Yeni Şafak'ın sevilen serisi Hafıza'nın yeni sezonundaki yedinci bölümünde Milletvekili İbrahim Ufuk Kaynak ve Gazeteci Ersin Çelik, ABD'nin Anadolu'daki casusluk ve mandacılık faaliyetlerini ele aldı. ABD'nin Türkiye'ye eğitim üzerinden nasıl girdiğini anımsatan Çelik'in "ABD'nin casusluk ve mandacılık için yaptığı çalışmalar neydi?" sorusuna cevap veren Kaynak, asıl olayın Hristiyanlığı yayma fikri olduğunu ve Osmanlı'nın son döneminde 465'i Amerikan olmak üzere yaklaşık 1000 tane yabancı okul olduğunu söyledi. Okullarla sınıfsal farklılıklar ortaya çıkarıldığını aktaran Kaynak, yabancı okulların yerleştirdikleri disiplinleri nedeniyle öğrencilerin kendi ülkesindeki diğer okulları kötülemeye başladığını ifade etti.
Yeni Şafak İnternet Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik ve Milletvekili İbrahim Ufuk Kaynak, Hafıza'nın yeni sezondaki yedinci; geneli itibariyle 67'inci bölümünde yine gündemin nabzını tuttu.Geçen haftaki bölümde ele alınan ABD'nin Türkiye'ye eğitim üzerinden nasıl sızdığı konusunu bu hafta devam ettiren Kaynak, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
ABD'nin Türkiye'ye eğitim üzerinden girdiğini anımsatan Çelik'in "ABD'nin casusluk ve mandacılık için yaptığı çalışmalar neydi?" sorusuna cevap veren Kaynak, asıl olayın Hristiyanlığı yayma fikri olduğunu ve Türkiye'de 465'i Amerikan olmak üzere yaklaşık 1000 tane yabancı okul olduğunu söyledi.
"Osmanlı'nın son döneminde yaklaşık 920 tane yabancı okul vardı"
Konuşmasında Robert Koleji'nin Tarsus'ta bile kurulduğunu hatırlatan Kaynak, Osmanlı'nın son dönemindeki okul sayısını şu sözlerle açıkladı:
"465 tane Amerikan okulu var. 83 tane İngiliz; 72 tane Fransız; 44 tane Rus; 24 tane İtalyan; yedi tane Alman, yedi tane Avusturya okulu var. İkisi de Alman ekolüdür. 212 tane Bulgar okulu var. Üç tane yunan okulu var. Üç tane de İran okulu var. Yaklaşık 920 tane okul var."
"Kendi okullarını aşağılamaya başlayan fikirleri yerleştirdiler"
Söz konusu okulların hepsinin papazlar tarafından yönetildiğini ve bunun da en önemli olayın bu olduğunu söyledi. Okulun olmasının değil neyin öğretildiğinin önemli olduğunu ifade eden Kaynak, "Oturup kalkarken, konuşması, davranışı. Orada onları bir disipline koydular. Kendi okullarını aşağılamaya başlayan fikirleri yerleştirdiler. 'Siz üstünsünüz.' Bu, bugüne kadar aynı yansımalarıyla gelir. Şu üniversiten mezun, diğerini biraz daha üstün görür kendisini. İlla ilminin iyi olmasından dolayı değildir. Bu reklamının da iyi olmasından dolayıdır." dedi.
Söz konusu yerleştirilen 'aşağılama' fikrine üniversiteyi kazandığı zamanki bir anısını anlatarak örnek veren İbrahim Ufuk Kaynak, bu ülkedeki yabancı okullarda okuyup, bu ülkeyle alakası olmayan çok fazla sayıda insan bildiğini söyledi.