Avrupa ve Amerika'nın doğalgazın dağıtımı konusunda Türkiye'yi teşvik ettiğini belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Fakat Nabucco'da aynı hassasiyeti dağıtım konusunda göremiyoruz. Tedarikinin yapılamadığı bir doğalgazın transitinin yapılması gündemde nasıl yer alacak? Her geçen gün bizim aleyhimize işliyor” dedi
Avrupa ve Amerika'nın Nabucco projesinin kapsamında Nabucco boru hattına destek verdiğini fakat aynı desteği dağıtım konusunda göremediklerini ifade eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, her geçen zamanın Türkiye'nin aleyhine işlediğini söyledi. Atlantik Konseyi tarafından düzenlenen '2. Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu'nun açılışında konuşan Erdoğan, bölgesel barışın bölge insanının huzur ve refahı açısından önemli olduğunu belirtti. Küresel enerji güvenliğinin, sadece enerji ihraç veya ithal eden ülkelerin meselesi olmadığını belirten Erdoğan, 'Eğer mesele bu şekilde görülürse, enerji sadece gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerin ihtiyacı gibi değerlendirilirse 2030 yılında, projeksiyonlarımızın ötesinde bir manzarayla karşılaşabiliriz. Türkiye olarak, bulunduğumuz her platformda, dünyamıza ve insanlığa yönelik bu tehditlerin altını çiziyor, barış, hoşgörü, diyalog ve adalet temelli yeni anlayışın hakim olması gerektiğini savunuyoruz.
Bölgesel barış imkanlarını geliştirmeden küresel barışın da gerçekleşemeyeceğine inanıyoruz. Afganistan'ın, Irak'ın, Filistin'in sorunları, o ülkelerde yaşayan insanları etkilediği kadar, takdir edersiniz ki bölge insanını, bölge ülkelerini de etkiliyor ve yine bütün dünya üzerinde de önemli yansımalara sebep oluyor. Gürcistan'daki, Azerbaycan'daki, Ermenistan'daki sorunlar, sınırların içinde kalmıyor, kalamaz. Sınırları aşarak komşu ülkelerini, bölge ülkelerini de etkisi altına alıyor. Biz, kendi ülkemizin istikrarı ve güvenliği için, kendi insanımızın refah ve huzuru için, bölgesel tüm meselelerin barış ve hukuk yoluyla çözümünü savunuyoruz” dedi.
Enerji ihtiyacının büyük bir kısmını Doğu'dan sağlayan Avrupa'nın Türkiye'nin hassasiyetlerini paylaşması gerektiğini belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sözlerine şu şekilde devam etti:
“Şu anda özellikle doğalgazda benim 3T dediğim, tedarik, transit, tüketim konusu var. Henüz Nabucco olayında konsensüs sağlanabilmiş değil. Zira tedarikinin yapılamadığı bir doğalgazın transitinin yapılması gündemde nasıl yer alacak, bu düşündürücü. Biz Türkiye olarak her şeye hazır olduğumuzu söylüyoruz ama sorumluluğu birinci derecede üstlenmesi gereken koordinatör noktasındakilerin ciddi adım atmadıklarına şahit oluyoruz ve her geçen gün aleyhimize çalışıyor.'
Dünyada 1.5 milyarlık nüfusa henüz elektriğin ulaşmadığını, ulaştırılmadığının görüldüğünü vurgulayan Tayyip Erdoğan, uydu fotoğraflarından dünyaya bakıldığında, akşam saatlerinde başta Avrupa ve Kuzey Amerika olmak üzere kuzey yarım kürede büyük ışık demetleri görülürken, Afrika'nın, Asya'nın, güney yarım kürenin karanlıklar içinde olduğunun müşahede edildiğini söyledi.
'Güneş hepimizin güneşi. Hepimiz onun aydınlığından istifade ediyoruz ama karanlık çöktüğünde, yeryüzünün kaynaklarının eşit ve adil şekilde dağılmadığını, dağıtılmadığını da çok net olarak görüyoruz' diyen Erdoğan, son küresel finans krizinin, bu tablonun sürdürülebilir olmadığını somut şekilde gösterdiğini vurguladı. Erdoğan, 'Eğer daha ağır ve daha tahrip edici krizler yaşamak istemiyorsak refahın küreselleşmesi, yoksulluğun giderilmesi ve kaynakların adil bir şekilde dağıtılması konularına da artık daha bir hassasiyetle eğilmek zorundayız' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'Ulusa Sesleniş' konuşmasında ise, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler'in (KOBİ) ülkenin kalkınmasının lokomotifi, ekonominin bel kemiği olarak gördüklerini belirterek, 'Son yıllarda ülke olarak elde ettiğimiz bütün ekonomik kazanımlarda KOBİ'lerimizin büyük payı vardır. Bu sebeple biz KOBİ'lerimizin adeta üstüne titriyoruz' dedi. Erdoğan, ekonomide büyüme hızındaki artışa paralel olarak işsizlikte de düşüş yaşandığını belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son verilere göre geçen Haziran ayında işsizliğin yüzde 10,5 seviyesine gerilemiş durumda olduğunu ifade eden Erdoğan, bu oranın geçen yıl Haziran ayında yüzde 13, bu yılın Nisan ayında ise yüzde 11 seviyesinde bulunduğunu anlattı. Geçen yıl 3 milyon 269 bin olan işsiz sayısının da 2 milyon 751 bin seviyesine kadar gerilediğini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: 'Bunlar bizim için sürpriz değil, bütün bu gelişmeleri zaten öngörüyorduk. Biz işsizliğin yüzde 10 seviyelerine kadar düşeceğini söylediğimizde inanmayanlar olmuştu. Elbette kehanette bulunuyor değiliz, hesap ortada, kitap ortada.” Türkiye'nin bu başarılı gidişatında yayınladıkları Orta Vadeli Program'ın büyük katkısı olduğuna inandıklarını dile getiren Erdoğan, bu programın gerçekçi hedefler ortaya koyan bir program olduğunu belirterek, ne karamsarlığa düştüklerini ne de ayaklarının yerden kesildiğini ifade etti.
2030 yılına kadar küresel çapta enerji sektörüne 26 trilyon dolar tutarında yatırımın yapılması gerektiğine dikkati çeken Başbakan Erdoğan, 'Zor bir tabloyla karşı karşıyayız değerli dostlarım... Enerjide arz güvenliğine ihtiyacımız var. Sürdürülebilir bir enerji arzına ihtiyacımız var. Çevrenin en hassas şekilde korunmasına ihtiyacımız var. Bütün bunları sağlamak için de çok boyutlu, uzun soluklu, özellikle de adaleti gözeten enerji politikalarına ihtiyacımız var. Tablo ne kadar zor olursa olsun, işbirliği içinde bu zorluğun üstesinden gelebileceğimize de ben tüm kalbimle inanıyorum.'