Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 6,16 puan artışla ve yüzde 0,08 değer kazanarak 7.874,18 puana çıktı.
Bankacılık endeksi yüzde 0,19 azalış kaydederken, holding endeksi yatay seyretti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,31 ile iletişim, en çok gerileyen bankacılık oldu. Dün, alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,10 değer kazancıyla 7.868,02 puandan tamamladı.
Analistler, bugün yurt içinde hazine nakit dengesi, yurt dışında ise Almanya'da sanayi üretimi, İngiltere'de konut fiyat endeksi, Avro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve ABD'de dış ticaret dengesi verilerinin yanı sıra İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin haber akışının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.950 ve 8.020 seviyelerinin direnç, 7.800 ve 7.750 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.
Borsada büyük önem arz eden BİST 100 endeksi, Borsa İstanbul’da işlem gören en yüksek piyasa değerine sahip 100 hissenin göstergesi olarak kabul edilir. Yatırımcıların yakından takip ettiği BIST 100 endeksinin işlem kodu ise XU100’dür. BİST 100 endeksi önceki adı IMKB (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası) olan Borsa İstanbul tarafından belirlenmektedir. Borsada yaşanan iniş ve çıkışların yorumu BIST 100 endeksi dikkate alınarak yapılır. Bu nedenle BİST 100 endeksinin önemi büyüktür. Küçük ve büyük yatırımcılar bu nedenlerden dolayı BİST 100 hisseleri listesini canlı olarak yakından takip eder.
BİST 100 endeksi borsa sektörü için genel bilgi kaynağıdır. Sektörün genel durumu hakkında bilgi verir. BİST 100 endeksi her zaman aynı kalmaz. 4 endeks dönemi vardır. Bu dönemler Ocak-Mart, Nisan-Haziran, Temmuz-Eylül ve Ekim-Aralık şeklindedir. BİST 100 endeksi bu zamanlarda değişebilir. Yapılması planlanan değişiklikler 10 gün önceden bildirilir. BİST 100 fiyat endeksleri ise seans süresince her 1 saniyede bir hesaplanarak eş zamanlı olarak yayımlanır.
BİST 100 hisseleri seçilirken bazı kriterler göz önünde bulundurulur. Hisseler A ve B grubunda yer alan varlıklar arasından seçilir. C ve D grubunda yer alan hisseler BİST 100’e dahil edilmez. A grubunda yer alan hisseler Borsa İstanbul’da fiili dolaşımdaki pay değeri 30 milyon TL ve üzerinde olan, B grubunda yer alan hisseler ise Borsa İstanbul’da fiili dolaşımdaki pay değeri 10 milyon TL ile 30 milyon TL arasında olan şirketlerdir.
Borsa, hisse senetleri, tahviller, vadeli işlemler ve opsiyonlar gibi çeşitli finansal varlıkların alınıp satıldığı bir piyasadır. Borsalarda yatırımcılar, gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin ederek kar elde etmeye çalışabilirler.
Türkiye'de borsa, Borsa İstanbul A.Ş. tarafından yönetilmektedir. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri, şirketlerin özsermayesini temsil eder. Tahviller ise, şirketlerin veya devletlerin borçlanma senetlerini ifade eder. Vadeli işlemler ve opsiyonlar ise, gelecekteki bir tarihte belirli bir fiyattan bir finansal varlık almayı veya satmayı taahhüt eden sözleşmelerdir.
Borsalarda yatırım yapmak, riskli bir yatırımdır. Çünkü yatırımcıların, finansal varlıkların fiyatlarındaki dalgalanmalardan etkilenmesi mümkündür. Ancak doğru analiz ve strateji ile borsadan kar elde etmek mümkündür.
BIST 100: Türkiye'nin en likit 100 hissesinden oluşan endekstir.
BIST 50: Türkiye'nin en likit 50 hissesinden oluşan endekstir.
BIST 30: Türkiye'nin en likit 30 hissesinden oluşan endekstir.
BIST BANKA: Türkiye'de işlem gören bankaların hisse senetlerinden oluşan endekstir.
Borsa İstanbul'da işlem gören diğer finansal araçlar:
Borsada yatırım yapmak isteyen yatırımcılar dikkate almaları gereken bazı hususlar: