Türk markalarının desteklenerek “Türk Malı” imajının ve Türkiye’nin itibarının güçlendirilmesini hedefleyen 2006/4 sayılı “Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY®’nin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” çerçevesinde Marka/TURQUALITY® Programı kapsamında firmaların;
Patent, faydalı model, endüstriyel tasarım ve marka tesciline ilişkin harcamaları,
Sertifikasyona ilişkin giderleri,
Moda/Endüstriyel ürün tasarımcısı/Şef/Aşçı istihdamına ilişkin giderleri,
Tanıtım, reklam ve pazarlama faaliyetleri,
Yurt dışı birimlere ilişkin giderleri,
Danışmanlık (Yönetim, tasarım, hukuk, bilişim) giderleri destekleniyor.
Dünyada devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olan Turquality’nin tüketicilerin gözünde bir marka referansı, Türk markaları açısından ise bir gelişim katalizörü olabilmesi amaçlanıyor. Bu çerçevede 23 Kasım 2004 tarihinde ilk kez yürürlüğe giren program, küresel pazarlardaki değişimler ve program paydaşlarının talepleri de dikkate alınarak, stratejik bir gelişim ve değişim sürecinden geçerek bugün bulunduğu noktaya ulaştı.
Turquality bugün; firmaları kurumsal, finansal ve operasyonel anlamda destekleyen bir markalaşma destek platformu olarak konumlandırılıyor.
Projeyle ilgili teknik çalışmaları yürütmek üzere Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birlikleri ile özel sektör temsilcilerinden oluşan çalışma grubu ile sekreterya oluşturuldu. Çalışma Grubu tarafından proje kapsamında izlenecek strateji belirlendi.
Projesinin “Uluslararası Tanıtım, Pazarlama ve Markalaşma Stratejisi”nin geliştirilmesi ve proje çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetlerin gözden geçirilmesi amacıyla 30 Haziran- 1 Temmuz 2005 tarihlerinde Stratejik Planlama toplantısı yapıldı. Stratejik Planlama toplantısına katılan ekip, ikinci toplantısını 28-29 Temmuz 2005 tarihleri arasında gerçekleştirdi ve bu çalışmalar sonucunda programın uygulaması için “TURQUALITY® Stratejik Planı” ve “Markalaşma Yol Haritası” dokümanı oluşturuldu.
Marka potansiyeli olan firmalara global bir marka olma yolunda finansal kaynak sağlamak.
Global Türk markaları oluşturabilmek için firmaların ve markalarının gelişimlerine yönelik strateji, operasyon, organizasyon ve teknoloji danışmanlığı çalışmaları ile destek olmak.
Program kapsamında bulunan firmaların yönetim birimlerine yönelik eğitim desteği vermek.
Yurtd ışında olumlu Türk malı imajının oluşturulması ve tutundurulması için iletişim ve tanıtım faaliyetlerinde bulunmak.
Türk firmalarının marka bilincini artırmak.
Türk firmalarının pazar bilgisi dahilinde aksiyon alabilmeleri için istihbarat desteği sağlamak.
Seçilmiş Türk markaları için bir inkübatör ve katalizör olmak.
Turquality Programı ile aynı şekilde başvuru yapan firmalar yapılan değerlendirme ardından Marka Destek Programına dahil ediliyor.
Firmalara Markalaşma Gelişim Yol Haritası Çalışması imkanı da veriliyor. Bu çalışma çerçevesinde firmaların Markalaşma Yol Haritası oluşturmasına ve bu haritanın hayata geçirilmesine destek sağlanıyor. Programa dahil olan firmalar, dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden Deloitte, Ernst and Young, McKinsey, PricewaterhouseCoopers, Boston Consulting Group ve KPMG’den hizmet alabiliyor. Böylelikle firmanın konusunda uzman profesyonellerle birlikte kendi markasına özgü stratejisini oluşturması imkanı sağlanıyor.
