|

Afrika’nın kalbine hançer

İşgalci İsrail yönetimi, Körfez ülkeleriyle geliştirdiği gizli diplomasiyi, Afrika’ya genişletiyor. Önceki gün Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi’nin Tel-Aviv’e gerçekleştirdiği resmi ziyaret, iki ülke arasında 46 yıl sonra ilk resmi temas oldu.

Haber Merkezi
04:00 - 27/11/2018 Salı
Güncelleme: 01:17 - 27/11/2018 Salı
Yeni Şafak
İsrail Başbakanı Netanyahu ile Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi, Batı Kudüs’teki başbakanlık ofisinde ortak basın toplantısı düzenledi.
İsrail Başbakanı Netanyahu ile Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi, Batı Kudüs’teki başbakanlık ofisinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Ziyaret, İsrail’in Afrika kıtasındaki derin faaliyetlerinin bir neticesi olarak değerlendirildi. Ziyaret kapsamında İsrail Başbakanı Netanyahu ile Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi, Batı Kudüs’teki başbakanlık ofisinde ortak basın toplantısı düzenledi. Netanyahu, Çad Cumhurbaşkanı Debi’nin İsrail’e düzenlediği ziyareti “tarihi” olarak değerlendirerek, “Bu tarihi bir toplantıdır ve gerçekleştirdiğimiz bir başka diplomatik başarıdır. Bu, ortaya koyduğumuz çabaların sonucu olan önemli bir ziyarettir.” ifadelerini kullandı. Netanyahu, son dönemde ülkesi ile Afrika ülkeleri arasında gelişen ilişkilere işaret ederek, “Afrika’nın kalbine ulaşmaya çalışıyoruz” dedi. Orta Afrika ülkesi Çad, 1972’de İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

KÖRFEZ’E YENİ ZİYARET

İsrail Başbakanı, ayrıca Körfez ülkelerinden Umman’a yaptığı ziyareti işaret ederek yakın zamanda başka Arap ülkelerini de ziyaret edeceğini söyledi. Netanyahu, bu konuda ayrıntı vermedi. İsrail’in Haaretz gazetesi de, Tel-Aviv’in Çad’dan sonra Sudan ve Bahreyn ile de diplomatik ilişkiler tesis etmek istediğini yazdı. İsrail’in Kanal 2 televizyonuna konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen İsrailli üst düzey bir yetkili, Tel Aviv ile Manama arasında diplomatik ilişkilerin başlatılması için iki ülkenin görüştüğünü belirtti. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu’nda (KAN) yer alan habere göre ise, Ekonomi Bakanı Eli Cohen gelecek yıl nisan ayında Bahreyn’de düzenlenecek konferansa davet edildi. İsrail Başbakanlık sözcüsü geçen hafta yaptığı açıklamayla, Netanyahu’nun Körfez ülkesi Bahreyn’i ziyaret edeceğini teyit etmişti.

  • Haham’dan 2019 iddiası
  • ABD merkezli Etnik Anlayış Vakfı Başkanı Haham Marc Schneier ise geçtiğimiz günlerde İsrail'in Yediot Ahronot gazetesine verdiği özel röportajda, İsrail ile Bahreyn arasında "kısa bir zaman" içinde resmi ilişkilerin başlayacağını ileri sürmüştü. Scheier Körfez ülkelerinin de Bahreyn'i takip edeceğini belirtmiş ve İsrail'in 2019'un başında tüm Körfez ülkeleriyle diplomatik ilişkilerini geliştireceğine inandığını dile getirmişti.
#Afrika
#Çad
#İsrail
5 yıl önce