2024 yılı üçüncü çeyrek dönemde ekonomik büyüme

04:002/12/2024, Pazartesi
G: 2/12/2024, Pazartesi
Erdal Tanas Karagöl

Türkiye ekonomisi 2024 yılın üçüncü çeyrek dönemde yüzde 2.1 oranında büyüdü. 2024 yılı ilk çeyrek dönemde yüzde 5.5 ve ikinci çeyrek dönemde gerçekleşen yüzde 2.4 oranındaki ekonomik büyüme ile beraber ortalama yüzde 3.3’e yakın bir ekonomik büyüme gerçekleşmiş oldu. TÜKETİM HARCAMALARI ARTIYOR Dezenflasyon süreci nedeniyle özellikle kamu harcamaları ve sabit sermaye yatırımların azalması nedeniyle dönemsel çeyrek dönemlerde ekonomik büyümede azalma görülmektedir. Diğer yandan, 2024 yılı üçüncü

Türkiye ekonomisi 2024 yılın üçüncü çeyrek dönemde yüzde 2.1 oranında büyüdü.
2024 yılı ilk çeyrek dönemde yüzde 5.5 ve ikinci çeyrek dönemde gerçekleşen
yüzde 2.4 oranındaki ekonomik büyüme ile beraber ortalama
yüzde 3.3’e yakın bir ekonomik büyüme gerçekleşmiş oldu.

TÜKETİM HARCAMALARI ARTIYOR
Dezenflasyon süreci nedeniyle özellikle kamu harcamaları ve sabit sermaye yatırımların azalması nedeniyle dönemsel çeyrek
dönemlerde ekonomik büyümede
azalma görülmektedir.
Diğer yandan, 2024
yılı üçüncü çeyrek dönemde kamu harcamaları yüzde
0.9 ve sabit sermaye yatırımları ise yüzde 0.8 oranında azalmış durumda.

Bununla beraber, tüketim harcamaları 2024 yılı üçüncü çeyrek dönemde yüzde 3.1 oranında artarak tüketimdeki ivmenin devam ettiğini görüyoruz.

Dış tüketim açısından yani ihracat ve ithalat rakamlarına bakıldığında, 2024 yılı üçüncü çeyrek dönemde yüzde 0.8 artarken ithalat yüzde 9.6 oranında azalmış durumda.
Dolayısıyla, 2024 yılı üçüncü çeyrek dönemde gerçekleşen
tüketim harcamaları ve ihracatın katkısı ile ekonomik büyümenin devam ettiği görülmektedir.

EKONOMİK BÜYÜME BEKLENTİLERİ

Ekonomik büyüme oranları hem uygulanan ekonomik programdaki öncellikler hem de küresel ekonomik koşulardan etkilenmektedir.

Türkiye’de öncellikli olarak belirlenen
enflasyon ile mücadele ekonomik büyümenin özellikle kamu harcamaların kısılmasını berberinde getirmektedir.

Enflasyon ile mücadele kapsamında alınan tedbirler başta da kamu harcamalarında azalış tasarruf tedbirleri ve yüksek faizler harcamaların azalışını beraberinde getirmektedir.

Düşük harcama miktarı ekonomik büyüme trendinin yavaşlamasının yanında enflasyondaki artış trendinin kırılmasına da önemli katkılar yapacaktır.
Bu da enflasyon ve ekonomik büyüme arasındaki değiş-tokuşun gerçekleştiğini göstermektedir.

Önümüzdeki dönemlerde özellikle olası faiz indirimleri, kamu harcamalarında tedrici artışlar ve dolayısıyla baskılanan tüketim harcamalarındaki artış ekonomik büyümenin hızlanmasına önemli katkılar sağlayacaktır.

Son olarak, OVP’de
2024 yılı için beklenen ekonomik büyüme oranı yüzde 3.5 olurken, 2025 yılı için hedeflenen ekonomik büyüme oranı yüzde 4 ve 2026 yılı için hedeflenen ekonomik büyüme oranı yüzde 4.5
olarak planlanmıştı.
#türkiye
#ekonomi
#Erdal Tanas Karagöl