Bakan Nebati’nin 2022 yılı değerlendirmesi

04:0019/01/2023, Thursday
G: 19/01/2023, Thursday
Levent Yılmaz

Hafta başında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati 2022 yılındaki ekonomik gelişmelere ilişkin önemli bir değerlendirme toplantısı yaptı ve verileri paylaştı. Bakan Nebati’nin değerlendirmelerine geçmeden önce bir konudaki şahsi görüşümü hatırlatmak istiyorum. 2022 yılı pek çok açıdan oldukça zor bir yıl oldu. Özellikle ekonomideki makas değişimine ilişkin eleştiriler Bakan Nebati’nin şahsında yoğunlaştı ve ciddi bir baskıya dönüştü. Açıkçası Bakan Nebati’nin bir yandan bu baskıları yönetirken

Hafta başında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati 2022 yılındaki ekonomik gelişmelere ilişkin önemli bir değerlendirme toplantısı yaptı ve verileri paylaştı. Bakan Nebati’nin değerlendirmelerine geçmeden önce bir konudaki şahsi görüşümü hatırlatmak istiyorum. 2022 yılı pek çok açıdan oldukça zor bir yıl oldu. Özellikle ekonomideki makas değişimine ilişkin eleştiriler Bakan Nebati’nin şahsında yoğunlaştı ve ciddi bir baskıya dönüştü. Açıkçası Bakan Nebati’nin bir yandan bu baskıları yönetirken diğer yandan ekonomideki dalgalanmayı azaltacak iklimi oluşturmasını büyük bir başarı olarak değerlendiriyorum. Yıl boyunca diğer bakanlıkların yetki alanındaki pek çok işin de finansmanı noktasında Hazine’nin üstlendiği rolü ve 2023 için kritik öneme sahip KGF paketinin de yine Hazine garantisi ile olduğunu not edelim.

“BÜTÇE ÖNGÖRÜLENİN ÖTESİNDE İYİ OLDU”

Ekonomide 2022 yılındaki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Bakan Nebati’nin en çok üzerinde durduğu konulardan birisi bütçe gelişmeleriydi. Nebati bütçe performansıyla ilgili olarak “Bütçe açığımız yılın tamamında sadece 139,1 milyar lira oldu. Böylece, bütçe öngörümüzden 139,3 milyar, OVP hedefimizden ise 322,1 milyar lira daha düşük bir bütçe açığıyla seneyi kapatmış bulunuyoruz. Ayrıca, toplamda 171,8 milyar lira faiz dışı fazla verdik. Ülkemiz 4 yıllık aradan sonra 2022 yılında yeniden faiz dışı fazla vermeyi başardı” diyerek bu alandaki başarıya dikkat çekti.

KKM’NİN ETKİSİ NE OLDU?

Kur Korumalı Mevduat uygulaması yıl boyunca çok tartışıldı. Bu konuda Bakan Nebati’nin yaptığı sunumda önemli bir bölüm vardı. Nebati, KKM’nin devreye alınarak Döviz Tevdiat Hesapları’nda 42,9 milyar dolarlık çözülmenin sağlandığını ve bunun da Cumhuriyet tarihinin en yüksek ters dolarizasyon miktarı olduğunu ifade etti. Ayrıca KKM’nin kurdaki stabilizasyon için önemine dikkat çekmiş oldu.

BIST’E İLGİ YOĞUNLAŞTI

Bakan Nebati’nin sunumundaki bir diğer önemli başlık da borsayla ilgiliydi. Son verilere göre BIST’in yani İstanbul Borsası’nın piyasa değeri 6,2 trilyon TL’yi aşmış durumda. 2022 yılında yeni 40 şirketin halka arzı gerçekleşmiş ve halka arzlar vergisel açıdan teşvik edilerek 19,3 milyar TL ilave finansmana erişimi sağlanmış. Ayrıca Borsa İstanbul’un Dolar bazında da en yüksek getiriyi sağlar hale gelmesine de atıf yaptı. Gerçekten de son verilere göre BIST son 1 yılda dolar bazında %110,5 değer kazancı sağladı.

ENFLASYONLA MÜCADELE ADIMLARI

Bakan Nebati’nin sunumunda enflasyonla mücadelenin maliye politikası tarafında atılan adımlara ilişkin de önemli veriler vardı. Özellikle 290,4 milyar TL’lik enflasyonla mücadele kapsamında vazgeçilen vergi geliri rakamı oldukça önemli. Öte yandan mesken abonelerinin doğalgaz faturalarının %80’inin, KOBİ’lerin doğalgaz kullanımının %69’unun ve konutlarda kullanılan elektrik faturasının %60’ının sübvanse edilmesi meselesi de artan hayat pahalılığı ile mücadele noktasında atılan adımları göstermek açısından önemli örnekler.

#Nureddin Nebati
#KKM
#BIST
#TL