Geçtiğimiz haftanın gündem konusu Etibank''ın satışına onay veren siyasiler hakkında soruşturma açılıp açılmayacağı konusuydu. Soruşturmayı yürüten İstanbul DGM Savcısı Ercan Cengiz''in bu konuda eli kolu bağlı. Savcının önünde kapı gibi 100. Madde duruyor. Bu madde şöyle diyor: "Bakanlar ve Başbakan hakkında soruşturma başlatılması için TBMM''nin 1/10''unun girişimiyle soru önergesi verilmesi gerekir."
Savcı Cengiz; Anayasa''nın 100. Maddesi''ndeki engel nedeniyle, Etibank''ın özelleştirilmesi sırasında "görevini kötüye kullandığı" iddiasıyla eski Devlet Bakanı Güneş Taner ve eski Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen hakkında hazırladığı bilgi notunu TBMM''ye gönderemiyor. Hem de elinde çok somut bilgi ve belgeler olduğu halde.
Aynı madde, daha önce "Beyaz Enerji" soruşturmasında Enerji Bakanı Cumhur Ersümer''le ilgili olarak, savcı Talat Şalk''ın da elini kolunu bağlamıştı. Savcı Şalk, bakanın soruşturmada adı geçmesine rağmen, daha önceki örnekleri bildiği için TBMM''ye yazı yazmadı. Konuyu basına açıklayarak kamuoyunu ve TBMM''yi harekete geçirmeye çalıştı. Başarılı da oldu.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı''na ve TBMM Başkanlığı''na yazılan yazıların geri gönderildiğine dair iki farklı örnek daha verelim:
İstanbul DGM Başsavcılığı''nın Susurluk soruşturmasında adı geçen dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar hakkında TBMM Başkanlığı''na gönderdiği yazı aynı nedenle geri çevrildi.
Doğu Perinçek''in dönemin Başbakanı Tansu Çiller hakkında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı''na yaptığı suç duyurusunda, Yargıtay 100. maddeyi gerekçe göstererek TBMM Başkanlığı''na gönderdi, TBMM ise geri çevirdi.
Bu gidişle bu örnekler her geçen gün artacak. Ve yapanın yaptığı yanına kâr kalacak.
IMF istedi kurul değişti
Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş''in isteği doğrultusunda geceyarısı yapılan bir operasyonla Bankacılık Üst Kurulu üyelerinin görevlerine son verildi. Yalnız başkan Engin Akçakoca bu tasarrufun dışında bırakıldı. Bu beklenen bir gelişmeydi. Çünkü kurulda bulunan kimi üyeler başta Bankacılık Yasası''nda yapılan değişiklikler olmak üzere bazı konulara muhalefet ediyordu. Bundan haberdar olan ve Türkiye''ye maddi yardım sözü veren Uluslararası Para Fonu (IMF) Derviş''ten üyelerin değiştirilmesini istedi. Ve çok kısa bir sürede bu gerçekleşti.
Önümüzdeki günlerde bu olayların perde arkasında yaşananlarla ilgili olarak çok ilginç gelişmelerin yaşanacağını düşünüyorum. Bekleyip görelim.
Erçel-Altınok buluşması
Kriz günlerinin flaş ismi eski Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel''in son günlerde neler yaptığını merak ediyorduk. Erçel, kriz günlerinde imza attığı "dolar skandalı" sonrası çok inandırıcı olmayan bazı açıklamalar yapmış ve sonra ortadan kaybolmuştu. Tabii bu arada Erçel hakkında soruşturma da açılmıştı.
Bir süredir gözlerden ırak olan Erçel, geçtiğimiz hafta içinde Egebank merkez binasında görüldü. Erçel ve batık bankalar için oluşturulan ortak yönetimin başkanlığını yapan Tevfik Altınok, Egebank''ta başbaşa yaklaşık 2 saat süren bir görüşme yaptı. Görüşmede neler konuşulduğu konusunda bir fikir sahibi olamadık. Bir dost ziyareti de olabilir. Ancak isimler ilginç olunca insanın aklına her şey geliyor işte.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.