Terörle mücadele çalışması tamamlandı

Aa
00:0022/01/2009, Thursday
G: 22/01/2009, Thursday
Yeni Şafak
Terörle mücadele çalışması tamamlandı
Terörle mücadele çalışması tamamlandı

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, terörle mücadelenin bütün boyutlarıyla koordinesi için yeni bir yapı oluşturulmasıyla ilgili bakanlığındaki çalışmanın tamamlandığını bildirdi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, terörle mücadelenin bütün boyutlarıyla koordinesi için yeni bir yapı oluşturulmasıyla ilgili bakanlığındaki çalışmanın tamamlandığını bildirdi.

Atalay, İçişleri Bakanlığı'nda düzenlenen Valiler Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin milli birlik ve bütünlüğüne, huzur ve güven ortamına, ekonomik ve sosyal gelişmesine kasteden bölücü terörle mücadeleye siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarıyla en üst düzeyde kararlılıkla devam ettiğini belirtti.

Terörle mücadelenin bütün boyutlarıyla koordinesi için yeni bir yapı oluşturulmasında İçişleri Bakanlığına önemli bir görev verildiğini ifade eden Atalay, “Bu yapılanmayla ilgili bakanlığımızdaki çalışma tamamlanmıştır. Bütün ilgili bakanlarımızın ve kurumlarımızın görüşlerini aldık. Bu konudaki bizim çalışmamız tamamdır” dedi.

Atalay, toplantıda bulunan Başbakan Erdoğan'a da bu konuda bilgi arz ettiğini dile getirerek, “Talimatınızla Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nun ilk toplantısında konu değerlendirilsin istediniz. Bakanlar Kurulundan tasarı olarak Meclis'e gönderilecektir” diye konuştu.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “Güvenlik alanında yürüttüğümüz projeli çalışmalarımızla kapkaç, hırsızlık gibi, asayiş ve sokak suçları başta olmak üzere tüm suçlarda ciddi bir düşme sağlanmış, her türlü çeteyle mücadelede önemli başarılar elde edilmiştir” dedi. Bakan Atalay, mülki idare sisteminin Türkiye için önemli bir yeri olduğunun bilindiğini ifade etti. Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettiği gibi valilerin, “illerde işin pratik uygulaması ve Türkiye gerçeğini tanıyan en yüksek seviyede kamu görevlileri” olduğunu söyledi.

Türk hukukunda il genel idaresinin başının vali, ilçe genel idaresinin başının kaymakam olduğunu hatırlatan Atalay, bu yönüyle kamu hizmetlerinin etkin ve verimli bir biçimde yürütülmesini sağlayan, il ve ilçenin ekonomik ve sosyal kalkınmasını düzenleyen vali ve kaymakamların “kamu yönetiminin taşradaki itici gücü ve lokomotifi” olduklarını belirtti.

Atalay, Başbakan Erdoğan'a hitaben, “Bugün bu toplantımızda hem kendi çalışmalarımızı planlarken hem de sizin talimatlarınızı alacağız ve sizin bize vereceğiniz talimatları hem Bakanlık olarak hem valilerimiz olarak çok önemli görüyoruz” diye konuştu. İki gün sürecek olan toplantının ilk gününü Bakanlık olarak kendilerinin değerlendireceğini ifade eden Atalay, bugün açılıştan sonra valilerle uzun bir toplantı yapacaklarını kaydetti. Atalay, “Bizim valilerimize söylemek istediklerimiz var, onları dinleyeceğiz, onların bize söylemek istedikleri varsa sorular varsa cevaplayacağız” dedi. Bakan Atalay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Orman, Çevre Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve muhtemelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın da yarın valilerle kendi çalışma alanlarıyla ilgili konular çerçevesinde bir araya gelerek, görüşeceklerini bildirdi.

Böylece valilerin bir araya gelmesini değerlendirmiş olacaklarını belirten Atalay, “Her bakanlığımızın valilerimizle şüphesiz işleri var. Ama her vesileyle onları Ankara'ya çağırmalarını da arzu etmiyoruz. Biz hepsini buraya davet etmişken valilerimizin burada bulunduğu sürede bakanlarımızla onları buluşturmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.

