Krizin 'Merkez'inde likidite hâlâ sorun

Aa
00:0028/10/2009, Wednesday
G: 28/10/2009, Wednesday
Yeni Şafak
Krizin 'Merkez'inde likidite hâlâ sorun
Krizin 'Merkez'inde likidite hâlâ sorun

2009 sonu enflasyon tahminini 5,0-6,0 olarak açıklayan Merkez Bankası Başkanı, krizin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, “Piyasaları rahatlatmak için likidite sorununu çözeceklerini” söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, İdare Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, yılın son enflasyon raporu olan 'Ekim Ayı Enflasyon Raporunu' açıkladı.

2009 yıl sonu enflasyonunun yüzde 70 olasılıkla, orta noktası yüzde 5,5 olmak üzere yüzde 5,0-6,0 aralığında olacağının öngörüldüğünü söyleyen Yılmaz, enflasyonun 2010 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 5,4 olmak üzere yüzde 3,9 ile yüzde 6,9 aralığında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini kaydetti. Yılmaz, enflasyon oranının 2011 yıl sonunda yüzde 4,9, 2012 yılının 3. çeyreğinde ise 4,8 düzeyinde öngörüldüğünü belirtti.

VERGİ İNDİRİMİ CANLANDIRDI

Yılın üçüncü çeyreğinde kamu mali dengesini sağlamaya yönelik vergi ayarlamaları nedeniyle enflasyondaki düşüşün yavaşladığını belirten Yılmaz, dayanıklı tüketim malı vergi oranlarındaki indirimlerin kademeli olarak geri alınmasının da üçüncü çeyrekte tüketici fiyatlarının oluşmasında öne çıkan bir diğer unsur olduğunu kaydetti.

Yılın son enflasyon rakamı olan 'Ekim Ayı Enflasyon Raporu'nda küresel ekonominin beraberinde getirdiği risklere vurgu yapan Yılmaz şöyle devam etti: 'Kredi piyasalarındaki sıkılık sürüyor. Önümüzdeki dönemlerde küresel büyümenin tekrar kesintiye uğraması ve bu durumun yurt içi iktisadi faaliyetteki toparlanmayı geciktirmesi durumunda, politika faizlerinde ek bir indirim süreci söz konusu olacak. Ülkemizde kriz sonrası uygulanan para politikalarının niceliksel genişleme biçiminde olmaması bu riskleri azaltsa da Kasım 2008 döneminden bugüne gerçekleştirilen 1000 baz puanlık faiz indiriminin etkilerinin gecikmeli olarak ortaya çıkacağı göz ardı edilmemelidir.”

MEMUR ZAMMI HASSAS DENGEDE

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2010 yılı için öngörülen memur maaş artışlarının enflasyon hedefleri açısından değerlendirmesi sorulduğunda da söz konusu artış oranlarının bütçe büyüklükleri içine yerleştirildiğine dikkati çekerek, bu çerçevede politikalarını oluşturduklarını söyledi. Yılmaz, 'Eğer ileride yüzde 2,5 + yüzde 2,5'un üzerine ilave bir artış olur, bu da bütçe sınırlarını zorlar ve mali disiplini olumsuz yönde etkilerse, bunun elbette para politikası üzerinde de etkisi olacaktır. Bunu da o zaman düşünmek zorundayız. Etkili tedbirler alınmış durumda' diye konuştu.


Pozitif büyüme son çeyrekte

Son çeyrekten itibaren yıllık bazda pozitif büyüme oranlarının görülmeye başlayacağını dile getiren Yılmaz, 'Yıllık enflasyonun 2010'un ortalarına kadar dönem dönem dal Konuşmasında Türkiye'nin uluslararası alandaki görünü müne değinen Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Kredi derecelendirme kuruluşlarının olumlu açıklamaları ve kriz sürecinin genelinde olduğu gibi, yılın üçüncü ve son çeyreğinde de büyümenin süreceğini” söyledi


Krizin etkileri hafifletildi

Son bir yıl içinde enflasyonda gözlenen hızlı düşüşün Türkiye'ye özgü bir gelişme olmadığını söyleyen Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, küresel krizin derinleştiği dönemden bu yana talep ve maliyet şartlarının yarattığı baskı sonucu enflasyonun bütün dünyada hızla gerilediğini vurguladı.Politikası kurulu kararıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, Merkez Bankası olarak küresel krizin derinleştiği 2008 yılının son çeyreğinden itibaren enflasyonda hızlı bir düşüş olacağını öngördüklerini ve iktisadi faaliyet üzerinde oluşabilecek potansiyel tahribatı sınırlamaya odaklandıklarını kaydetti.


