’lı teröristler zaman zaman Azez ya da İdlib’e doğru havanlı saldırılar düzenliyor. TSK ise ateşin geldiği hedefleri nokta atışıyla imha ediyor. Türk topçusu ve savaş uçaklarının gece saatlerindeki bombardımanında teröristlerin kullandığı bazı binalar yıkıldı. 24 saat durmaksızın havadan keşif yapan insansız hava araçları ise teröristlere ait siper, barınak ve cephaneliklere ilişkin bilgileri güncelliyor. Çok yakında başlaması beklenen operasyonda belirlenen noktalar bu bilgiler çerçevesinde imha edilecek.

AYNI ANDA ÇOK NOKTA

Özel Kuvvetler’e bağlı komandolar Afrin’e yönelik sızmalar için Hassa ve Reyhanlı’ya nakledildi. Hatay’ın Hassa ilçesi Afrin’in kuzeybatısına, Reyhanlı ise güneybatısına denk düşüyor. Harekâtı başlatacak öncü kuvvetler ilk olarak Racu ve Cinderes istikametinden Afrin’e girerek diğer birliklere yol açacak. Afrin doğusundaki Fırat Kalkanı bölgesinde ise yoğun bir hazırlık yürütülüyor. Muhaliflerin elindeki Azez’den girecek birliklerin Şeranlı ve Bülbül’e doğru hareket etmesi bekleniyor. Mare’deki kuvvetlerin hedefi ise öncelikle Tel Rıfat olacak. Yoğun hava harekâtı desteğinde imha edilecek PKK’lıların tek kaçış güzergahı, Esed hakimiyetindeki Nubl-Zehra bölgesi. Şimdiye dek lojistiğini bu bölgeden sağlayan örgüt üyelerinin, operasyonun başlamasıyla birlikte Zehra’dan Halep tarafına kaçmaya çalışacağı öngörülüyor. Afrin’de Mehmetçiğe tıpkı Fırat Kalkanı Harekâtı’nda olduğu gibi, Özgür Suriye Ordusu’na bağlı muhalifler destek verecek. Azez-Mare hattında bunun için hazır olan savaşçı sayısının en az 20 bin olduğu belirtiliyor. 40 kilometre uzaktaki hedefi vurabilen çok sayıda Fırtına obüsü Afrin çevresinde konuşlanmış durumda. Obüslere sahra topları, çok namlulu roketatarlar (ÇNRA) ve füze sistemleri eşlik ediyor. Zırhlı personal taşıyıcılar (ZPT) ve zırhlı müdahale araçları (ZMA) ile birlikte tanklar da harekâta katılmak için emir bekliyor.



Özel Kuvvet bölgede

Afrin harekâtında görevlendirilecek Özel Kuvvetler personeli zırhlı araçlarla bölgeye intikal etti. Bordo bereli askerler, terör hedeflerine yönelik sızmalar yaparak arkadaki birliklere yol gösterecek.


Ölüm çemberi

PKK işgalindeki Afrin'e yönelik harekâtın başlaması an meselesi. En az 5 noktadan icra edilmesi beklenen operasyon için Özel Kuvvetler bölgeye gönderildi. Obüs, top, İHA ve uçakların yoğun desteğiyle yürütülecek harekât öncesi Pentagon'un PKK'dan desteğini çekmesi dikkat çekti

Göç başladı

Türkiye’nin terör örgütü PYD/PKK’ya yönelik Afrin’e yapcağı askeri harekat, gerilimin artmasına neden olurken bazı siviller ilçeden ayrılıyor. Dün akşam saatlerine doğru onlarca araç, rejim kontrolündeki Halep’in kuzeyine doğru ilçeyi terk etti. Afrin’de bazı sivillerin kendi başlarına şehri terk ettiği, bazılarının ise PKK’nın zoruyla gönderildiği bildiriliyor. Bazı bölgelerde ise PKK’nın canlı kalkan olarak kullanmak üzere sivilleri zorla sınır bölgelerine göç ettirdiği öğrenildi.


Orada herkes nefret ediyor

PYD Karşıtı Halk Hareketi Başkanı Kahtan Abdülcebbar, “Erdoğan’ın sözleri ve TSK’nın hazırlığı milyonlar için umut oldu, Suriyeli mazlumlar TSK’nın başarısı için dua ediyor” dedi. “Biz önce Şam rejimine sonra DEAŞ’a karşı savaştık, şimdi PKK işgaline karşı direniyoruz. Bölgedeki tüm Arap, Türkmen ve Kürtler PKK’dan istisnasız nefret ediyor” diyen Abdülcebbar, sadece Afrin’dekilerin değil, Münbiç ve Tel Abyad’daki PKK’lıların da gelişmelerden tedirgin olduğunu kaydetti.

#Türkiye
#Suriye
#Afrin
#TSK
6 yıl önce