Yatırımda 'tersine göç'ü başlatacağız

Ankara
00:007/06/2009, Pazar
G: 7/06/2009, Pazar
Yeni Şafak
Yatırımda 'tersine göç'ü başlatacağız
Yatırımda 'tersine göç'ü başlatacağız

Devlet Bakanı Çağlayan, "Daha rekabetçi üretim için yurt dışına giden firmalarımızı Türkiye çekmek için 'yurda dönüş projesi' üzerinde çalışıyoruz. Mısır gibi ülkelere gitmiş pek çok firmamız var " dedi

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, daha rekabetçi üretim için yurt dışına giden Türk firmalarını ülkeye çekebilmek için "yurda dönüş projesi" üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Çağlayan, Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından 1. Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) düzenlenen "Şöhretler Karması ile Büyük Başkent Ampute Futbol Takımı" arasındaki futbol maçına katıldı. Karşılaşma öncesinde gazetecilerin teşvik paketiyle ilgili sorularını cevaplayan Bakan, yeni teşvik sisteminin "devrim" niteliğinde olduğunu ifade ederek, bunu 27 yıllık sanayicilik tecrübesiyle söylediğini kaydetti.

YENİ ANLAYIŞI İFADE EDİYOR

Sanayicilik yaptığı dönemde de hep sektörel ve bölgesel teşvik istediklerini anlatan Çağlayan, geçmiş yıllardaki teşviklerin de faydaları bulunduğunu ancak kriterler çok net ortaya konulamadığı için istenen sonuçların elde edilemediğini söyledi. Çağlayan yeni teşvik sisteminin yeni bir anlayışı da ifade ettiğini belirterek, tüm taleplere cevap veremeyebileceğini ancak Türkiye için "çığır açacak" önemde olduğunu söyledi.

TÜRKİYE'YE ÇAĞIRACAĞIZ

Çağlayan üzerinde çalıştıkları bir kaç konu bulunduğunu ancak bunun bölgesel asgari ücret olmadığını çünkü sendikaların konuya sıcak yaklaşmadığını söyledi. Çağlayan, "Mısır gibi ülkelere gitmiş bir çok firmamızın tekrar Türkiye'ye çağrı projesi gündemimizde. Bunun adına 'yurda dönüş' projesi de diyebiliriz. Türkiye dışına gitmiş bir çok firmanın özellikle bu teşvik sistemi ve ardından şu anda yapmış olduğumuz çalışmalar ve ortaya koyacağımız bir çok yeni çalışmayla Türkiye'ye döneceklerini söyledi.


Türkiye yatırım üssü olacak

Yeni teşvik sistemiyle ilgili "Bir takım eksiklikler var mıdır? Olabilir eksiklik. Olacak diye teşvik yapmamamız gibi bir şey söz konusu olamazdı" diyen Çağlayan, iş dünyasından genel anlamda olumlu tepkiler aldıklarını ifade etti. Bakan Çağlayan, teşvik sistemini bir kampanya olarak kabul etmek gerektiğini, çünkü krize özgü bir düzenleme olduğunu belirterek, 2010 yılınan sonra yine sektörel, bölgesel ve proje bazlı yeni bir teşvik sisteminin hayata geçirileceğini kaydetti. Bu teşvik sistemiyle ile Türkiye'de ilk defa ülkenin tamamını saran, kucaklayan bir teşvik sisteminin uygulamaya konulduğuna dikkati çeken Çağlayan, artık Ankara'nın, İstanbul'un, Muş'un, Hakkari'nin, Trabzon'un, Antalya'nın, bütün illerin teşvik kapsamında anlattı. Çağlayan Türkiye'nin bir yatırım üssü olacağına inandığını da sözlerine ekledi.