En önemli destek kalemlerinden birisi de Yönetici Geliştirme Programı. Bu program ile destek kapsamındaki firmaların orta ve üst düzey yöneticileri arasında ortak bir lisanın oluşturulması, profesyonelliğin ve etkinliğin artırılması, oluşan iletişim ortamı ile pozitif ilişkiler ağı oluşturulması hedefleniyor. Program ile katılımcıların yönetim-organizasyon, pazarlama-perakende, operasyon ve süreç yönetimi-tedarik zinciri yönetimi ve finans-muhasebe fonksiyonlarında yürütülen süreç ve sistemlere yönelik ayrıntılı bilgi donanımına sahip olacak şekilde desteklenmesi amaçlanıyor.
Sürekli olarak kendini yenileyen ve geliştiren TURQUALITY® programı, dünya markası olma potansiyelindeki firmaların ortakları ve üst yönetimlerinden, operasyonları yöneten ekiplerine kadar tüm oyuncuları kapsayan bütüncül bir gelişim aracı olmak üzere yeniden yapılandırıldı. Bu yapılanma içinde, program kapsamında yer alan şirketlerin ortakları ve yöneticilerinin global rekabet için gerekli vizyon ve yetkinliklere ulaşmasına destek olmak üzere dünyaca ünlü pazarlama ve marka teorisyenlerini Türkiye’ye getirdiği “TURQUALITY® Vizyon Seminerleri” düzenleniyor.
Turquality Otomasyon Sistemi üzerinden başvuru formunu dolduran firmaların istenen belgeleri ileten firmaları sekreteryaya iletmesi gerekiyor. Başvurusunda eksik bulunmayan şirketler için, bir sonraki aşama ön değerlendirme süreci oluyor. Ön Değerlendirme Çalışması sonrası uygun bulunan firmalara, bildirim yapılıyor.
Firmaların pazar, rekabet, müşteri, kanal, ürün analizi gibi çalışmalar yapmaları önem taşıyor. Ayrıca marka stratejilerini belirlemeleri, markalarını hedefledikleri pazarlarda doğru konumlandırmaları, belirledikleri stratejiler doğrultusunda marka planlarını geliştirmeleri ve plan dâhilinde uygulamaya geçirmeleri gerekiyor.
Pazara doğru ürünün, doğru zamanda, iyi kalitede, doğru fiyatta sağlanması da çok önemli. Tüm bunların gerçekleşmesi için müşteri talebinden satın almaya, üretimden dağıtıma kadar uzanan zincirin, malzeme ve bilgi akışının ve kaynaklarının etkin bir şekilde planlanması ve yönetilmesi gerekiyor.
Global arenada rekabet edebilmek için firmaların ürün stratejisi geliştirmesi, birimler arasında işbirliği ve koordinasyon sağlaması, teknolojiyi etkin olarak kullanılması büyük önem taşıyor. Bu süreçte firmaların markalarını global arenaya taşıyabilmeleri için aktiflerini ve borçlarını etkin bir şekilde yönetmeleri ve kaynak planlaması yapmaları bekleniyor.
Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulunun "Türk Ürünlerinin Yurt Dışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve Turquality'nin Desteklenmesi̇ Hakkında Tebli̇ğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu düzenlemeyle hedef ülke bazlı destek yaklaşımına geçildi ve yeni destek kalemleri eklendi.
Yeni düzenlemeyle Turquality programında yer alan firmalar, açılacakları her bir yeni ülke için 5 yıl süresince desteklerden faydalanabilecekler. Her yeni ülke başına 5 yıl destek olarak nitelenebilecek yeni anlayışla firmaların pazar çeşitlendirmesine gitmeleri hedeflendi. Firmalar yeni ülkeye açıldıkları müddetçe anılan programda kalmaya ve desteklerden yararlanmaya devam edecekler. Turquality programı desteklerinden biri olan yurt dışı fuar katılımlarında yeni ülke kriteri de aranmayacak.
Firmaların söz konusu program içerisinde kalıp kalmayacağı yıllık performans değerlendirmeleriyle belli olacak. Tebliğ değişikliğiyle Turquality programını tamamlayan ve dışında kalan firmaların da Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen diğer desteklerden faydalanabilmeleri imkanı getirildi.