Türk uçak sanayii Barış Kartalı'nda kilit rolde

Anka
00:0026/05/2007, Cumartesi
G: 26/05/2007, Cumartesi
Yeni Şafak
Türk uçak sanayii Barış Kartalı'nda kilit rolde
Türk uçak sanayii Barış Kartalı'nda kilit rolde

ABD'in ünlü uçak firması Boeing'in AEW&C Başkan Yardımcısı Maureen A. Dougherty, Türk ordusuyla ortak çalışmaktan çok mutlu olduklarını söyledi.

İDEF 2007 silah fuarı için Türkiye'ye gelen ABD'in ünlü uçak firması Boeing'in AEW&C Başkan Yardımcısı Maureen A.Dougherty, Türklerle ve Türk Ordusuyla ortak çalışmalar yürütmekten mutlu olduklarını söyledi. Türk endüstrisinin Türkiye ile Amerika arasındaki barış kartalı projesinde anahtar rolü üstlendiğini belirten Dougherty, "Sizi önemsiyoruz. Türklerle ortak çok önemli program ve çalışmalar yürütüyoruz" dedi. Türkiye'den ve Türklerden çok etkilendiğini ifade eden Dougherty, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı fuarda görmek ve konuşmasını izlemek son derece etkileyiciydi. Adını duyuyorduk ama yakından görme, konuşmasını dinleme fırsatını ilk defa elde ettik" dedi. Türk ortaklarıyla çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Dougherty, firmanın başta "Barış Kartalı" olmak üzere yürütülen tüm projelerin büyük ilerleme gösterdiklerini söyledi. Dougherty şunları söyledi:

"Bu Türkiye ile Amerika arasındaki en önemli projelerden biri. Türkiye ile Amerika arasındaki diğer projeler genelde üretime ilişkin programlar. Bu çok kompleks ve gelişmiş bir program. Çok gelişmiş olan gelecek jenerasyon, erken uyarı uçağıyla ilgili olarak çok komplike bir program. Türk endüstrisi bunda öncelikli anahtar rolü üstleniyor. Bu çok kompleks yapı içinde çok büyük ilerleme kaydedildi."

KOORDİNASYONU SAĞLIYOR

Yerdeki ana kontrol merkezinin tüm görevlerini ve işlevlerini havaya taşıyacak uçakları anlatan Dougherty, "Bölgedeki diğer uçakları kontrol ediyor. Radarla ilgili bilgisayar, bilişim sistemleri uçağın üstünde, diğer uçakları görebiliyor. Bunlarla konuşabiliyor ve uçağın komutanı tüm uçakları kendi ekranın da görebiliyor, emir verebiliyor" diye konuştu. Boeing' Türkiye Başkanı Greg R. Pepin de 737'nin TAI tarafından baştan yaratılarak inanılmaz özelliklere sahip hale getirildiğini dile getirerek, "Uçak, doğal afetler için de kullanılabilir. Bu uçak, yardım helikopterlerini ve uçaklarını yönlendirip kontrol edebilir. 1999'daki büyük depremde burada olduğum için depremin ne kadar zarar verebileceğini ve bu tip uçakların büyük faydası olabileceğini biliyorum. Amerikan ordusunun bir üyesi olarak çok gururluydum Türk Ordusu'na hizmet etmekten.”