Likidite sorununu gidereceğiz

Yılmaz, bu süreçte bir yandan kısa vadeli faiz oranlarını süratli bir şekilde aşağı çekerken, diğer yandan dengeleyici bir likidite politikası izleyerek kredi piyasasındaki tıkanıklığı gidermeyi hedeflediklerini ifade etti. Ekimde kredi koşullarındaki sıkılığı daha da azaltmak ve faiz indirimlerinin etkisini güçlendirmek amacıyla Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarında indirime gittiklerini hatırlatan Yılmaz, bu çerçevede yılın son çeyreğinde kredilerde toparlanma eğiliminin kademeli olarak devam etmesini beklediklerini bildirdi.


Amaç faizleri tek hanede tutabilmek

Merkez Bankası olarak, para politikası stratejisini oluştururken maliye politikasına ilişkin gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceklerini vurgulayan Yılmaz, Orta Vadeli Programda öngörülen tutarlı çerçeve mali disiplini sağlamlaştıracak düzenlemelerle desteklenerek daha da güçlendirildiği takdirde, Türkiye'nin kredi riskindeki göreli iyileşmeyi destekleyeceğini bildirdi. Yılmaz, programda yer alan hedeflerin uygulamada da hayata geçirilmesi halinde, tahmin ufku boyunca politika faizinin tek hanede kalmasının mümkün olduğunu düşündüklerini ifade etti.


İkinci kriz ihtimalini yüzde 50'den düşük görüyoruz

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, IMF ile anlaşmaya ihtiyaç bulunup bulunmadığı ile ilgili soru üzerine kısa vadede 'biraz daha hızlı büyümek, özel sektörün eline daha fazla kaynak bırakmak ve Hazinenin borçlanma oranlarını azaltmak için dış kaynağa ihtiyaç bulunduğunu' belirtti. Yılmaz, başka bir soruyu cevaplarken küresel krizde ikinci bir dalga geldiğinde, ikinci bir faiz indirimi süreci başlatmayı öngördüklerini ifade ederek, 'Bunun olma olasılığı nedir diyorsunuz? Sıfır değil, 100 de değil. Sıfır ile 50'nin arasında bir yerde, 50'den az' dedi. İkinci kriz dalgasının gelmesi ihtimalinin sorulması üzerine ise Yılmaz, “Bu zor bir soru. Sıfır ile 50'nin arasında bir ihtimal sözkonusu ama 50'den az olduğunu düşünüyorum” cevabını verdi.


Paradaki 'grip'e dikkat

Merkez Bankası Başkanı, domuz gribiyle ilgili bir soru üzerine de bunun iktisadi için bir risk olduğunu belirterek, Merkez Bankası olarak yaklaşık 1 yıl önce 'böyle bir durum ortaya çıkarsa ne yapabiliriz' sorusunu gündemlerine aldıklarını söyledi. Yılmaz, 'Özellikle ödemeler sisteminin aksamadan sürmesi ve mali sistemin aksamadan yürüyebilmesi için böyle bir durum ortaya çıktığında bu tür işleri yapan personelimizi nasıl koruyabiliriz sorusunu sorduk ve bununla ilgili olarak da bir takım çalışmalar yaptık. Şu an somut bir uygulama yok. Kilit personeli etkilemeye başlarsa ne yapabiliriz sorusunun planlaması yapılıyor' dedi.

Öte yandan ülkemizde bir vatandaşımızın ölümüne neden olan domuz gribi ile ilgili olarak Merkez Bankası'ndan (TCMB) da vatandaşlara önemli bir uyarı yapıldı. TCMB Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, virüsün yayılmasında madeni ve kağıt paraların da etkili olabileceğine işaret ederek, "Para elden ele dolaşıyor. Parayı elde tuttuktan sonra ellerinizi mutlaka yıkayın" tavsiyesinde bulundu. Turhan, tedbirle ilgili olarak bina içinde toplu halde kullanılan yerlere antiseptikler koyduklarını söyledi.