MÜSİAD'ın toplantısına katılan Lübnan Ekonomi Forumu Başkanı Mahmud Al- Bodan, İsrail'in Lübnan'da kendisine rakip olan sanayi tesislerini vurduğunu söyledi
Lübnan'da 9.5 milyar dolarlık tahribat yapan İsrail, çoluk çocuk demeden sivil yerleşimleri bombalarken ekonomide rakiplerini de ihmal etmedi.
Bombalarken Lübnan'da faaliyet gösteren sanayi tesisleri arasında İsrail'e rakip olan ve Irak'a mal satan firmaları tercih ettiğine dikkat çeken Lübnan Ekonomi Forumu Başkanı Mahmud El- Bodan, 50 bin meskenin de harap olduğunu söyledi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)'ın verdiği kahvaltılı toplantıya katılan El-Bodan burada yaptığı konuşmada Türk işadamlarına yatırım için çağrıda bulundu.
Konuşmasına Lübnan'daki savaşın olumsuz etkilerini anlatarak başlayan Al- Bodan, İsrail'in yapmış olduğu 33 günlük savaşı ve beraberinde ekonomik, iktisadi ve toplumsal alanda getirdiği zararların olduğunu söyledi.
Toplantıya ev sahipliği yapan MÜSİAD Başkanı Dr Ömer Bolat da Lübnan'ın saldırı öncesinde toplam milli hasılatının 18 milyar dolar olduğuna değinerek, saldırı sonrasında yaklaşık 9,5 milyar dolarlık bir tahribatın olduğuna da dikkat çekti. Bolat, hükümet tarafından yürütülen Serbest Ticaret Antlaşması'nın müzakerelerinin devam etttiğini ve en kısa zamanda sonuca ulaşmasını temenni ettiklerini söyledi.
Sanayiinin yanı sıra zirai alanda da gelişme kaydetmek isteyen Lübnan'ın yaklaşık 3'te 2'lik bölümü bu alanda istihdam sağlıyor. Lübnan'da yaşanan sıkıntıları ve yıkımı anlatan kısa bir film ve ardından Mahmud Al- Bodan'a verilen plaket ile toplantı sona erdi.
Türkiye- Lübnan arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik önerilerin neler olabileceğini alternatifler getirerek cevaplayan MÜSİAD'ın Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Yusuf Katipoğlu, Lübnan'ın hali hazırda Suriye, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır gibi Arap ülkeleri ile Serbest Ticaret Anlaşmaları ve AB ile yürürlüğe giren Ortaklık Anlaşması bulunduğunu bu çerçevede Lübnan arasında imzalanacak bir Serbest Ticaret Anlaşması'nın Türk firmalarının önünü açacağını söyledi. Katipoğlu, Türk yatırımcıların lübnanda bankacılık, inşaat, yatırım, ulaştırma ve turizm alanlarında yatırım yapabileceğini ifade etti. Bölgeye yatırım yapmak isteyen firmaların Lübnan'da açılan ihalelere internetten www.cdr.gov.lb adresinden yahutta MÜSİAD aracılığıyla ulaşabileceği belirtildi.
MÜSİAD Dış İlişkiler Komisyonu tarafından hazırlanan Lübnan Raporu'na göre, İsrail saldırılarının ardından Hizbullah evi yıkılan her aileye 12 bin dolarlık yardım yaptı. Lübnan hükümeti de bölgeye yeniden yapılanma konusunda 350 milyon dolarlık bir ödenek ayırdı. Ayrıca Suudi Arabistan'dan 1,5 milyar dolarlık desteği dışında, Kral Abdullah da bütün ilkokul öğrencilerinin okul masraflarını üstlendi. MÜSİAD tarafından gerçekleştirilen yardım faaliyetlerinin burada sonlandığını belirten Bolat, "Artık üyeler ve iş adamlarına iş imkanları oluşturabileceğimiz fırsatlar araştırıp onlara yol göstermememiz gerekecek" dedi.