Yüzde 11,7'lik büyümeye 'Dış ticaretteki olumsuz tablo olmasaydı, yüzde 15,5 olacak ve rekora imza atabilecektik' diyen TOBB'a Şimşek ve Çağlayan'dan da destek geldi. Devlet Bakanı Çağlayan, sıkıntıyı ihracatın desteklenmemesi sonucu ithalata yenik düşmek olarak açıklayan ve 'yaralanan' ihracatçı kesimine tedbir istedi. Ayrıca, Maliye Bakanı Şimşek de 'İhracat reel büyümeyi yüzde 6 düşürme-seydi, ilk çeyrekte yüzde 18 büyüyecektik' açıklamasında bulundu
Geçen hafta açıklanan ilk çeyrek büyüme rakamlarıyla gerilen dış ticaret piyasasında sular durulmuyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun verilerin hemen ardından yaptığı, "2010 ilk çeyrekteki büyüme verileri özel sektöre dayalı çarpıcı bir performans. Yeni bir rekor kırılamamasının tek nedeni de dış ticarettir" açıklamasının suyu daha soğumamışken, devlet bakanları da bu konuda görüş bildirmeye başladı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Eğer ihracat reel büyümeyi yüzde 6 düşürmeseydi, ilk çeyrekte yüzde 18 büyüyecektik" dedi. CNBC Europe'a katılan Şimşek, "Kriz bizi de etkiledi. Ama sağlıklı bankacılık sektörümüz ve hanehalklarının borç oranının çok düşük olması sayesinde iç talepte hızlı bir güçlenme yaşandı" dedi ve ekledi:
"Eğer net ihracat, reel büyümeyi yüzde 6 düşürmeseydi, ilk çeyrekte yüzde 18 büyüyecektik. Gelecek 5-10 yıl küresel görünüm istikrarlı olursa Türkiye rahatlıkla yüzde 6-7 büyümeyi yakalar. Ancak, hızlı büyüme bizim cari açığımızı artırıyor, ki bu yapısal sorunla mücadele etmek için reformlarımız var. Bizim ortalama büyüme hedefimiz yüzde 5, ancak bu yıl bu düzeyi aşacağız gibi görünüyor." Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ayrıca Türkiye'nin Avrupa için yük değil, değer olduğunu söyledi.
Şimşek, Türkiye'nin çevresini ve komşularını yeniden keşfettiğinin doğru olduğunu, bunun Türkiye'yi zayıflatmaktan çok güçlendirdiğini kaydetti ve şöyle konuştu: 'AB ile ilgili biraz hayal kırıklığı var. AB şu anda, Türkiye'ye farklı bir perspektiften bakmak için gerekli olan stratejik vizyondan ve liderlikten yoksun. Türkiye, Avrupa için yük değil, değer.'
Bakan Şimşek, Avrupa'daki krizin Türkiye'yi henüz etkilemediğini belirterek, "Eğer kriz Avro Bölgesi'nin tamamını etkileyecek şekilde yayılırsa, o zaman Türkiye için endişe nedeni olur" açıklamasında bulundu. Şimşek, Türkiye'nin yüzünün hala batıya dönük olduğunu vurgulayarak, İsrail'in saldırısının kabul edilemez olduğunu belirtti.
Bakan Şimşek'in bu sözlerine paralel bir açıklama da Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'dan geldi. Çağlayan, değerli Türk Lirası'nın ihracatı çok olumsuz etkilediğini belirterek, konuyu bir kaç gün içinde Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na (EKK) getireceğini söyledi. Çare yollarının, tedbirlerin EKK'da tartışılması gerektiğini belirten Çağlayan, konunun EKK'ya taşınmasının hükümetin ortak bir tavır belirlemesi açısından da önem taşıdığına işaret etti.
Dolardaki yükseliş ve avrodaki düşüşün, avro-dolar paritesini aşağıya çektiğini, bunun da ihracat rakamlarını düşük gösterdiğini anlatan Çağlayan, "İhracata ve yeni pazarlara ihracat desteklerinin daha fazla artırılması gereken bir dönemdeyiz" dedi. Avronun değerindeki düşüşün de Avrupalı üreticinin işine yarayacağını, mallarını daha rahat satabileceklerini kaydeden Çağlayan, avro bazında ihracat azalırken, ithalatta artış meydana geleceğini söyledi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, büyüme rakamlarının açıklanmasıyla 2010 ilk çeyrekteki büyüme verilerini 'özel sektöre dayalı çarpıcı bir performans' olarak nitelendirirken, yeni bir rekor kırılamamasının nedenini dış ticaret olarak gösterdi. Hisarcıklıoğlu, “Dış ticaretteki olumsuz tablo olmasaydı, ilk çeyrek büyüme yüzde 15,5 olacak ve tarihi bir rekora imza atabilecektik” demişti. TOBB Başkanı, çift haneli büyümenin moralleri düzeltiğine dikkat çekerken, ihracat ve ithalat arasındaki dengesizliklere de vurgu yaptı. Özel sektörün yatırımlarında canlanma başladığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Dış ticaret ekonomide büyüme ivmesine yeterli desteği vermedi. İhracat yılın ilk 5 ayında yüzde 16 artarken, ithalat yüzde 37 büyüdü. Dış ticaretteki bu olumsuz tablo olmasaydı. 2010 yılı ilk çeyrek büyümesi yüzde 15.5 olacak ve tarihi bir rekora imza atılabilecektik" açıklamasında bulunmuştu.
“Yüzde 11,7'lik büyümeyi dış ticaret desteklemedi” şeklindeki açıklamalar ihracatçıların kalbini kırdı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, imalat sanayi yüzde 20,6 büyürken, içerdeki özel tüketim artışının yüzde 9,9'da kaldığını, bunun da üretimin ihracata yöneldiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Büyükekşi, “dış ticaret büyümeyi desteklemedi” açıklaması, canını dişine takıp, ülke ülke dolaşıp çok büyük bir çaba gösteren ihracatçıyı derinden yaraladı” dedi. Büyükekşi, “Dolayısıyla üretim ihracata yöneldi. İhracat büyümeyi ateşledi. İstihdamı destekledi. Eğer iç tüketimle büyüseydik enflasyon düşmezdi” diye konuştu. Büyükekşi, 3. ve 4. çeyreklerde de büyümenin devam etmesi için ihracatın yüksek oranda artması gerektiğini vurguladı.