Cemal Kaşıkçı olayına uluslararası alanda gösterilen tepkiler ve sona eren Avrupa Birliği zirvesi Alman gazetelerinin yorum konuları arasında yer aldı. Dünya devletlerinin Kaşıkçı olayından dolayı Suudi Arabistan ile aralarına mesafe koymaları 'mantıklı' bir davranış olarak yorumlandı.
"Cemal Kaşıkçı gerçekten İstanbul Konsolosluğunda öldürüldüyse, Başkan Donald Trump ülkesi ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler bu olaydan etkilenmeyecekmiş gibi davranamaz.
Suudi Arabistan'ın Washington'un müttefiki olmasının tabii ki nedenleri var. ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları yürürlüğe girdiğinde İran petrolünden doğacak boşluğun Suudi Arabistan tarafından doldurulması gerekecek.
Kötü sayılamayacak başka çıkarlar da mevcut. Ama hiçbir şey değişmemiş gibi davranılabilir mi? Bakalım, Riyad'daki yatırımcılar konferansını boykot kararı Suudi Arabistan'ı etkileyecek mi? Ancak Siemens Yönetim Kurulu Başkanı'nın ‘İnsanların kaybolduğu ülkelerle iletişimi keseceksek, evde otururum, daha iyi' şeklindeki sözleri vurdumduymazlığın zirvesidir.
Umalım, Siemens bundan böyle rejim muhaliflerinin yukardan gelen emirle kellelerinin uçurulmadığı ülkelerle iş yapsın.”
- "Çoğu devlet temsilcisinin Riyad'daki yatırımcılar konferansını boykot etmesi mantıklı bir davranıştır. İngiltere, Fransa ve Hollanda'nın bakanlarında olduğu gibi şirket başkanları da boykota katılmalıdır. Çoğu da boykota katılıyor. JP Morgan, Ford ve Google daveti geri çevirdi.
- Alman Siemens şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Joe Kaeser'in ‘Riyad'a gitmeyeceksem, bütün yurt dışı gezilerimi iptal ederim, olur biter' demesi isabetsiz bir demeçtir. Suudi Arabistan'da geleceğin ekonomik projelerini konuşmanın zamanı değildir. Yatırımcılar konferansının boykot edilmesi alınabilecek tek doğru karardır.”