Gökçek'in adaylığı kesin değil

Aa
00:0023/12/2008, Salı
G: 23/12/2008, Salı
Yeni Şafak
Gökçek'in adaylığı kesin değil
Gökçek'in adaylığı kesin değil

AK Parti'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayının Melih Gökçek olup olmadığı sorusuna Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kesin bir yanıt vermedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'nın kendileri için çok çok önemli bir il olduğunu belirterek, “Kamuoyu araştırmaları bu hafta sonuna kadar gelirse zaten bekletmeyip açıklarız” dedi. Başbakan Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Grigol Mgaloblişvili ile başbaşa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi, soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin, “Ankara Büyükşehir Başkanı adayınızın belirlenmesi sürecinde bir takım sıkıntılar yaşandığı yorumları yapılıyor. Gerçekten bu tür sıkıntılar yaşanıyor mu? Adayınızı ne zaman açıklayacaksınız?” şeklindeki sorusuna Erdoğan, şu yanıtı verdi:

“Sürece girerken büyükşehir belediyelerimizle alakalı yaptığımız gerek temayül yoklamaları, gerek kamuoyu araştırmaları ve bütün bunlarla birlikte belli aralıklarla büyükşehir belediye başkan adaylarımızı açıklayacağımı söyledim. Bildiğiniz gibi şu ana kadar 5 ilimizi açıkladım. Ankara da bizim için çok çok önemli bir ilimiz, başkentimiz. Değerlendirmeleri yapıyoruz. O değerlendirmeleri yaptıktan sonra... Kamuoyu araştırmaları bu hafta sonuna kadar gelirse zaten bekletmeyip açıklarız. Şu anda arkadaşlarımız Ankara'da çok ciddi sayıda denek üzerinde çalışmalarını yapıyorlar. Bu çalışmalar neticelendikten sonra da bizler Ankara Büyükşehir Belediyesiyle ile ilgili kararımızı vereceğiz.”


ABHAZYA-GÜNEY OSETYA SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNE ÖNEM VERİYORUZ

Erdoğan, “Abhazya ve Güney Osetya sorunlarına, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı ilkesi çerçevesinde çözüm bulunmasına Türkiye olarak önem veriyoruz” dedi. Başbakan Erdoğan, basın toplantısında, Mgaloblişvili'nin Türkiye'ye yabancı olmadığını, 4 yıl süreyle Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi olarak Türkiye'de bulunduğunu ve kısa bir süre önce de Başbakanlık görevini üstlendiğini hatırlattı.

Konuk Başbakan'ın, Türkçeyi de bildiğini belirten Erdoğan, “Belki de biraz sonra açıklamasını Türkçe yapacaktır” dedi. Mgaloblişvili'nin diplomatik kariyerinin önemli bir bölümünü Türkiye'de tamamladığını kaydeden Başbakan Erdoğan, Konuk Başbakan'ın Brüksel'den sonra ilk çalışma ziyaretini Türkiye'ye yapmış olmasının iki ülke arasındaki yakınlığın ayrı bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin gayet verimli geçtiğini vurgulayan Erdoğan, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel gelişmeleri ele aldıklarını ve kapsamlı değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi. 2008 Ağustos'un da Gürcistan'da yaşanan olayların ardından, Güney Kafkasya'nın uluslararası toplumun ilgisinin yoğunlaştığı bir bölge haline geldiğini belirten Erdoğan, bunda bölgenin enerji, ulaştırma ve ticaret koridorlarındaki kilit konumu ile bölge ülkelerinin sahip olduğu zengin doğal kaynakların da etkisi olduğunu ifade etti.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bölgenin istikrarı, tüm Avrasya coğrafyasının istikrarı bakımından büyük önem taşımaktadır. Ağustos ayında yakın komşumuz Gürcistan'da meydana gelen gelişmeleri endişe ile izledik. Türkiye olarak, çatışmanın başladığı ilk günlerden itibaren sorunların barışçıl yollardan çözümü için çaba sarf ettik. Bu çerçevede, ateşkesin sağlanmasının hemen ertesinde Moskova ve Tiflis'i ziyaret ederek temaslarda bulunduk. 1990'lı yıllarda belirginleşen ve şimdilerde daha da derinleşen Abhazya ve Güney Osetya sorunlarına, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı ilkesi çerçevesinde çözüm bulunmasına Türkiye olarak önem veriyoruz. Tarafların, bu ihtilafların çözümü yönünde en kısa sürede mutabakata varmalarının bölge istikrarına ve refahına hiç şüphesiz ki olumlu katkısı olacaktır. Bölge ülkeleri arasında var olduğunu gözlemlediğimiz güven eksikliğinin giderilmesi düşüncesinde Ağustos 2008'de Kafkas İşbirliği ve Dayanışma Platformu kurulması önerimizi gündeme getirdik. Gürcü makamları da önerimize destek verdiler.”

