MÜSİAD'ın fuarı krize ilaç olacak

Yılmaz Yıldız
00:009/10/2008, jeudi
G: 9/10/2008, jeudi
Yeni Şafak
MÜSİAD'ın fuarı  krize ilaç olacak
MÜSİAD'ın fuarı krize ilaç olacak

MÜSİAD'ın iki yılda bir düzenlediği Uluslararası Ticaret Fuarı ve İş Forumu, küresel kriz nedeniyle kendisine güvenli limanlar arayan milyar dolarlık fonlarla, krizden bunalan reel sektör temsilcilerini biraraya getirecek

İslam ülkeleri arasında işbirliğini sağlamak ve ticari faaliyetleri canlandırmak amacıyla yapılan 12. MÜSİAD Fuarı ve Uluslararası İş Forumu (IBF) 61 ülkeden 2000'i aşkın yabancı işadamını İstanbul'da buluşturacak. Fuar ve Forum'a katılan, 100 milyar dolara hükmeden Türk ve yabancı işadamlarının 5 gün boyunca yaklaşık 4 milyar dolarlık ticaret bağlantısı yapması bekleniyor.

DÜNYANIN İŞİ TÜRKİYE'NİN GÜCÜ

MÜSİAD, "Dünyanın İşi, Türkiye'nin Gücü" sloganı ile tanıtımı yapılan iki dev organizasyona ev sahipliği yaparak Türkiye'nin adını dünya gündemine bir kez daha taşımaya hazırlanıyor. İslam Konferansı Teşkilatı'nın üyelerinin ülkelerini yöneten liderlerin ve iş dünyası temsilcilerinin buluşacağı IBF, 22 ekimde, fuar da 23-26 ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

MÜSİAD HAKLI ÇIKTI

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, IBF'nin, Afrika, Asya ve Ortadoğu'yu kapsayan coğrafyada,ortak sosyal değerlerin ve kültürel mirasın paydaşları arasındaki tarihi "İpek Yolu" birikimini Afro-Avrasya Ortak Pazarı'na dönüştürmeyi amaç edindiğini belirterek, “Türkiye'nin dış ticaretinde komşu ülkelerin payı yüzde 41'e çıktı. Bu ülkelere ihracatın artış hızı yüzde 55'e ulaştı. Biz yıllardır bunu söylüyorduk. Zaman bizi haklı çıkardı' dedi.

İSLAM ÜLKELERİNİN IMF'Sİ

Vardan, 'İslam ülkelerinin IMF'sinin altyapısı mı kuruluyor' şeklindeki bir soru üzerine şöyle konuştu: 'Finansal entegrasyonu biz İslam ülkeleri arasında oluşturabilir miyiz, olandan olmayana aktarma, ihtiyacı olana da başka yerlerden değil de çevre, komşu ülkelerden alma durumunu oluşturmaya çalışıyorduk. Bunun arkasında başka düşünce yok. Bununla ilgili 8 bakan ve 4 uzman, forumda bir tartışma yapacaklar."

200 BİN ZİYARETÇİ HEDEFİ

Uluslararası İş Forumu'nda bu yıl "İslam Dünyası'nın Finansal Entegrasyonu" masaya yatırılacak. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın açacağı forum, İslam ülkeleri arasında işbirliği çalışmalarına katkıda bulunacak. Fuara ise 2 binin üzerinde yabancı ve 5 bine yakın Türk işadamı ile yerli ve yabancı 200 bini aşkın ziyaretçinin katılması bekleniyor.


