Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber orucu bozan durumlar tekrar gündeme geldi. Hastalık, kronik rahatsızlık ve belli sebeplerden dolayı oruçluyken aşı olmak durumunda kalan vatandaşlar aşının orucu bozup bozmadığını merak ediyor. Peki oruçluyken aşı olmak orucu bozar mı? İşte Diyanet İşleri Kurulunun soruya cevabı.
On bir ayın sultanı Ramazan'ın yaklaşmasıyla beraber kendilerine farz kılınan ve İslam'ın şartlarından sayılan oruç ibadetini yerine getirecek olan Müslüman vatandaşlar, her yıl olduğu gibi bu yıl da orucu bozan durumları araştırıyor. Belli sebeplerden aşı olmak durumunda kalan vatandaşlar aşı ve iğne olmanın orucu bozup bozmadığını merak ediyor. İşte detaylar.
AŞI OLMAK ORUCU BOZAR MI?
Orucu bozan şeyler nelerdir?
Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.