Nabucco CEO'su Mitschek, projede inşaatın 2011'de başlayacağını, ilk gazın hattan 2014 yılında geçeceğini belirterek, projede Türkiye'nin önemine dikkat çekti ve ekledi: Nabucco Türkiye'ye, Türkiye Nabucco'ya muhtaç. Nabucco'nun bir B planı yok. Türkiye bu projeden ayrılmak isterse Nabucco gerçekleştirilemez" dedi
Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan doğalgaz krizinden sonra hız verilen Nabucco projesinde ilk kazmanın 2011 yılında vurulacağı, ilk gazın da 2014'te boru hattına verileceği açıklandı. Nabucco CEO'su Reinhard Mitschek, projede Türkiye'nin önemine dikkat çekerek, "Nabucco Türkiye'ye, Türkiye Nabucco'ya muhtaç. Nabucco'nun bir B planı yok. Burada sadece A planı var o da Nabucco. Türkiye bir biçimde projeden ayrılmak isterse Nabucco gerçekleştirilemez" dedi.
Mitschek, Ankara'da Nabucco projesinde gelinen noktayı, 2009 yılında yapılacakları ve AB ülkeleri gaz piyasasını anlattı. Mitschek, Nabucco'nun en uzun kısmının Türkiye üzerinden geçeceğini, boru hattının Türkiye'deki uzunluğunun 1800 kilometre olduğunu belirtti. Nabucco projesinde Türkiye'nin önemine vurgu yapan Mitschek, Türkiye'nin Hazar, Orta Doğu ve Mısır doğalgazının Avrupa'ya taşınmasını sağlayan 4. koridoru oluşturacağını söyledi.
Projenin en uzun boru hattının Türkiye'den geçeceği dikkate alındığında Türkiye'nin bu
kapsamda biraz daha avantajlı olup olmayacağının sorulması üzerine, bunun bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini, hattın 1800 kilometresinin Türkiye'den geçiyor olmasının BOTAŞ'ın bu bölüm için yatırım yapması anlamına geldiğini kaydetti.
Nabucco Gas Pipeline International CEO'su Reinhard Mitschek, çelik fiyatlarındaki düşüş nedeniyle, Hazar ve Ortadoğu doğalgaz kaynaklarını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması öngörülen Nabucco hattının 7.9 milyar avroluk yatırım tutarını gözden geçirebileceklerini söyledi. Boru hattının doldurulması noktasında İran, Irak, Türkmenistan gibi ülkeler bazındasıkıntılar bulunduğunun hatırlatılması üzerine Mitschek, hattın dolumuyla ilgili bir sorun olmadığını, Şahdeniz kapsamında 8 milyar metreküplük gazın Nabucco'ya bu projeden kaynak aktarılacağını bildiklerini ifade ederek, "Gazın bir kısmı Türkiye'de kullanılabilir sonra Azerbaycan ve Gürcistan'a gidebilir" dedi.
Mavi Akım hattının Nabuccoya rakip olup olmayacağına ilişkin Reinhard Mitschek, farklı farklı ülkeler ve bölgelerden gelen gazların, kaynakların Nabucco'ya girebileceğini, bunların Türkiye'den de dağılabileceğini ifade etti. "Biz burada Mavi Akım'ı hiç bir şekilde rakip, alternatif proje olarak görmüyoruz" diyen Mitschek, Mavi Akım'ın aslında bu projeyi besleyen hatlardan biri olabileceğini söyledi. Mitschek, sözlerine şöyle devam etti: "Dolayısıyla biz Rusya'dan da besleyen hatları bu sisteme sokabiliriz. Bu bizim için bir fırsat olabilir.
Herhangi bir gaz tedariki sağlayabilecek ülkeler de bu projenin bir parçası olabilirler ancak hissedar seviyesinde herhangi bir talep gelmedi. Şu anda 6 hissedar var, bunlar gayet güvenilir, "know - how"u gayet iyi, teknolojileri teknik anlamında gelişmeleri gayet güzel." Mavi Akım - 2 projesinin de bir alternatif olabileceğine işaret eden Mitschek, Güney Akım projesinin de Nabucco ile ortak unsurlar içermediğini belirtti. Mitschek, Nabucco projesinin fizibilite çalışmalarının tamamlandığını, her açıdan fizibl olduğunu kaydetti.
Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz krizinin ardından hız kazanan Nabucco projesi için Türkiye'de görüşmeler yapan Nabucco CEO'su Reinhard Mitschek, ilk mesajını kaynak ülkeler arasında saydığı Rusya'ya verdi. Mitschek, "Hiçbir şekilde bir ülkeyi reddetmiyoruz. Rusya'dan hissedar seviyesinde bir talep gelmedi. Eğer bir gün talep gelirse ortaklarla oturup konuşuruz" dedi.
Lukoil Başkanı Vagit Alekperov, yaklaşık 555 milyon dolara Akpet'i alan şirketin Türkiye akaryakıt sektöründeki pazar payını 10 yılda yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarmayı hedeflediğini söyledi. Alekperov, bu kapsamda Türkiye'ye 10 yılda 400 milyon dolar yatırım planladıklarını kaydetti. Alekperov, Türkiye'de pazarlanacak akaryakıtın İtalya, Bulgaristan, Ukrayna'daki Lukoil rafinerilerinden Türkiye'ye taşınacağını söyledi.
ALİ SALİ / ANKARA