Hükümet olarak mülki idareye özel bir önem verdiklerine işaret eden Atalay, özlük hakları konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını, yerel yönetimlerin tamamına, il özel idarelerine büyük yetkiler verdiklerini, ciddi kaynak aktardıklarını anlattı. Atalay, bu anlamda hizmetlerin yerinde daha iyi yürütülmesi için hükümet olarak ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini belirtti.

GÜVENLİK HİZMETLERİ

Bakanlık olarak merkez ve taşra teşkilatlarında üzerinde en çok durdukları ve önem verdikleri konuların başında vatandaşın huzur ve güvenliğinin sağlanmasının geldiğini dile getiren Atalay, valilerin de illerinde en önemli görevinin hiç şüphesiz halkın can ve mal güvenliğini sağlamak, emniyet ve asayişi temin etmek olduğunu vurguladı.

Atalay, “Güvenlik hizmetleri kapsamında bir yandan suç işlenmesini önleyici tedbirlere ağırlık verirken, öte yandan güvenlik güçlerimizin nitelik ve niceliğini artırıcı tedbirler aldık ve almaya devam ediyoruz. Güvenlik alanında yürüttüğümüz projeli çalışmalarımızla kapkaç, hırsızlık gibi, asayiş ve sokak suçları başta olmak üzere tüm suçlarda ciddi bir düşme sağlanmış, her türlü çeteyle mücadelede önemli başarılar elde edilmiştir” diye konuştu. Bütün bu çalışmaları başarıyla yürüten emniyet, jandarma ve sahil güvenlik teşkilatlarına ve personel ile mülki amiri olan valilere teşekkür eden Atalay, toplantının devamında bu konunun değişik boyutlarının görüşüleceğini söyledi. Atalay, 81 ilin emniyet müdürlerini de toplantıya çağırdıklarını, yarın da emniyet müdürleriyle ülke genelindeki güvenlik sorunlarını değerlendirme imkanı bulacaklarını ve onlara da gerekli talimatları vereceklerini bildirdi.

CEZAEVLERİNİN DIŞ GÜVENLİĞİNİN DEVRİ

Başbakan Erdoğan'a hitap eden Atalay, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu arada bir hususu bilginize sunmak ve desteğinizi almak istiyoruz. Jandarmamızla ilgili bir konu. Şu anda cezaevlerimizin dış güvenliği jandarma tarafından sağlanmaktadır. Biz 2008 yılı başında bir karar vermiştik. Adalet Bakanlığımız ile de bu konuyu görüşmüştük. Zatıalinize arz edilmişti ve uygun bulmuştunuz. Adalet Bakanlığına ait olan cezaevlerinin dış güvenliğinin de Adalet Bakanlığına devri konusunda bir tasarı hazırlanmıştı. Bu tasarı şu anda TBMM'dedir. Bunun çabuklaştırılması bizim dileğimizdir. Çünkü burada yaklaşık 15 bin civarında jandarma tasarrufumuz olacak. Bunu diğer alanlarda değerlendireceğiz.”

Jandarmanın görev alanının oldukça geniş olduğunu vurgulayan Atalay, şu anda 35 bin köy ve 45 bin civarında da bağlı ve mezra kuruluşu bulunduğuna, bu geniş alanda jandarmanın hizmet verdiğine işaret etti. Türkiye coğrafyasının yaklaşık yüzde 92'sini oluşturan bu alanda daha yeterli hizmet vermek istediklerini belirten Atalay, cezaevlerindeki tasarrufun bu yönden önemli olduğunu dile getirdi. Atalay, “Ben göreve başladığımda 94 ilçe sınırı içerisinde jandarma görev yapıyordu, bu bir yıl içerisinde bu ilçelerimizi polise devrettik. Şimdi yeni kurulan 43 ilçemiz var. Buralardaki devir işlemi devam ediyor” dedi.