Rusya Devlet Başkanı Putin’in yıllar yıllar sonra Kuzey Kore’ye gerçekleştirdiği ziyaret dünya çapında yankılandı. Türkiye’de de bol tartışıldı. Gelgelelim bu ziyaret, nükleer boyut da dahil, gerçekten bu kadar önemli mi? Ya da önemini anlamak için doğru yere bakıyor muyuz?
Baltıklar’dan Avrupa’ya dikiş yerlerini attıra attıra ilerleyen yırtık, önce Karadeniz-Hazar çizgisinde, sonra Ortadoğu/Batı Asya üzerinden Asya-Pasifik’e ilerlediğinden, küresel yeni düzenin alametlerini de aşarak delillerine dönüştüğünden, Çin-Rusya’nın gönüllü-gönülsüz fark etmez beraberliğini tetiklediğinden, kutuplar savaşının eşiğine gelmiş bulunuyoruz…
Böylesi ortamda Rusya-Kuzey Kore ilişkileri elbette takip edilmeyi gerektiriyor. Ama gözden kaçırdığımız, detaylara saklanamayacak irilikte bir ‘şeytan’ olabilir mi?
***
Önce, ihmal edilen iki olayı hatırlatayım…
Üzerinde durunca, özelikle koyu karakterli cümleleri tekrar edince ikirciklenmemek mümkün değil!
Eşeleyelim…
***
İki ülke arasında Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması’nın imzalanmasına dünyanın coşkuyla ‘yükselmesinin’ sebebi bu sorunun yanıtında olabilir…
Bölgesel anlamda Rus çıkarması, Batı’yla ilişkilerindeki savaş halinin Asya-Pasifik’e, Ukrayna’daki Batı ataklarına K. Kore’de verilen bir yanıt olabilir. Güç dalgalanmasında elbette bir karşılığı olacak. Gelgelelim, tepe noktadaki Çin-ABD kutuplar savaşındaki karşılığı, ezber bozabilir mi?..
‘Tesadüf’ şöyle başlıyor…
Aslında burada da üzerinden atlanmış bilgi bulunuyor. Çin, kısa süre önce Japonya ve Güney Kore ile de ayrıca bir araya gelmişti! (27/05) Rusya-Kuzey Kore, Çin-Güney Kore randevu saatlerine bakarken manidar zamanlamaları ıskalamak
ayıp olur…
Sadeleştirirsek, Pekin yönetimi “ikili randevular” arasında bir bağ kurmayı teğet geçti. Rusya-K.Kore’ye özel anlam yüklemedi. Çin-G.Kore toplantısını ise iki ülkenin coğrafi ve tarihi yakınlıkları/müktesebatları açısından “doğal” olarak tarif etti. Yani “diğer ülke/taraflara” karşılık veya paralellik kurmadı. “Amerika’ya da karşı değil ama Rusya’yla da ilgisi yoktur”u ihsas etti…
***
Pekala bu çifte randevunun ortak operasyon olarak ele alınması da mümkündür, ihtimaldir; yani Rusya’nın Kuzey Kore ile ilişkisi yükseltilirken, Çin’in de açık Batı müttefiki olan Güney Kore’yi yumuşatma adımı olarak incelemeye alınabilir…
Örneğin, yukarıda ihmal edilmiş örnekler olarak alıntıladığımız iki konunun, Putin’in Çin ziyaretinden (16/05) sonra gelmiş olması da yine her iki olasılığa omuz veriyor. Benim aklıma yakın gelen ise Çin-Rusya arasında kontrol altında tutulan bir stresin yaşandığı yönünde. Ama kürenin bükülen eksenini düzeltemez…
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.