Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Washington Post için kaleme aldığı ‘Arap dünyasının en çok ihtiyacı olan şey ifade özgürlüğü’ başlıklı son makalesi yayımlandı.
Makalesinde ‘Freedom House’ adlı düşünce kuruluşunun ‘2018 Dünyada Özgürlük Raporu’na göre ‘özgür’ olarak sınıflandıran tek Arap ülkesinin Tunus olduğunu, Ürdün, Fas ve Kuveyt’in ‘kısmen özgür’, diğer Arap ülkelerinin ise ‘özgür olmayan’ olarak sınıflandırıldığına dikkati çeken Kaşıkçı, Arap toplumlarının baskılar sonucu doğru bilgilendirilemediğine işaret ederek şöyle yazdı:
‘DEMİRPERDE’
“(Arap dünyası) Bölgeyi ve günlük yaşamlarını etkileyen meselelere değinemiyorlar, toplum içinde konuşamıyorlar. Devlet yönetimindeki bir anlatı, kamu aklına hükmediyor ve bazıları buna inanmazken, toplumun büyük bir çoğunluğu bu yanlış anlatıya kurban gidiyor. Ne yazık ki bu durum değişecek gibi durmuyor. Arap dünyası, sadece dış aktörlerin empoze ettiği değil, iktidar için rekabet eden iç güçler yoluyla oluşan kendi tarzında bir Demirperde ile karşı karşıya. (Arap yönetimlerin basına yönelik baskıları) Bu tür eylemler artık uluslararası toplumdan bir ters tepki almıyor. Bunun karşılığında, bazı eylemler kınamayı tetikleyebilse de ardından yine sessizlik oluyor. Sonuç olarak Arap hükümetlerine gittikçe artan oranda basını susturma yetkisi veriliyor. Arap dünyasının, eski uluslararası basının modern bir versiyonuna ihtiyacı var.”