Tuzu kuru doktorun 'özel' hastane farkı

Cihan
00:0025/07/2010, الأحد
G: 25/07/2010, الأحد
Yeni Şafak
Tuzu kuru doktorun 'özel' hastane farkı
Tuzu kuru doktorun 'özel' hastane farkı

SGK verileri, 'tuzu kuru' doktorların Tam Gün'e karşı çıkış nedenini ortaya koydu. Üniversite hekimleri, hastanelerde günde 4-14 hasta bakarken, özelde bu sayı 50'ye çıkıyor

Anayasa Mahkemesi'nin kararını '4 bin 500 tuzu kuru doktora yaradı' sözleriyle eleştiren Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın 'tuzu kuru' ifadesini destekleyen bilgiler, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan çıktı. Özel muayenehanelerinin kapanmaması için lobi yapan, başta üniversite doktorlarının günlük poliklinik sayısı iki elin parmağını geçmiyor. Ameliyat sayıları ise aylık ortalama 5'i geçmiyor.

ÖZELDE 10 KAT FAZLA MESAİ

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki bir doktor aylık 21 ameliyat yapıyor. Marmara Üniversitesi Hastanesi'ndeki bir doktor ise aylık ortalama 1,4 ameliyat yapıyor. Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'ndeki bir hoca 7,1 ameliyat, 4,4 de hastaya bakıyor. Bu rakamlar kamu ve özel hastanelerle karşılaştırıldığında büyük bir fark ortaya çıkıyor. Kamudaki bir doktor günlük 50 ile 80 arasında hasta muayene ediyor. Özeldeki doktorda 50 hasta kotasını dolduruyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, üniversitelerdeki birçok hocanın aynı zamanda özel bir sağlık kuruluşunda ameliyatlara girdiğini belirterek, üniversitede 5 hasta bakan doktorların özelde 50 hastayı tedavi ettiğinin altını çiziyor.

'HOCA FARKI'NA DEVAM!

Doktorlara 'Ya muayenehane ya hastahane' tercihi getiren yasanın CHP ve Türk Tabipleri Birliği'nin açtığı davalarla yargıdan dönmesi en çok hastaları mağdur edecek. Vatandaşlar yine hastahaneye gitmek için hekimler tarafından özel muayenehanelere yönlendirilecek. Hastalar yine üniversite hastanelerinde ileri hastalıklara bakan doktorlara ulaşmak için 'hoca farkı' ödemeye devam edecek.


Kendinizi çaresiz zannetmeyin

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 'Bizim amacımız, halkımızın beşikten mezara kadar bütün sağlık hizmetlerini kolayca ve rahatça almasıdır. Bunun için de para ödememesidir. Bunun için tam gün yasasını getirdik. Biraz zedelendi maalesef, zedelenmeseydi çok daha iyi olurdu' dedi. "Biz yüzde 100'lük bir iyileştirme istiyorduk, bu yüzde 50'ye, 60'a 70'e düşmüştür” diyen Akdağ, hükümet olarak vatandaşı muayenehane önlerinde çile çekmekten kurtarmakta kararlı olduklarını ifade etti. Vatandaşa, 'hiçbir zaman kendinizi çaresiz zannetmeyin' mesajı veren Akdağ, "Acil durumdayken bir özel hastahaneye gittiklerinde bile para ödemelerine gerek yok. Her kim kendilerini bir muayenehane kapısına yönlendiriyorsa, bizi bilgilendirsinler. Vatandaşımıza bu konuda sahip çıkmaya devam edeceğiz, bunu kimse de engelleyemeyecek" diye konuştu.


Hastalar iptalden rahatsız

Hasta Hakları Savunma Araştırma Geliştirme Derneği (HAKSAD) Başkanı Nazmi Tutal, Tam Gün Yasası'nın iptalinden hastaların rahatsız olduğunu belirtti. "Zaten hekimlerin hastalara ayırdıkları süre 3 ile 7 dakikaydı. Bu şimdi daha da düşecek" diyen Tutal, özel muayenehane izniyle hastaların cebinden 100-200 lira para ödemeye devam edeceğine dikkat çekiyor. Tutal, üniversite doktorlarının muayenehanelerde daha çok hasta baktığı ancak bunların ameliyatlarını devletin imkanlarıyla hastahanelerde yaptığına da vurgu yaptı.