|
İsrail Gazze’yi ele geçiremeyecek

İsrail’in Gazze’de uyguladığı vahşet bitmek bilmiyor. Verilen kısa “insani ara”dan sonra İsrail’in saldırıları olduğu gibi devam ediyor. İsrail, sadece Gazze’de yaşayan Müslümanlara değil Gazze’yi Gazze yapan her şeyi adeta haritadan silmek için çaba sarf ediyor. Dünyanın gelişmiş ülkelerinin yöneticileri de olan biteni, halklarının karşı çıkmasına, yüzbinlerce insanın bir araya gelip protestolar düzenlemesine rağmen, sadece izliyor hatta İsrail’in yanında duruyor.

Geçtiğimiz günlerde İsrail’in 7 Ekim’den bu yana 2. Dünya Savaşı sırasında öldürülen gazeteci sayısından daha fazla gazeteciyi öldürdüğü açıklandı.

Gazze’yi Gazze yapan her şey dedim, bunu biraz açmak gerek. İsrail bilinçli bir şekilde Gazze’nin tarihini yok etmeye çalışıyor. 15. yüzyıldan kalma İbn Osman Camii’ni bombalarken de aynı motivasyon ve vahşilikle hareket ediyor. Unesco Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan Anthedon Limanı’nı veya 5. yüzyıldan kalma bir Bizans kilisesini bombalarken de, kütüphaneleri ve diğer kültür merkezleri, müzelere saldırırken de hep aynı hedef doğrultusunda hareket ediyor. Gazze’nin Yahudilik dışındaki tüm tarihini silmek. Çünkü İsrail’in nihai hedefinin Gazze’de İsrailli olmayan kimseyi bırakmamak ve burayı fiilen işgal etmek.

Ama inanıyorum ki İsrail bunu gerçekleştiremeyecek.


Bir Ödül Töreninin Düşündürdükleri

Sosyal medyada önüme düşmese Altın Kelebek Ödülleri gündemimde olmazdı. Sosyal medyanın iyilikleri ve kötülükleri işte. Gereksiz şeyleri de önümüze düşürebiliyor.

Kimin hangi ödülü alacağı önceden belli olan ve ödül alanların salonu hızlıca terk ettikleri törenden birkaç kısa video sosyal medyada çokça paylaşıldı. Evde onu bekleyen köpeğine selam gönderen kişi, Cem Davran’ın cesur çıkışı, Madrigal grubunun üyesinin Gazze’de ölen çocuklardan bahsetmesi.

Ödül konuşmalarıyla alakalı genel tavrım şudur: Ödül alınan yer mesaj verilecek yer değildir. Bir sanatçı, oyuncu, yönetmen vs vs eğer gerçekten etkili bir mesaj vermek istiyorsa bunu eserleriyle yapması gerekir. Sokak hayvanlarının içinde bulunduğu durumla alakalı bir derdi varsa kişinin bunu eserine yansıtmalı, Gazze’de yaşananlarla alakalı sesini yükseltmek istiyorsa bunu sadece ödül töreninde yapmamalı, buna dair izleri eserlerinde ve günlük hayatında görmeliyiz.

Biliyorum birçok kişi bana kızacak ama benim düşüncem bu yönde.


The Weeknd’den Anlamlı Bağış

Şarkıcı The Weeknd Gazze’ye 2,5 milyon dolarlık bir yardımda bulunacağını açıkladı. Bu son derece önemli bir adım. Kanadalı bir şarkıcının Amerikan müzik endüstrisini karşısına alarak böyle bir hamle yapması son derece cesur bir yaklaşım. İnanıyorum ki bu bağışların sadece maddi karşılığı değil, Batı kamuoyunda oluşturacakları dalga da kayda değer olacaktır.

#Sanatçı
#Gazze
#Destek
#Samed Karagöz
8 ay önce
İsrail Gazze’yi ele geçiremeyecek
Sokaktaki “yeni insan” ve yeni sokak dili
Faiz ne zaman düşer?
Amerikan siyasetinde Netanyahu rahatsızlığı
Sahada yeni bir durum var: ABD füzesi, Rus radarı, Türk SİHA’sı
Reichstag’ı hatırlatan manzara