Terörün finansmanının önlenmesi çerçevesinde yurtiçi ya da uluslararası terörü finanse edenlerin mal varlıkları hakim kararı olmadan Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) tarafından dondurulabilecek
Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne (OECD) taahhütleri çerçevesinde karapara aklama ve terörün finansmanıyla mücadeleye dönük kanun değişikliğine gidiyor. Hazırlanan 25 maddelik 'Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Taslağı', bu konudaki düzenlemeleri, OECD'nin karapara aklama ve terörün finansmanıyla mücadele birimi Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) direktiflerine uygun hale getiriyor. Taslakta, 'terörün finansmanı' yeniden tanımlanıyor. Sadece ulusal değil, uluslararası düzeyde bireysel ya da örgütsel olarak terörü finanse edenler, bunlara fon sağlayanlar, terörün finansmanı suçu kapsamına alınıyor.
Taslakta terörün finansmanı konusunda iç ve dış odaklar için 'malları dondurma' hükmü getiriliyor. Taslağa göre, yurt içi ya da uluslararası terörü finanse edenlerin mal varlıkları, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra hakim kararı olmadan MASAK tarafından dondurulabilecek. MASAK yetkilileri, mevcut düzenlemede terör örgütlerini finanse eden yerli kişi ya da yabancı kişi veya kuruluşun mal varlığına hakim kararıyla el konulduğuna işaret ederek, 'Mal varlığını dondurmada hakim kararı gerekmeyecek. Kuvvetli şüphe varsa idari tasarruf olarak mal varlığı MASAK kararıyla dondurulacak' dedi.
Düzenlemede, MASAK'ın daha etkin çalışmasını sağlayacak bir sistem kurulurken, BM Güvenlik Konseyinin terörün finansmanı ve karapara aklama suçlarıyla ilgili kararlarının uygulanmasına dönük bir mekanizma da oluşturuluyor.
Taslakta OECD'nin bu konudaki kriterlerine uygun yeni bir mekanizma kurulu-yor. Düzenlemede Dışışleri ve Adalet bakanlıkları ile MASAK, kararların uygulanmasıyla ilgili prosedürleri yürütecek kuruluşlar olarak belirleniyor.
Taslak, yabancı bir ülkenin terör finansmanıyla ilgili talebinin olması durumunda, bunun hangi mekanizma ile ve ne şekilde Türkiye'ye iletileceğini düzenliyor. Türkiye'de terörün finansmanıyla ilgili bir sorun ortaya çıktığında, bunun bir başka ülkeyle paylaşılması, oradan bilgi istenmesi ve mal varlıklarının dondurulması konusu da yeni düzenlemenin unsurları arasında bulunuyor. Türkiye ile aynı listede bulunan Yunanistan, Ukrayna ve Azerbaycan'ın eksikliklerini gidermeye dönük yasal düzenlemeleri gerçekleştirdiğine işaret eden bir yetkili de, şu değerlendirmede bulundu: 'Türkiye, zaten terör konusunda sıkıntı yaşayan bir ülke. OECD, Türkiye'nin terörün finansmanıyla ilgili düzenlemeyi biran önce çıkarmasını istiyor.'