Bu çerçevede, Rusya Federasyonu'na bir ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatan Erdoğan, “Buna katılacaklarını, destek vereceklerini söylediler” dedi.

Aynı destek sözünü Gürcistan ziyaretinde de aldıklarını kaydeden Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Helsinki'de AGİT Bakanlar Konseyi'nde 5 ülkenin katılımıyla üst düzey memurlar seviyesinde bir toplantı düzenlendiğini dile getirdi. Başbakan Erdoğan, önümüzdeki dönemde de Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'nun somutlaştırılmasına yönelik bu ziyaretleri sürdüreceğini bildirdi.

TEMENNİMİZ TERÖR BELASINDAN ÜLKEMİZİ KURTARMAK

Başbakan Erdoğan, “Temennimiz odur ki bir an önce özellikle bu terör belasından ülkemizi kurtaralım. Irak'ta bu terör bölgesinde, terör örgütünden kendi ülkesini kurtarmış olsun” dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin “PKK'nın tasfiyesi için 4 aşamalı bir plandan bahsediyor. Talabani eve dönüş için Ankara da bazı yöntemler düşünmeli” şeklinde açıklamalarının hatırlatılarak, “Irak yönetimi ile PKK'nın tasfiyesi konusunda yürütülen bir program var mı? Herhangi bir af gündeminizde var mı?” şeklindeki sorular üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

“Biliyorsunuz Eve Dönüş Yasası, Türkiye'nin gündemine yeni gelmedi. Yeni bir olay değil. Çok eski bir olay. Biz bu konuyla ilgili biliyorsunuz yasamızı bile çıkardık. Fakat Sayın Talabani'nin Türkiye ziyaretinde bu konu zaten görüşülmüştü. Özellikle silahların bırakılmasıyla alakalı konular görüşülmüştü. Biz de bunları kendisiyle görüştük. Daha sonra benim Irak ziyaretimde bunları yine görüşme fırsatımız oldu. Yarın biliyorsunuz Sayın Maliki geliyor. Sayın Maliki ile de bu konuları tekrar değerlendireceğiz ve bu aşamalardan ne kastedildiğini, kastedilmediğini bunları öğreneceğiz. Kaldı ki bu arada İçişleri Bakanımız ile biliyorsunuz bir heyeti Irak'a göndermiştik. Yine bununla ilgili bazı konular yine görüşüldü. Dolayısıyla güvenlikle ilgili bütün bu konuları yarın sayın Başbakan ile de ele alıp değerlendirme fırsatımız olacak.” Türk yatırımcıların Gürcistan'da yapacakları yatırımlara ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, şöyle konuştu:

“Türk yatırımcıların Gürcistan'da bilinen yatırımları var ama küresel finans krizinin yaşandığı dönemde bunlar ne denli artar veya artmaz veya durağan bir duruma geçer. Doğrusu onu bilemiyorum. Fakat Gürcistan yönetimi olarak bu arada girişimcilerimizin teşvik edilmesinde çok büyük fayda var. Ben değerli meslektaşıma da ifade ettim. Bazı sıkıntılar da var. Bu sıkıntıların aşılması konusundaki kolaylıklar mevcut yatırımların orada gelişerek devam edeceğini işaret ediyor. Temenni ederim ki bunlar başarılırsa biz zaten sürekli bu girişimcilerimizi teşvik ediyoruz. Bu yatırımlar doğrudan artarak devam edecektir. Ama bu miktar için şu kadardır gibi bir ifade kullanmak mümkün değil.”


GÜRCİSTAN'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ

Bir gazetecinin, “Abhazya ve Güney Osetya kökenli vatandaşların bu ülkelere gidiş gelişlerinde kolaylıklar sağlanmasına ilişkin taleplerinin bulunduğunu” belirterek, “Bir yandan da Gürcistan'ın toprak bütünlüğü konusunda Türkiye'nin bir görüşü var. Türkiye bu iki konuda nasıl denge sağlayacak?” sorusuna Erdoğan, “Kişilerin seyahat hürriyeti konusunda özellikle hassasiyetimiz aynen devam etmektedir. Yani kişilerin seyahat hürriyetine müdahale etmemiz söz konusu olamaz ve bu tür seyahatleri ve gidiş gelişleri biz bu noktada değerlendiriyoruz. Gürcistan'ın toprak bütünlüğü konusundaki hassasiyetimiz apayrı bir konu. Bu konudaki ciddi kararlı duruşumuz aynen devam etmektedir. Buna da herkesin saygı göstermesi gerekir” yanıtını verdi.