10 bin TL’lik 'kupon' modeli

Yeni Şafak
10:3114/02/2018, Çarşamba
G: 14/02/2018, Çarşamba
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilk defa İstihdam Şurası’nda açıklanan ‘Kupon’ sisteminin detayları beli oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilk defa İstihdam Şurası’nda açıklanan ‘Kupon’ sisteminin detayları beli oldu.

Gençlerin eğitim düzeylerinin artırılması ve iş gücü piyasasının nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması için mesleki eğitimde yeni bir modele geçiliyor. Mesleki eğitim alacak tüm çalışanlara verilmesi planlanan 10 bin TL'lik kuponlar ile isteyen istediği kurumda ücretsiz olarak eğitim görebilecek.

Kupon Sistemi nedir?

Geçtiğimiz yıl Şubat ayında başlatılan istihdam seferberliği kapsamında 1,5 milyon kişiye istihdam sağlandı. İstihdam seferberliğinde elde edilen bu neticede devletin sağladığı teşvikler büyük önem taşıyor. Bu anlamda mesleki eğitim programlarında yeni bir reform olan ‘kupon sistemi’ hayata geçiriliyor.

Mesleki eğitim kursları için belirli hizmet veren kurumlar bulunuyor. Şöyle ki, özel eğitim merkezleri ve üniversiteler Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) desteğiyle girişimcilere eğitimler veriyor. Yeni düzenleme olan kupon sistemi ile kişi İŞKUR’a gelecek ve eğitim almak istediğini belirtecek. Önceden belirlenmiş olan “Eğitimciler kim, eğitim alanlardan yüzde kaçı istihdam edilmiş…” gibi değerlendirmeleri kursiyer görecek ve buna göre eğitim almak istediği yeri kendisi tercih edecek.

‘Kupon’ ne işe yarayacak?

Eğitim alacak vatandaşa İŞKUR tarafından sertifika gibi bir kupon verilecek. Yurt dışında da benzer şekilde uygulanan bu kupon ile seçilen eğitim merkezine veya üniversiteye gidilerek eğitim görülecek.

Eğitimi alan gençlerin hemen istihdama katılımını sağlamak için eğitim kurumlarından belirli seviyede istihdam garantisi taahhüdü alınacak. Ayrıca çalışma hayatındaki personelin daha nitelikli hale kavuşturulması hedefleniyor.


Tüm masraflar karşılanacak

10 bin TL’lik kupon ile kişinin tüm eğitim masrafı karşılanacak.

Ayrıca kursiyere cep harçlığı verilecek ve genel sağlık sigortası (GSS) ile iş kazası meslek hastalığı sigorta primleri de ödenecek.

2 yıl süre ile uygulanacak olan mesleki eğitimlerin zamanlaması da esnek olacak. Eğitimlere katılımı teşvik etmek ve sürekliliği sağlamaya yönelik, katılımcılara 54 liralık cep harçlığı verilecek. Kursların 6-8 ay sürmesi planlanıyor.

Ne zaman verilecek?

Kupon sistemi düzenlemesinin tüm detaylarının 1-1,5 ay içerisinde netleşmesi planlanıyor.

Uygulamanın 2018’in ikinci çeyreği olan Nisan-Mayıs gibi hayata geçmesi planlanıyor.


Cumhurbaşkanı ve Çalışma Bakanı açıkladı

İŞKUR ve TİKA iş birliğiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı himayelerinde düzenlenen ’2. Avrasya Ülkeleri Kamu İstihdam Kurumları Çalıştayı’ açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, mesleki eğitimle alakalı olarak yeni bir formata geçildiğini açıklamıştı.

Bakanlığın sadece koordinasyonu gerçekleştireceğini belirten Sarıeroğlu “Eğitimlerin içeriğinin hazırlanması tamamen iş verenlerimizin hazırlayacağı yeni bir format olacak. Gençler bizim için çok önemli, bu konunda da çok radikal kararlarımızı Meclis’te torba kanuna koyduk. Genç kardeşlerimizin kendi ihtiyaç duyduğu alanda, kendilerinin belirledikleri yerde bir eğitim imkanına kavuşmasını sağlayacağız. 10 bin TL’ye kadar ulaşan bir kupon sistemi ile bize başvuracaklar, istedikleri şekilden eğitim almalarına imkan vermiş olacağız” diye konuşmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise İstihdam Şurası’nda yaptığı konuşmada “İşverenlerimizden gelen talepler doğrultusunda yeni birtakım düzenlemelere gidiyoruz, istihdam ve eğitim kapsamında, bu kapsamın içerisinde olmayanlara yönelik kupon yöntemi adıyla bir pilot uygulama başlatıyoruz. Eleman temininde güçlük çekilen ve özellikle uzmanlık isteyen sektörlerde gençlerimizin kendilerine uygun zaman ve şartlarda, yani esnek bir şekilde eğitim alabilmelerini sağlıyoruz, bu eğitimlerin ücretlerini de devlet karşılayacak” açıklamasında bulunmuştu.

#Kupon sistemi
#Eğitim
#Meslek
#İŞKUR