Özel Tüketim Vergisi'ndeki artışların fiyatlara yansımasının olacağını belirten Maliye Bakanı Şimşek sigara ile ilgili herhangi yeni vergilemenin planda olmadığını söyledi. Son bir iki yıldır yapılan düzenlemelerin hazmedilmesi gerektiğine vurgu yapan Şimşek, mali tedbirlerin de alındığının altını çizdi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kapalı alanlarda sigaranın yasaklanmasının Cumhuriyet tarihinin en ciddi reformu olduğunu belirterek, “Çok hayırlı oldu. Bizim için burada gelir ön planda değil. Sigara olsun, trafik cezaları, alkollü içkiler olsun, bize hiç gelir gelmese de, önemli olan insanlarımız sağlıklı yaşasın” dedi.
Şimşek, KOBİ'lere ilişkin “Türkiye Finansal Standardı”nı tanıttığı basın toplantısında alkollü içkilerdeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışının fiyatlara yansımasının yüzde 4 ile yüzde 12,5 arasında olacağını bildirdi. Şimşek, sigarada ise yeni bir vergi düzenlemesi söz konusu olmadığını söyledi. Şimşek ayrıca, son 1-2 yıldır sigara ile ilgili yapılan düzenlemelerin hazmedilmesi gerektiğini düşündüğünü de dile getirirken, “İleriki yıllarda sigara yasağında tedbirlerin etkili olmadığını düşünürsek, tekrar bakarız. Kayıp, kaçak boyutuyla da hakikaten ilgili bütün birimlerle koordineli şekilde çok yoğun bir çalışma içerisindeyiz” diye konuştu.
Şimşek, geçtiğimiz hafta 2011 bütçesini TBMM'ye gönderirken, yeni yıla kadar hiçbir ürüne zam yapılmayacağını söylemişti. Önceki gün alkollü içkilere zam geldi. Bakan Şimşek, dünkü toplantı da bir tek kalemde (alkollü içecekler) maktu vergi artışı yapılacağını söylediğini hatırlatarak, bu dönemde yeni bir vergi, yeni bir vergi artışı ya da vergi indiriminin gündemlerinde olmadığını yineledi.
Öte yandan Hükümet, kriz döneminde yüzde 10'a çektiği masraf kesintisini yeniden yüzde 15'e çıkardı.
'Kaynak kullanımını destekleme fonu' kesintisi oranı yeniden yükseltildi. Kesinti oranı kriz süresinde yüzde 10 indirilmişti. Değişiklik bankalardan tüketici kredisi kullanımında oluşan masrafları artıracak. Kararla bankalar ve finansman şirketlerince kullandırılan tüketici kredilerinde (ticari amaçla kullanılmamak kaydıyla gerçek kişilere kullandırılan krediler) Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi oranı yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseltildi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kesintisinin yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseltilmesiyle ilgili olarak da, kriz döneminde ekonomiyi canlandırıcı tedbirler kapsamında KKDF kesintisinde indirime gittiklerine işaret etti. Şimşek, “Bu, kaldırmadığımız tedbirlerden bir tanesiydi. Şu an ekonomide büyümenin çok yüksek seyrettiği bir dönemdeyiz. Kriz dönemine münhasır bu tedbirin kaldırılmasını öngördük” dedi. Şimşek, ekonomide aşırı ısınmanın kendisini enflasyon oranlarıyla göstereceğini de vurgulayarak, “Aşırı ısınma kaygısı taşımıyoruz. Enflasyon oranı yüzde 9,2. Vergi etkisini falan kaldırırsanız, çekirdek enflasyona bakarsanız, aslında enflasyon şu an yüzde 3 civarında” diye konuştu.
Maliye Bakanı Şimşek, Yassıada'nın Kültür Bakanlığı'nca müze yapılmak istenmesiyle ilgili olarak, Yassıada'nın Milli Savunma Bakanlığına (MSB) tahsisli olduğunu vurguladı. Milli savunma bakanlığı'nın uygun görmesi ve tahsisin kaldırılması durumunda, Bakanlık olarak buranın ülke için en iyi kullanımını sağlamak üzere değerlendirme yapacaklarını belirten Şimşek, “Ben, ilke olarak olumlu bakıyorum. Yassıada, MSB'na tahsisli. O tahsisin alınması lazım ki, biz bunu değerlendirmeye tabi tutalım. Bu talep söz konusuysa, tek başına bizim karar vermemiz yeterli değil” diye konuştu.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni tedbirlerle ilgili değerlendirmeleri sırasında, 10 numaralı yağla ilgili olarak da yeni bir düzenlemeye gidileceğini de bildirdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yeni bir Yönetmelik veya Tebliğle geçmişte olduğu gibi ithalatın sınırlandırılması konusunda bir çaba söz konusu” dedi. Bakan Şimşek, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın rutin bir zam düşünülmediği yönündeki açıklamalarına ise, önceki gün yaptığı açıklamayla destek vererek, planlamanın Vadeli Program'a uygun bir şekilde yürüdüğüne vurgu yapmıştı.