Rakamlarla MÜSİAD Uluslararası Fuarı
  • Fuarın bu yıl 12. düzenleniyor
  • 100 milyar $ hükmeden işadamları katılıyor
  • 4 milyar dolarlık iş hacmi hedefleniyor
  • 400'ü yerli toplam 500 firma katılıyor
  • 2 bini aşkın işadamı katılacak
  • 200 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor
  • Fuar 4 ana başlık altında yapılacak
  • 3 salonda 14 bin m2 stand alanı olacak


    Vergilerin kaldırılması piyasaları frenleyecektir

    Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, finansal krizin Türkiye'de hükümet kanadında daha fazla tartışılması ve bir an önce bu yönde adımlar atılması gerektiğini savundu. Bahçuvan, bugün dünyada hızla yayılan krize karşı hükümet tarafından çok fazla önlem alınmadığını ileri sürerek, gerek ABD gerekse AB ülkelerinde liderlerin birinci gündeminde olan finansal krizin Türkiye'de hükümet kanadında daha fazla tartışılması ve bir an önce bu yönde adımlar atılması gerektiğini ifade etti. Öncelikle Borsa'da yerli yatırımcılardan alınan verginin kaldırılmasının piyasalarda frenleyici etki yapacağını savunan Bahçuvan, bugünkü soruna yabancı- yerli yatırımcı dengesizliğinin yol açtığını öne sürdü. Bahçuvan, "Bunun yanında önümüzdeki dönem için Türkiye'de asıl sıkıntıyı yaşayacak kaynak bulamayan reel sektör için hükümetin yeni bir kaynak paketi ve kurtarma planı açıklaması gereklidir” dedi.


    Oteller dolmaya başladı

    Küresel buluşma için yerli ve yabancı işadamlarının adeta akın edeceği İstanbul'da, özellikle 22 - 26 Ekim tarihlerinde beş yıldızlı otellerde boş oda bulmakta güçlükler yaşanacağı tahmin ediliyor. Organizasyon dolayısıyla yurtdışından ve yurtiçinden alınan rezervasyon talepleri şimdiden 10 oteli "tam kapasite" doldurdu. Amaçlarının küresel iş ağları kurmak, işadamları arasındaki ticari ilişkileri artırmak ve ortak projeler gerçekleştirmek olduğunu söyleyen Vardan, fuar destekçileri arasında, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Dışişleri Bakanlığı, KOSGEB ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de bulunduğunu söyledi.


    Balon ekonomi söndü

    Finansal piyasaların reel sektörün önüne geçmemesi gerektiğini belirten Vardan, “Geçtiği zaman işte böyle oluyor. Türkiye'de de bundan 1,5-2 sene kadar önce ev fiyatlarının arttığını, kredilerin de 1'in altına düştüğünü gördük. Herkes kredi harçlığıyla bunlara hüküm etmeye başladı. Burada hesap etmemiz gereken şuydu aslında; kredi rakamları, faizler, enflasyon düştü ama, bizim kazancımız nerelerde? Eski kazançları elde edebiliyor muyuz, edebilecek miyiz? Aslında biz işin başında hadiseyi yakaladık. Fakat Avrupa ve özellikle Amerika, bu balon ekonomisiyle yürüdü gitti. Bin dolar geliri olmayan insanlara ödeyemeyecekleri krediler verildi ve sonuç bu

    hale geldi" dedi.


    HSBC: Yararlanmayı düşünmüyoruz

    HSBC, İngiltere'de açıklanan bankacılık sektörüne likidite sağlanması planını olumlu bulduklarını, ancak plan kapsamında açıklanan bankaları sermayelendirme inisiyatifinden yararlanmayı düşünmediğini açıkladı. HSBC sözcüsü Gareth Hewett tarafından yapılan açıklamada, "HSBC İngiliz hükümetinin açıkladığı likidite sağlama ve sermaye imkanı sunma planını olumlu karşılıyor. İstenilen yeterlilikleri, özellikle de Seviye 1 (Tier 1) yeterliliğini, yerine getirme kararı aldık. Bankacılık sektörüne likidite sağlanması planını olumlu buluyoruz, ancak plan kapsamında açıklanan bankaları sermayelendirme inisiyatifinden yararlanmayı da düşünmüyoruz" görüşlerine yer verildi.