Güney Kore'den istediği teklifi alamayan Türkiye, nükleer santral için Japonya'ya yöneldi. Rus lider Putin ise en iyi teklifi Akkuyu'da kendilerinin sunduğuna vurgu yaptı
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Bulgaristan'da Başbakan Boyko Borisov ile görüşmesinin ardından, iki ülke arasında Güney Akım Doğal Gaz Projesi ve Belene nükleer santrali inşaatı konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi. Karadeniz'in Rusya sahilinden, Bulgaristan üzerinden Avusturya ve İtalya'ya doğal gaz aktarımının yapılacağı Güney Akım'ın anlaşmaya bağlandığını belirten Putin, Avrupa'nın gelecekte risksiz, düzenli ve güvenilir doğal gaz ikmali yapabileceğini söyledi.
“Rusya'nın, Türkiye'nin de aralarında olduğu birçok ülkeye güvenilir ve hesaplı nükleer kapasite projeleri sunduklarını” belirten Putin, “Nükleer santral inşaatı ile ilgili Türkiye'ye gerek fiyat, gerekse kalite konusunda rakiplerimizi sollayan önemli bir teklif getirdik” dedi. Türkiye'de nükleer santral yapımı konusunda rakiplerinin daha iyi fiyat veremediklerini söyleyen Putin, “Bu konuda daha üstün bir teknoloji öneren ülkemiz, kalite konusunda da yepyeni bir düzey sergilemektedir” ifadesini kullandı.
Putin, “Biz 2013 yılı sonuna dek Çin'de 6, Hindistan'da 16 reaktör kuracağız” dedi. Borisov da, “Belene santralini yaptığımızda, sadece Avrupa'da değil, belki de dünyada bile en ucuz elektrik üreten ve aynı zamanda en güvenli teknolojiye sahip bir nükleer santrala sahip olacağız” dedi. Santralin maliyeti konusunda Bulgaristan'a kesin ve nihai bir fiyat bildirdiklerini belirten Rus Lider Putin, Güney Akım'ın Sofya ayağınnın inşasına başlanacağına vurgu yaptı. Putin, geçmişte Ukrayna üzerinden yapılan gaz aktarım sıkıntıları nedeniyle yaşanılan krizi anımsatan Putin, “İnanın, bu proje Bulgaristan'a gözle görülür bir yarar sağlayacak” ifadesini kullandı.
Mersin Akkuyu'da Rusya ile kurulacak santralın kurulu gücü 4800 megavatlık 4 üniteden oluşuyor. Altyapı,elektriğin alım-satımı, kullanılmış nükleer yakıtın taşınması, santralın sökümü, Türk tarafına mali yük getirmeden yürütülecek. Rusya adına Rusya Devlet Atom Enerjisi Kuruluşu (Rosatom), Türk tarafı adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı anlaşmaya taraf olacak. Rus yetkili kuruluşlarının proje şirketindeki toplam payları, yüzde 51'den az olmayacak. Proje şirketi, ilk 7 yılda 1. üniteyi devreye sokacak. Şirket daha sonra ardarda birer yıl aralıklarla 2, 3 ve 4. üniteleri ticari işletmeye alacak.