Krizin etkisiyle ithalatın düşeceğini belirten Devlet Bakanı Tüzmen, 'İthalat patlaması yaşadığımız dönem geride kalıyor. Böylelikle katma değer Türkiye'ye kalacak' dedi
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "krizin etkisiyle 2009 yılında ihracatta yüzde 15-17, ithalatta ise yüzde 25-27 bir daralma yaşanacağını" bildirdi. Döviz kurunun ihracatçıların memnun olacağı bir seviyeye geldiğini, devamının beklendiğini ifade eden Tüzmen, şöyle devam etti:
"Artık ithalat baskısının azalacağı bir döneme giriyoruz. Artık ciddi ithalat patlaması yaşadığımız dönem geride kaldı. Şimdi kendi ihtiyacımız olanı ithal edeceğiz, kendi ara mallarımızı, dışarıdan gelen ara malların yerine kullanacağız. Böylelikle daha fazla katma değer Türkiye'ye kalacak. Bizim istediğimiz diğer ülkelerden hızlı koşmak, şu anda eskisi gibi rekorlar kıramayacağız, ama diğer ülkeleri yine geçip birinci, ikinci olacağız. O zaman 100 milyar doların üzerinde bir ihracatla yine önümüzdeki dönemde yolumuza devam edeceğiz." Küresel krizle ilgili bir soru üzerine ise Tüzmen, krizin etkisiyle 2009'da hem ihracatta hem de ithalatta bir daralma yaşanacağını belirterek, "İthalatta beklediğmiz daralmayı fırsata çevireceğiz. Çünkü ihracatın ithalatı karşılama oranı daha yüksek olacak ve kendi ara malımızı üretip onu kullanacağımız bir döneme gireceğiz" diye konuştu.
Tüzmen, serbest bölgelerdeki işlem hacmine ilişkin yöneltilen bir soru üzerine ise Türkiye'deki serbest bölgelerin 22 milyar dolarlık iş hacmine sahip yerler haline geldiğini bildirdi. Mersin Serbest Bölgesi'nin Türkiye'deki ilk serbest bölge olduğunu hatırlatan Tüzmen, "Biz buradaki üretim faaliyetlerinin AB'ye girinceye kadar vergi avantajlarını korumasını sağlayan bir kanunu getirdik" diye konuştu.